Što sve može uzrokovati neredovite menstruacije

Mnoge žene imaju problema s obilnim i nepravilnim menstruacijama. Postoje brojni razlozi za to, a mi vam donosimo najčešće

Bilo bi odlično kada bi menstruacija došla točno na onaj dan koji ste zaokružili na svom kalendaru. Tada biste bez problema planirali odlazak na plažu i uvijek biste imali spremne uloške i tampone. Prosječan ciklus traje 28 dana, no normalan ciklus ipak traje između 24 i 31 dan. Menstruacija koja dođe prije ili kasnije normalnoga prosjeka pokazuje da ipak postoji nekakav problem. Stanje kada menstruacija kasni, odnosno izostaje više od tri do četiri mjeseca naziva se amenoreja, a to može ugroziti dugoročnu gustoću kosti. Ako je period ciklusa dugo vremena neredovit i obilan trebali biste posjetite liječnika, no moguće je da je i jedan od jednostavnih i bezopasnih razloga.

Učestalo i aktivno vježbanje

Jeste li ikada čuli kako trkačice maratoni s vremenom izgube mjesečnicu? To nije mit, često rigorozno i naporno vježbanje u kombinaciji s niskom tjelesnom masnoćom širi stres u vašemu tijelu. A taj stres govori vašem mozgu da polako prestane ispuštati reproduktivne hormone. Budući da ne možete dojiti i hraniti dijete pod visokim stresom, tijelo privremeno ne stvara hormone plodnosti.

Pretilost

Višak kilograma nije samo problem kada trebate pronaći prave traperice za vas. Višak masnih stanica može uzrokovati povišene razine estrogena, što u konačnici može zaustaviti jajnike da ispuste jajašca. Pretile žene uglavnom imaju obilnije, nepravilne menstruacije te menstruacije koje dulje traju. Ako imate višak kilograma i problema s mjesečnicom, posjetite liječnika jer previsoka razina estrogena dovodi do raka endometrija.

Pothranjenost

U slučaju pothranjenosti događa je obrnuta situacija - tijelo proizvodi premalo estrogena. Kako bi endometrij funkcionirao, a menstruacija bila redovita i uredna potrebna je određena količina estrogena.

Uzimanje lijekova

Svi lijekovi na bazi hormona, poput onih za štitnjaču, steroida ili antipsihotika (ispuštaju hormon dopamin) mogu utjecati na menstrualni ciklus. Hormoni nisu izolirani i svi jednako putuju krvnim stanicama. Ponekad se može dogoditi da zamijene receptore te da djeluju na hormon plodnosti kao na hormon štitnjače. No, bez brige. To je uobičajena stvar te liječnika posjetite nastavi li se to događati i duži period nakon što završite s terapijom.

 

Rad s pesticidima

Studije pokazuju kako pesticidi zamjenjuju hormone. U tijelu se nadmeću s njima te razina hormona pada. Vaš endokrini sustav tada ne funkcionira kako bi trebao. U tim slučajevima ženama mjesečnice traju dulje, a ciklus je neredovit.

Stres

Stres je poznat neprijatelj ljudskoga tijela. Žene koje su svakodnevno pod većim stresom imaju manje šanse ostati trudne jer ubrzan život i brojne obaveze utječu na lučenje hormona i proces ovulacije.

Pilule

Mnogi koriste pilule kako bi uravnotežili svoje cikluse, no budući da su to hormonske tablete, tijelu treba nekoliko mjeseci da se prilagodi. Možete doživjeti tzv. spotting, odnosno primijetiti mrlje svijetle krvi na gaćicama. Pilule stabiliziraju endometrij vaše maternice, a kako bi to ostalo jednako terapija treba biti dugotrajnija i redovna. Lagano krvarenje normalno je ako tabletu popijete par sati nego što je to uobičajeno, zato ne brinite.

Godine

Iako se s godinama približavate menopauzi i prolazite klimakterij te očekujete sve slabije mjesečnice, tijelo vas ipak može iznenaditi. Žene mogu iskusiti krvarenja duga tjednima te se tada obavezno morate javiti liječniku. Također, u razdoblju prije menopauze i konačnoga kraja menstrualnih ciklusa, uobičajeno je da krvarenja nema par mjeseci, ali se ipak odjednom pojavi.

Loš san

Malo sna uzrokuje stres, izgubljenost, loše pamćenje i koncentraciju. No, ujedno utječe na ciklus mjesečnice. Radi toga, žene koje rade poslove s raznim radnim vremenom, poput medicinskih sestara i stjuardesa, imaju dosta problema s neredovitim krvarenjem. San pokušajte nadoknaditi preko dana.

Putovanja

Mozak proizvodi hormon melatonin koji javlja tijelu kada je vrijeme za spavanje. Tako kada putujete, tijelo ispušta melatonin kao da ste kod kuće, a vi se nalazite u drugoj vremenskoj zoni gdje je dan. Kako bi se prilagodio tome, vaš mozak suspreže proizvodnju melatonina koji je utječe na menstrualni ciklus jednako kao i drugi hormoni.

Pripazite na svoje tijelo te mjesečnicu, ona može izostati zbog trudnoće, ali i opasnih razloga poput raka grlića maternice, jajnika ili problema sa štitnjačom.

Tekst: M.S.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni…

trudnica se opušta kod kuće i relaksira od stresa

3 načina kako se opustiti te pomoći sebi riješiti se stresa i napetosti

Jeste li zbog situacije s koronavirusom osjetljiviji nego…

tužna žen ai pod stresom sjedi u kući n akrevetu

7 tehnika koje djeci i odraslima pomažu lakše se nositi sa stresom

Mnogi građani Zagreba nisu zbog straha spavali ni…

Pročitajte i:

Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja…

preuranjeni pubertet

Značajno spuštena dobna granica ulaska djevojčica u pubertet! Što kad već sa šest godina počnu rasti grudi?

Indeks tjelesne mase i kemikalije u proizvodima za osobnu njegu mogli bi biti glavni krivci…

Poznata manekenka jača od zdravstvenih problema! Postat će mama!

Čak sedam godina nije imala menstruaciju, a onda su joj liječnici dijagnosticirali sindrom policističnih jajnika.…

zaštita kože na suncu

INTERVJU Akademkinja Mirna Šitum : 'Hoće li zbog koronavirusa melanom uzeti još više života?'

Iako su zbog pandemije koronavirusa bili prisiljeni odgoditi mnoge javno-zdravstvene akcije s ciljem prevencije raka…