dijete kod zubara u vrijeme koronavirusa

Što ako dijete zaboli zub? Tko smije kod stomatologa u vrijeme koronavirusa?

Imali ste zakazan pregled kod ortodonta, na kojeg ste mjesecima čekali, i što sada? Kako funkcioniraju stomatološke ordinacije tijekom pandemije koronavirusa?

Što ako dijete zaboli zub ili ste, primjerice, nakon godina čekanja konačno dočekali pregled kod ortodonta, jer vam je dijete kandidat za aparatić za zube, ovih bi se dana mogli naći u problemu. Naime, većina stomatoloških ordinacija ograničila je ili prekinula svoje stomatološke usluge. To najteže pada, dakako, onima koji su već započeli liječenje zuba ili neki drugi stomatološki tretman, kao i osobama koje su u bolovima. Radi zaštite samih stomatologa, ali i pacijenata, Hrvatsko stomatološko društvo izdalo je preporuku da se se svi elektivni zahvati u stomatologiji odgađaju tijekom pandemije, a provodi se samo liječenje hitnih stanja. Pod hitnim stanjem podrazumijevaju se infekcija i otok, snažna zubobolja, krvaranje u usnoj šupljini koje se ne zaustavlja spontano te dentalna trauma (avulzija, teška luksacija), navode iz Hrvatskog stomatološkog društva. Bez obzira na navedene činjenice, doktori dentalna medicine, napominju, moraju biti dostupni svojim pacijentima putem e-maila, telefonski ili na neki treći način.

“Dobili smo naputak da primamo samo hitne slučajeva, a da sve ostalo pokušamo riješiti telefonski. Ako vas jako boli zub ili vam je natekao, možete, naravno, doći, no nikako ne smijete imati temperaturu ili neki drugi simptom infekcije. Poduzimamo sve mjere zaštite”, rekli su nam u jednoj zagrebačkoj Poliklinici za stomatologiju. Na upit možemo li dobiti uputnicu za ortodonta, s obzirom da za dva tjedna imamo zalazan pregled u Stomatološkoj poliklinici u Perkovčevoj, rečeno nam je da se uputnice ne izdaju, s obzirom na to da spomenuta Poliklinika, baš kao ni Poliklinika Stomatološkog fakulteta i ostali ortodonti, trenutačno ne rade.

No pandemija koronavirusa neke je, poput, doc. dr. sc. Tomislava Lauca, potaknula na korištenje modernih tehnologija, pa su uveli virtualni pregled u svoje stomatološke ordinacije. Pregled se obavlja se pomoću mobitela i aplikacije, a sve što trebate učiniti jest ono što i možda i inače činite: snimiti sebe, napraviti selfie! Umjesto fotografije snimit ćete video, a zahvaljujući direktnoj vezi sa specijalistima dobit ćete upute što točno trebate snimiti i na koji način.

“Zbog specifičnosti manualnog posla, dentalna medicina nije do sada koristila mogućnosti telemedicine, no krizna vremena zahtijevaju nove pristupe. Sustav omogućuje primjenu kod prvih pregleda pacijenta i izrade osnovnog plana stomatološkog liječenja, kontrolne preglede tijekom ortodontske terapije te analizu stanja kod manjih bolnih i neugodnih stanja koji ne potpadaju među hitne slučajeve koje treba hitno primiti tijekom COVID-19 pandemije. Posebno je značajno da služi kao zamjena za pregled koji prethodi upućivanju na RTG snimanje. Naravno, sustav se može koristiti i kod redovitih kontrola nakon liječenja kao i nadopuna uz standardni stomatološki pregled", pojasnio je doc. dr. sc. Tomislav Lauc, o čijem je posljednjem istraživanju, onom o starenju lica, pisao i The Times.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i PR

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica u školi u vrijeme oandemije koronavirusa

Ministar o koronavirusu u školama: 'Moguće je pomicanje zimskih praznika!'

'Škole nisu izvori zaraze', potvrdio je danas i…

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

Škola opet posvađala roditelje, a ugledni znanstvenik poslao ozbiljno upozorenje

"Situacija je alarmantna!", i danas je upozorio ugledni…

obitelj u samoizolaciji zbog koronavirusa

Skraćuje se samoizolacija, a ministar obrazovanja progovorio o zatvaranju škola

"Škole nisu žarišta, puno je veći problem druženje…

Pročitajte i:

dijete s naočalama

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom, a roditelji trebaju obratiti pozornost…

papa test

Žene, ne zaboravite na važnost papa testa u vrijeme COVID-a!

Ako ste usred pandemije zapostavili svoje seksualno zdravlje, podsjetite se na važnost redovitih ginekoloških pregleda,…

pregled uha

Odgovara stručnjakinja: Koje boljke su najčešći razlog posjeta otorinolaringologu?

Djeca do treće godine života svog pedijatra ili hitnu službu posjete i do desetak puta…

dezinficiranje ruku

Jeste li se zapitali je li i koliko je štetno jesti hranu nakon dezinficiranja ruku?

Jedenje hrane nakon upotrebe sredstva za dezinfekciju ruku rezultira visokom koncentracijom bioaktivnog bisfenola A (BPA)…