trudnica

Štitnjača u trudnoći: Razvoj djeteta ovisi o majčinim hormonima!

Štitnjača je žlijezda koja je odgovorna za rad čitavog metabolizma, a njezini hormoni veliku ulogu igraju u trudnoći te u razvoju ploda. Na sva važna pitanja odgovaraju stručnjaci iz Poliklinike Mazalin

Trudnoća je stanje koje zahtijeva promjenu ženskog tijela kako bi se plod uredno razvijao, a žena neometano uživala u tom razdoblju. Kako bi se održao sklad svih funkcija u tijelu, potrebna je usklađenost svih hormona u tijelu. Jedna od žlijezda koja je odgovorna za metabolizam svih stanica, a vrlo je važna i u trudnoći je štitnjača. Hormoni koje štitnjača izlučuje su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a njihovu koncentraciju u krvi regulira tireotropin (TSH) kojeg izlučuje hipofiza. Štitnjača se tijekom trudnoće povećava kako bi zadovoljila nove potrebe organizma. Poremećaji koncentracije njezinih hormona mogu uzrokovati razne simptome u majke, ali i razne poremećaje ploda.

U ovom blogu doznajte kako funkcionira štitnjača, koje su posljedice snižene i povišene razine njezinih hormona te kako se dijagnosticiraju i liječe poremećaji štitnjače.

Hormoni štitnjače u trudnoći

Hormoni štitnjače su vrlo važni pri planiranju trudnoće jer utječu na menstrualni ciklus, plodnost i trudnoću. Pri pojavi bilo kakvih poteškoća sa začećem ili neredovitih menstruacija potrebno je provjeriti razine hormona štitnjače. Žene koje već tprije imaju dijagnosticiranu bolest štitnjače trebale bi nastaviti s preporučenom terapijom i posavjetovati se s liječnikom treba li se mijenjati.

Zbog povećanih zahtijeva organizma, potreba za hormonima štitnjače raste za 40-50%. Dijete je potpuno ovisno o majčinim hormonima prva tri mjeseca, a oni su neophodni za pravilan razvoj njegova mozga i živčanog sustava. Iako s vremenom dijete počne proizvoditi vlastite hormone štitnjače, oni nisu dostatni za sve potrebe njegovog organizma, također dijete od majke uzima potrebne sastojke za stvaranje hormona - npr. jod koji je neophodan u procesu stvaranja hormona štitnjače.

Tijekom trudnoće možda primijetite kako vam se štitnjača uvećala, to je fiziološki proces koji se događa pod utjecajem hormona trudnoće. Ovo stanje najčešće ne predstavlja razlog za brigu, ali preporučuje se napraviti analizu hormona štitnjače kako bi se reagiralo na vrijeme ako je potrebno.

Hipotireoza u trudnoći

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja hormona štitnjače. Simptomi hipotireoze i trudnoće su vrlo slični kao na primjer: veći osjećaj umora, teže podnošenje hladnoće česti osjećaj hladnoće, konstipacija (zatvor), povećanje tjelesne mase, grčenje mišića, otežana koncentracija, izostanak menstruacije i edemi.

Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest i jedan od najčešćih uzroka hipotireoze u trudnoći. Ovo stanje je karakterizirano stvaranjem protutijela koja napadaju štitnjaču, uzrokuju upalu i oštećenje same žlijezde. Sve to dovodi do smanjenog stvaranja hormona. Nedostatak joda u prehrani je jedan od vodećih uzroka hipotireoze u svijetu, ali u Hrvatskoj se to prevenira pomoću jodiranja soli.

Hipotireoza, koji su rizici za majku i dijete?

Hipotireoza u žena dovodi do smanjene plodnosti, povećanog rizika od komplikacija u trudnoći - spontani pobačaj, gestacijska hipertenzija, anemija, preeklampsija, abrupcija posteljice i postpartalno krvarenje. Žene starije od 30 godina, s pozitivnom obiteljskom anamnezom autoimunih bolesti (npr. dijabetes tip 1), prethodno dijagnosticiranom bolesti štitnjače i one koje se trenutno liječe sa sintetskim hormonima štitnjače imaju povećan rizik za razvoj hipotireoze u trudnoći.

U slučaju da se hipotireoza trudnice ne liječi može doći do raznih komplikacija: prijevremeni porod, niska porođajna težina, respiratorne poteškoće djeteta, slabiji razvoj mozga i intelektualnih sposobnosti djeteta. Sve ove komplikacije mogu biti još teže u slučaju da majka ne uzima dovoljno joda tijekom trudnoće.

Hipertireoza u trudnoći

Hipertireoza je stanje karakterizirano prevelikom proizvodnjom hormona štitnjače, a neki od simptoma mogu se preklapati sa simptomima trudnoće. Ubrzan rad srca, nepodnošenje visokih temperatura i umor su simptomi koje je teško pripisati samo jednom stanju, odnosno bolesti. S druge strane, nepravilan rad srca, tremor ruku i neobjašnjiv brz gubitak kilograma su karakteristični samo za hipertireozu.

U trudnoći najčešći uzrok hipertireoze je Gravesova bolest koja je, također, autoimuni poremećaj. Imunološki sustav stvara protutijela koja prekomjerno stimuliraju proizvodnju hormona štitnjače. Ova se bolest može prvi put pojaviti tijekom trudnoće, a žene koje su dijagnosticirane prije trudnoće mogu iskusiti smanjenje simptoma tijekom drugog i trećeg tromjesečja.

Hipertireoza, koji su rizici za majku i dijete?

Hipertireoza u trudnoći je ozbiljno stanje i, ako se ne liječi, može doći do spontanog pobačaja prijevremenog poroda, niske porođajne težine, preeklampsije i tireoidne oluje - iznenadno i snažno pojačanje simptoma hipertireoze koje može uzrokovati zatajenje srca.

U rijetkim slučajevima Gravesova bolest može stimulirati i djetetovu štitnjaču na proizvodnju viška hormona. Ovakva situacija se događa kod jako visoke koncentracije protutijela u majčinoj krvi koja onda prelaze posteljicu i djeluju na dijete. U slučaju da dođe do takve situacije liječnik pomno nadgleda dijete kako bi se eventualno nastale komplikacije mogle kontrolirati.

Novorođenče s hipertireozom može imati razne simptome kao što je: tahikardija koja može dovesti do zatajenja srca, prerano zatvaranje fontanela, niska porođajna težine i nemir.

Kako se postavlja dijagnoza?

Nakon što trudnica primijeti promijene na svom tijelu ili simptome koji bi mogli ukazivati na bolest štitnjače potrebno je obratiti se nadležnom liječniku. Pomoću nalaza krvi koji pokazuju količinu hormona i količine protutijela određuje se daljnji nastavak liječenja. Dodatno se još može napraviti i ultrazvuk štitnjače.

T3, T4, TSH i tireoidna protutijela ključni su za dijagnozu

TSH je hormon koji regulira koliko će hormona proizvesti štitnjača, a njegovo povećanje u trudnoći ukazuje na to da se najvjerojatnije radi o hipotireozi (slabije aktivnoj štitnjači). Posljedica prevelike količine TSH su niske razine T3 i T4. S druge strane, niske količine TSH najčešće znače da osoba pati od hipertireoze (preaktivne štitnjače). Posljedica preniske količine TSH su visoke razine T3 i T4. Normalane vrijednosti TSH u trudnoći tijekom prvog tromjesečja iznose 0.1-2.5 mU/L, u drugom 0.2-3.0 mU/L, a u trećem 0.3-3.0 mU/L.

Liječenje hipotireoze za vrijeme trudnoće

Hipotireoza se liječi uzimanjem lijeka kojim se nadomještaju hormoni koji nedostaju. On je siguran za dijete, a i pomoću njega osiguravate pravilan razvoj mozga i živčanog sustava djeteta.

Trudnice koje od prije imaju dijagnosticiranu hipotireozu i uzimaju terapije vjerojatno će u jednom trenutku morati povisiti dozu, no to se svakako konzultirajte s liječnikom prvo. U slučaju da ste trudnica s hipotireozom preporučuje se kontrola razine hormona štitnjače svakih 4 do 6 tjedana i prilagoditi terapiju po potrebi.

Liječenje hipertireoze za vrijeme trudnoće

U slučaju da su razine hormona štitnjače u trudnoći izrazito povećane potrebno će biti uzimati antitireoidne lijekove - oni smanjuju proizvodnju hormona štitnjače. Na ovaj način se smanjuje prekomjerna količina hormona da uđe u djetetov krvotok, a liječnici pomno nadziru dijete. Najčešće se propisuju najmanje moguće doze lijeka kako bi se djetetova štitnjača mogla nesmetano razvijati.

U slučaju da želite detaljnije saznati o ovoj temi posjetite blog Poliklinike Mazalin.

Tekst: stručni tim Poliklinike Mazalin
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

žena u boli

Trudnoću sa započetim pobačajem moguće je zadržati

Stručnjaci iz Poliklinike Mazalin objašnjavaju sve što trebate…

štitnjača

Problemi sa štitnjačom mogu se negativno odraziti na trudnoću i plod

Čak i najmanje smetnje u radu štitnjače mogu…

Pročitajte i:

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

bebina glava

Što trebate znati o fontanelama: Imaju nekoliko funkcija, a mogu vam 'reći' i da je beba dehidrirala!

Iako vam možda zvuči zastrašujuće što bebi kad se rodi, prstima možete 'napipati' mozak, ne…

dojenje i antibiotici

Dojenje i antibiotici: Nikad se ne ustručavajte od 'suvišnih' pitanja liječnicima?

Kada se razbolite i liječnik vam prepiše antibiotike, a vi dojite, naravno da ste zabrinuti…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…