Snažan djetetov imunitet u svim okolnostima

U svakodnevnom okruženju djeca su izložena velikom broju bakterija i virusa zbog čega boravak u zatvorenim prostorijama i igra s vršnjacima mogu uzrokovati širenje i učestalu pojavu različitih infekcija. Svi ti čimbenici neće podjednako utjecati na svu djecu jer se kod nekih imunološki sustav uspješno bori protiv raznih mikroba, dok kod drugih nije baš tako pa obolijevaju češće od gripe ili obične prehlade.

Jačanju imunološkog sustava možete pridonijeti primjenom nekoliko savjeta stručnjaka i tako osigurati zaštitu od raznih mikroba koji negativno utječu na zdravlje djeteta.


Unos tekućine

Pobrinite se da vaše dijete unosi dovoljnu količinu tekućine u svakodnevnoj prehrani i to u obliku prirodnih voćnih sokova bogatih vitaminima, vode ili mlijeka. Ono što trebate izbjegavati su pića s visokim udjelom umjetnih sladila ili šećera te gazirane napitke.
Konzumacijom šećera se smanjuje funkcija i broj bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi s raznim infekcijama i tako povećavaju efikasnost imunološkog sustava. Kad vas sljedeći put dijete lijepim pogledom moli za čokoladicu više, razmislite dvaput. Šećer je odgovoran i za druge bolesti uključujući srčane probleme i dijabetes, a umjesto proizvoda s visokim udjelom šećera radije svom djetetu ponudite voćni jogurt ili voće. Na taj ćete način pridonijeti jačanju imuniteta i obrani od raznih infekcija.

Nezasićene masne kiseline

Djetetovu je tijelu potrebna određena količina nezasićenih masnih kiselina kako bi moglo ostati zdravo. One djeluju na jačanje imuniteta povećanjem aktivnosti bijelih krvnih stanica, a k tome štite tijelo za vrijeme reakcije na infekciju.
Losos i tuna su ribe koje su prirodno bogate omega-3 masnim kiselinama, a osim njih, omega-3 kiselinama je bogato i laneno ulje koje se može dodati u zobenu kašu ili žitarice. Esencijalne masne kiseline su zastupljene i u orašastim plodovima kao što su pistacije, lješnjak ili orah.
Djeca koja konzumiraju pola šalice lanenog ulja na dan imaju puno blaže respiratorne infekcije od ostalih.

Prirodni preparati

Postoje i prirodni preparati koji mogu pomoći kod jačanja imunološkog sustava djeteta, a posebno se preporučuje biljka ehinaceja koja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav i ima protuupalno i antivirusno djelovanje. Ova biljka utječe na povećanje broja leukocita u krvi i pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita djelujući protuupalno.
Uz ehinaceju jačanju imuniteta doprinosi i konzumacija matične mliječi koja potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, a najbolji je kolostrum koji se stvara u majčinim prsima. Svi ti dodaci mogu se pronaći u oblicima koji su djeci prihvatljivi i zato se preporučuje njihova konzumacija od najranije dobi.

Od ranog uzrasta poželjna je i rekreacija jer u velikoj mjeri može pridonijeti i jačanju imuniteta. Umjerena tjelesna aktivnost potiče proizvodnju bijelih stanica, a boravak na svježem zraku je najbolji za jačanje djetetova imuniteta.


Fizički i psihički razvoj

Dovoljno sna utječe na fizički i psihički razvoj djeteta, a odgovarajuća količina sna pomaže i kod održavanja zdravlja i obrane od infekcija. Loš san može smanjiti otpornost organizma i povećati pojavu infekcija.
Zdrav i jak imunološki sustav osigurava i uravnotežena prehrana, a nutritivni nedostaci povećavaju osjetljivost na bakterije i viruse zbog čega se preporučuje u svakodnevnu prehranu uvrstiti svježe povrće i voće, sjemenke, cjelovite žitarice, orašaste plodove i grah.
Namirnice koje doprinose jačanju imuniteta su jagode, papaja, borovnica, mango, češnjak, rajčica, slatki krumpir, mrkva, tikvice, limun, banane, dinja, marelica, grejp, luk, brokula, špinat, kelj i mahunarke.


Žuto povrće

Sve te namirnice sadrže visoku razinu minerala, antioksidansa, vitamina i enzima koji jačaju imunitet. Preporučuje se i konzumacija žutog povrća jer sadrži karotenoide koji su prirodna tvar za poticanje rada imunološkog sustava te proizvodnju bijelih krvnih stanica.
Na tržištu se nalaze i razni probiotici namijenjeni djeci, a jačaju imunitet tako da pomažu uspostavljanje ravnoteže između loših i dobrih bakterija te poboljšavaju ili povećavaju fagocitozu koju bijele krvne stanice koriste za onesposobljavanje bakterija.
U organizam je potrebno unositi i što više vitamina D, cinka, vitamina C, vitamina E i selena.

 

Tekst: Ana Zibar

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…

tinejdžerica oboljela od multiple skleroze

Priča 17-godišnjakinje oboljele od multiple skleroze: 'Kad sam željela biti bolja, tijelo nije dopuštalo!'

Ova bolest može se javiti u svakoj životnoj dobi, no najčešće se javlja između 18.…

Helpdesk - novi, besplatni program podrške onkološkim bolesnicima

Udruga SVE za NJU povodom 10. rođendana Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima i članovima…

žena zaražena koronavirusom rodila dijete dok je bila u komi

Potresna priča žene koju su zbog koronavirusa porodili u medicinski izazvanoj komi

Alicia Kappers ne sjeća se kontrakcija, niti prvog plača svojeg novorođenog sina; jedini podsjetnik na…