razvod roditelja

Što djeca žele nakon razvoda roditelja?

Tijekom razvoda ne pate samo partneri. Za djecu je to također teško razdoblje. Sakupili smo 15 želja koje djeca žele i o kojima razmišljaju kad je riječ o rastavi njihovih roditelja

Kad se obitelj rastavi, djeca najčešće reagiraju tugom i šutnjom. Što misle i žele u toj situaciji?

 • Ne zaboravite nikada! Ja sam dijete vas oboje. Sada živim s jednim roditeljem koji o meni najviše brine, ali trebam i drugog roditelja.
 • Ne pitajte me, kojeg više volim. Volim vas oboje jednako. Nemojte stoga govoriti loše o drugom roditelju jer to me boli.
 • Razgovarajte kao odrasli ljudi. Nemojte mene koristiti kao posrednika koji će drugog roditelja rastužiti ili razbijesniti.
 • Nemojte biti tužni kad idem drugom roditelju. Tamo će mi biti dobro. Ja bih najradije da možemo biti svi zajedno, ali ne mogu se rastaviti na dva dijela samo zato što se naša obitelj raspala.
 • Nemojte planirati nešto u vrijeme koje je namijenjeno drugom roditelju. Jedan dio vremena pripada mami, a drugi dio vremena pripada tati. Budite dosljedni u tome.
 • Nemojte me ostavljati pred vratima kao paket. Razgovarajte kratko o tome kako da nam svima život bude lakši. To su ujedno i kratki momenti kad smo svi zajedno. Nemojte mi pokvariti te trenutke.
 • Ako se ne možete razgovarati, neka me drugi roditelj pokupi iz vrtića ili kod prijateljice.
 • Nemojte se svađati preda mnom. Budite uljudni i pristojni kao što ste pristojni i pred drugim ljudima i kao što to tražite i od mene.
 • Nemojte mi pričati o stvarima koje još uvijek ne mogu razumjeti. Razgovarajte o tome s drugim odraslima, ali ne sa mnom.
 • Dopustite da dovedem prijatelje i k mami i k tati. Želim da vas oni oboje upoznaju.
 • Recite mi otvoreno kad nemate novaca. Više me raduje vesela igra koju ćemo se igrati zajedno, nego nova igračka.
 • Budite ljubazni prema novom partneru drugog roditelja. Jer i ja se moram s njim nekako sprijateljiti, a to će mi biti lakše ako se ne ogovarate preko mene. Osim toga bilo bi najbolje da oboje nađete drugu osobu i time više ne budete toliko ljuti jedan na drugoga.
 • Ne morate uvijek smišljati nove i super zabavne izlete ili provode. Meni je najljepše kad smo zajedno, igramo se, dobro smo raspoloženi i kad je sve u redu.
 • Pokušajte, koliko je to moguće, zadržati stvari onakvima kakve su bile prije no što ste se rastali. To se odnosi na moju sobu, ali i na sitnice, primjerice želim raditi ono što smo mama i ja prije radili i isto to želim s tatom.
 • Budite u dobrim odnosima s bakom i djedom drugog partnera. Oni će vjerojatno biti na strani svojeg djeteta što biste i vi bili da meni ide loše. Ne želim izgubiti baku i djeda.
 • Budite optimistični. Vaš brak nije uspio, ali to ne znači da i vrijeme poslije trebamo živjeti u istom lošem raspoloženju. Razgovarajte o tome, nemojte se svađati. Ne koristite moje molbe da to bude tako, s ciljem da predbacujete drugome. Ako to radite, znači da niste svjesni kako se ustvari osjećam i što mi je potrebno kako bi se bolje osjećao.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako se nositi s prekidom (ne samo ljubavnim)?

Prekidi su neizostavan dio života, bez obzira radi…

Radionice osnaživanja i podrške za djecu razvedenih roditelja

Hrabri telefon provodi radionice kojima se nastoji pružiti…

Samohrani roditelji... gdje ste?!

Samohrani roditelj. Riječ koja te definira. Kao da…

Pročitajte i:

djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom