sigurnost autosjedalice

Sigurnost u automobilu: 8 pogrešaka koje ugrožavaju vašu djecu

Autosjedalice postoje s razlogom. One znatno smanjuju mogućnost ozljede djece u prometu, no važno je ne činiti i sljedeće pogreške...

Kako biste svi stigli zdravi i čitavi na odredište, pokušajte izbjegavati ove pogreške koje roditelji često nesvjesno čine:

 • Pogreška 1 Moje dijete već ide u školu i ne treba više autosjedalicu

Da, zaista izgledaju jako veliki? Ali jesu li zaista? Djeca se po zakonu moraju voziti u autosjedalici. Zakon također kaže da se sva djeca niža od 150 cm moraju voziti na stražnjem sjedalu, pa makar imala više od 12 godina što je nekada bila granica za mogućnost sjedenja na suvozačkom mjestu. Danas to nije dopušteno jer je visina od 150 centimetara kriterij za takvo premještanje, a ne godine. Djeca niža od 135 cm moraju biti vezana u sjedalicama na stražnjoj klupi, dok su izuzetak vozila bez stražnjeg sjedala gdje se sjedalica u tom slučaju postavlja na prednje sjedalo.

 • Pogreška 2 Moja beba se ne voli voziti u smjeru suprotnom od smjera vožnje

Iako to nije praktično za komunikaciju roditelja i bebe u vožnji, beba će biti najsigurnija ako je vozite okrenutu suprotno od smjera vožnje. Bebina glava je tako zaštićena od naglog trzaja koji se događa pri sudaru – glavica se zabija u naslon sjedalice koji je zaustavlja. Čak i kod najblažih sudara takav trzaj glave, ako je sjedalica postavljena u smjeru vožnje, može dovesti do teških ozljeda ili čak smrti djeteta. Stručnjaci savjetuju djecu što duže voziti u smjeru suprotno od smjera vožnje jer to znatno smanjuje rizik od ozljeda pri sudaru.

 • Pogreška 3 Uzet ćemo samo booster sjedalicu ili možda neki debeli jastuk

Kad djeca dostignu 18 kilograma to postaje povod za premještanje na booster sjedalicu (povišenje). Boosteri se inače mogu koristiti i nešto ranije, već od 15 kilograma. Međutim, takva sjedalica nije sigurna kao klasična koja ima zaštitu za glavu i leđa te ima vodilice za pojas. Kod boostera pojas često ide previše blizu vratu kojeg može zarezati pri sudaru. Ako djeca zaspu na takvoj sjedalici, tijelo i glava im padaju u stranu, tijelo često isklizne iz gornjeg pojasa i zaštita više nije adekvatna. Ako kupujete booster, gledajte modele s ručkama sa strane koje će fiksirati pojas i spriječiti ga da pri sudaru sklizne prema gore.

 • Pogreška 4 Pojas ću mu staviti ispod ruke pa ga neće rezati na vratu

Vjerojatno će to djetetu biti udobnija varijanta, ali u takvom položaju pri sudaru tijelo se lako trza prema naprijed jer pojas sklizne prema dolje. Moguće su ozljede kralježnice i koljena zbog udarca gornjim dijelom tijela.

Najbolje je pogledati zašto pojas reže vrat. Vjerojatno zato što dijete nije dovoljno visoko za takvo sjedenje kakvo ste mu složili ili pojas niste dobro sproveli kroz sjedalicu. U sjedalici koja je primjerena dobi i težini djeteta pojas bi trebao prelaziti preko prsa i ne smetati djetetu dok sjedi. Ako to nije slučaj, morate popraviti nešto s položajem ili vezanjem sjedalice ili jednostavno nabaviti novu sjedalicu.

sigurnost autosjedalice

 • Pogreška 5 Na dugim vožnjama malo olabavimo pojas

To ne biste trebali raditi. Pojas mora uvijek biti zategnut jer u suprotnom nema dobar zaštitni efekt. Osim toga postoji opasnost da se dijete izvuče iz pojasa. Koliko čvrsto? Ispod pojasa morate moći ugurati prst i tada je pojas dovoljno čvrst, ali ne i prečvrst.

Skinite jaknu! Možda ste već čuli za ovaj savjet, no stručnjaci savjetuju skinuti jakne, posebice, debele zimske jakne, kad se vozite u autu jer se pojas ne može dovoljno čvrsto zategnuti preko jakne.

 • Pogreška 6 Uzet ćemo staru sjedalicu od susjede. Izgleda poprilično uščuvana.

U pravilu je uvijek dobro imati novu autosjedalicu jer su stare sjedalice možda već sudjelovale u sudaru, a i s vremenom dolazi do zamora materijala (posebice kod plastike) koji više ne garantira istu čvrstoću i zaštitu. Sjedalice se savjetuje ne koristiti ako su starije od 6 godina, a sjedalice starije od 10 godina najbolje uopće ne koristiti jer osim što su stare i krhke više ne odgovaraju niti sigurnosnim standardima koji se danas zahtijevaju od autosjedalica.

 • Pogreška 7 Kratka je udaljenost pa može dijete i na krilo

To su valjda napravili svi. Ali pokušajte to maksimalno izbjegavati. Jer tako se dijete ne može adekvatno osigurati čak i ako vam se čini da ste poduzeli sve mjere.

 • Problem1 – Ako zavežete dijete i sebe pojasom, pri sudaru će vaša težina pritisnuti dijete i tako ga možda ozlijediti.
 • Problem2 – Ako zavežete samo sebe, a dijete čvrsto primite na krilu, gotovo je nemoguće da biste ga mogli zadržati već pri sudaru od 40 km/h. Pri toj brzini pritisak koji vrši djetetova težina enormno naraste.

Sami nemojte voziti djecu na takav način i recite im da se ne smiju voziti u autu koji nema propisnu autosjedalicu (pa ni s bakom). Recite im da je u redu reći kako se ne želi tako voziti i da slobodno uvijek može vas pozvati da dođete po njega.

 • Pogreška 8 Auto nam je pretrpan kad idemo na more

Naravno da je čista umjetnost ne natrpati auto kad se ide na izlet ili putovanje, ali opasnost ne prijeti samo od drugih automobila u prometu, već i od stvari u pretrpanom autu koje pri sudaru postaju opasni, ubojiti predmeti.

Stoga pokušajte sljedeće:

 • najteže stvari prvo spakirajte u prtljažnik i primaknite ih stražnjoj klupi. Lakši predmeti idu gore.
 • izbjegavajte bilo što stavljati na policu ispod stražnjeg prozora, već radije zamotajte u vrećice i stavite u prostor ispod nogu. Poslužite se gurtnama i mrežama i pričvrstite što više stvari.
 • ne ostavljajte rupe između stvari već ih popunite ruksacima, dekama, robom, jastučićima.
 • ne koristite staklene boce jer se pri sudaru boca može razbiti i komadići stakla vas ozlijediti. Prazna staklena boca pri sudaru od 50 km/h ima težinu vreće krumpira.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

ovisnost o šećeru

Ovisnost o šećeru! 'Već osam godina ne jedem slatko!' Kako mi je to uspjelo?

Odgovori na pet pitanja otkrit će vam jeste li ovisni o slatkom! Šećer, doista, može…

djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…