Svaki dan 10 novih osoba u Hrvatskoj dobije ovu zloćudnu dijagnozu!

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva

Vožnjom autobusm po zagrebačkim kvartovima i pod sloganom “Ne čekajte sutra, usvojite zdrave životne navike odmah", u subotu, 6. lipnja, obilježen je Dan plave zvijezde (Blue Day), događaj kojem je cilj jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva, te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Povorka je krenula sa Zrinjevca, a svi prisutni nosili su plavu boju kao znak podrške oboljelima od raka debelog crijeva, koji predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola. Podršku ovom iznimno važnom zdravstveno-edukativnom događanju, svojim su dolaskom dali Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ivo Josipović, Matija Vuica te nogometaši NK Dinama Luka Jelenić, Kim Hyunwoo i Robert Burton.

U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 3659 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2143, žene 1516), dok je od raka debelog crijeva u 2018. godini umrlo 2240 osoba (muškarci 1321, žene 919). Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2017. godine, Bilten 42, Zagreb, 2020., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2018. godini, Zagreb, 2019.). Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

Preživljavanje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. - 2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU.

Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i  već godinama iznosi tek 20-tak posto građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 %, a željeni 65 %.

Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Fotografije: Filip Kofer

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

žena jede zdavu, sezonsku hranu za jačanje i oporavak imunosti

Kako oporaviti imunitet i nositi se s autoimunim bolestima?

Kojih 8 pitanja otkrivaju potencijalni rizik za neku…

dijete se nije cijepilo protiv ospica zbog pandemije koronavirusa

Zbog koronavirusa mnoga djeca nisu cijepljenja! Prijeti li nam epidemija ospica?

Iz UN-a upozoravaju kako zbog koronavirusa u mnogim…

Pročitajte i:

djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…