mama nakon poroda

Znanstvenici preporučuju: Žvakaća guma nakon carskog reza može vam skratiti boravak u bolnici

Bez obzira na vrstu poroda koji ste imali, vaginalno ili carskim rezom, prva stolica nakon što ste rodili izlaznica vam je iz bolnice.

Nakon carskog reza obično mama ostaje u bolnici tri do pet dana, a jedan od razloga, osim provjere reza i općeg zdravstvenog stanja te stanja bebe, jest i što abdominalna operacija može prouzročiti privremeni problem s kontrakcijom mišića i tromošću crijeva pa vam treba čak do četiri ili pet dana za prvu stolicu.

Osim što vas boli rana od poroda, nadutost, grčevi i otežana prva stolica, samo su vam dodatne tegobe, a vi želite što prije kući, u intimu svoga doma, da provedete vrijeme s bebom.

Kako su znanstvenici došli na ideju da proučavaju baš kako žvakaća guma potiče probavu nakon poroda, ne znamo, ali tu su temu obradili u nekoliko studija i toplo preporučili da, ako se pripremate na porod carskim rezom, u svoju torbu za bolnicu ubacite i pakiranje žvakaćih guma.

‘Preživanje’, da se tako izrazimo, žvakaće gume oblik je ‘lažnog hranjenja’, odnosno riječ je o radnji koja u tijelu potiče reakcije kao da smo unijeli normalnu hranu, ali se ni hrana i nipiće zapravo ne probavljaju i ne apsorbiraju.

Kao prvo, žvakanje žvakače potiče proizvodnju sline, time se smanjuje suhoća u ustima, koja je pojačana nakon operacije, ali i ‘budi’ crijeva te ih potiče na rad.

U istraživanjima, koja su ovi znanstvenici proveli, mamama koje su žvakale žvakaću boravak u bolnici smanjio se čak za 10 sati.

Točne preporuke za žvakanje nisu utvrđene, a sve su se studije razlikovale u pogledu toga kada su mame počele žvakati (odmah nakon carskog reza ili 12 sati kasnije), koliko su dugo žvakale (od 15 do 60 minuta) i vrijeme žvakanja dnevno (od tri do više od šest).

Osim što potiče pokretljivost crijeva, žvakanje žvakaće gume bez šećera učinkovio ubrzava crijeva i skraćuje vrijeme boravka u bolnici.

Naravno, postoji fora i u žvakaćama koje birate, a to su one zaslađene ksilitolom (brezin šećer) i sorbitolom, koji imaju laksativni učinak.

No nekoliko je studija upozorilo da za mnoge druge operacije trbuha nije preporučljivo žvakati žvakaće gume jer se pokazalo da utječu na smanjeni apetit.

Dakle, kako ova tema još nije dovoljno istražena niti na širokom uzorku mama koje su rodile, ne možemo reći da sa sigurnošću funkcionira, ali znanstvenici kažu kako neće naštetiti jer nije riječ o operativnom zahvatu na probavnim organima.

Tekst: Lucija Bogdanić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

oksitocin i adrenalin

Oksitocin i adrenalin: Suprotni po djelovanju, ali imaju svoju ulogu u porodu!

Ljudsko tijelo funkcionira kao savršeni stroj. Svaki organ…

porod

Veliko finale: Tiskanje na porodu, to ste čekali mjesecima!

Nakon što je prva faza porođaja gotova, vrijeme…

Pročitajte i:

čaj od matičnjaka

Biljke kao pomoć kod dojenja: Pripremite čajeve i obloge!

Kad je riječ o biljkama i dojenju, neke se 'zelene' prijateljice preporučuju kao vjerni saveznici…

vaginalni problemi kod djevojčica

Koji su najčešći vaginalni problemi kod djevojčica?

Da, i posve malene djevojčice mogu imati vaginalnih problema. Kako ih prepoznati, kako ih tretirati…

fiziološka žutica

Uzroci žutice kod novorođenčadi: Pojavljuje se čak u 50 do 70 posto beba

Novorođenačku žuticu karakteriziraju žuto obojena koža i sluznice novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja,…

Stručnjak otkriva kad morate odvesti dijete na prvi pregled očiju i na što posebno obratiti pažnju

Siniša Cvrtila dr. med., oftalmolog, voditelj Poliklinike Ghetaldus, otkriva koji su najčešći problemi s vidom…