strije u trudnoći

Strije! Kako ih spriječiti i liječiti?

Strije su čest kozmetski problem koji se javlja tijekom trudnoće. Vide se kod više od 90% trudnica. Mnogobrojni čimbenici mogu pospješiti nastanak strija. Naslijeđe je jedan od najvažnijih faktora koji određuje hoće li se strije pojaviti, a istraživanja su pokazala da dob majke također utječe na njihovu pojavu

Kod mladih trudnica (adolescentica) veća je mogućnost nastanka izraženih strija nego kod trudnica koje prvi put rađaju djecu u dobi iznad 30 godina. Izraženije strije pojavit će se kod trudnica koje u trudnoću ulaze s viškom kilograma (indeks tjelesne težine prije trudnoće veći od 26), zatim kod trudnica koje su tijekom trudnoće dobile više od 15 kg, te trudnica koje nose djecu veće tjelesne težine.

Strije nastaju zbog promjena u vezivnome tkivu. Točan mehanizam njihova nastanka nije do kraja razjašnjen. Počinju kao ljubičasti linearni tračci u šestom i sedmom mjesecu trudnoće. S vremenom prelaze u diskretne udubine boje slonovače. Najizraženije su u predjelu trbuha, na grudima i bedrima, ali se mogu pojaviti i na donjem dijelu leđa, stražnjici i na nadlakticama.

Liječenje
Kako bi liječenje strija bilo učinkovito, preporučuje se s tretmanima početi odmah - u aktivnoj fazi nastanka strija, odnosno prije nego što prijeđu u ožiljke. Ranom primjenom krema koje sadržavaju tretinoin (derivat A-vitaminske kiseline) svaki dan tijekom 6 mjeseci opaženo je skraćivanje i smanjenje širine pojedine strije. Učinak istih krema u kasnom stadiju strija je neznatan.

Hidratantne kreme
Mnogobrojni su pokušaji istraživača bili usmjereni na dokazivanje učinkovitosti svakodnevne primjene hidratantnih krema u sprječavanju nastanka strija. Kreme koje sadržavaju kombinaciju ekstrakta biljke Centella asiatica i vitamina E mogu djelomice spriječiti nastanak strija.

Druga su kombinacija kreme koje uz vitamin E sadržavaju pantenol, hijaluronsku kiselinu, elastin i mentol, koje također pokazuju zadovoljavajući učinak u sprječavanju nastanka strija. Alfastria je krema koja je zapravo kombinacija hijaluronske kiseline, alantoina, vitamina A, vitamina E i dekspantenola. Primjena te kreme znatno smanjuje nastanak strija, iako je zbog jednog od sastojaka te kreme (vitamin A) upitna njezina primjena tijekom trudnoće i dojenja.

Masaža uljima i biljnim pripravcima
Nekonvencionalni izvori informacija preporučuju masažu primjenom bademova ulja, ulja pšeničnih klica, maslinova ulja, avokadova ulja, ricinusova ulja ili primjenu preparata koji sadržavaju ekstrakte bora, brijesta, pšenične trave i eukaliptusa.
Učinak tih preparata nije znanstveno dokazan. Rezultat njihove primjene jest vlaženje (hidratacija) kože i nije ciljano usmjereno na strije.

Pilinzi glikolnom i trikloroctenom kiselinom
Nakon trudnoće i dojenja strije se mogu tretirati u umanjiti njihova vidljivist. Pilinzi koji sadržavaju kombinaciju glikolne i A-vitaminske kiseline (tretinoin) ili glikolne s askorbinskom kiselinom mogu poboljšati izgled ožiljkastih ("bijelih") strija. Pilinzi trikloroctenom kiselinom u niskim koncentracijama (15-20%) u mjesečnim intervalima mogu poboljšati izgled nastalih ožiljkastih strija, odnosno njihovu boju i teksturu.
Mikrodermoabrazija je metoda koja se rabi u liječenju ožiljaka od akni i kod sitnih bora. Za vidljiv učinak u liječenju strija potrebno je 10 do 20 tretmana u razmacima manjim od mjesec dana.

Laseri i drugi svjetlosni izvori u liječenju strija
Provedena su mnogobrojna istraživanja na različitim laserskim uređajima kako bi se dokazala njihova učinkovitost u liječenju strija. Rezultati istraživanja ukratko su prikazani u tablici.
Radiofrekvencija (RF) je učinkovita i sigurna tehnika koja se upotrebljava za zatezanje kože lica i vrata. U kombinaciji s PDL laserom pokazuje visoku učinkovitost u liječenju strija.

laseri u liječenju strija

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Marijana Batinić

Trudna Marijana Batinić objavila fotografiju u kupaćem kostimu

Televizijska voditeljica ljeto provodi u obiteljskoj kući na…

Gigi Hadid

Poznata manekenka prvi puta pokazala trudnički trbuh

Vijest o prinovi otkrila je u travnju, na…

Trudnice posebno čuvaju trbuh i nerođenu bebu

Prirodno je da trudnice razmišljaju o svom trbuhu,…

Pročitajte i:

djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom