Šalica kave ujutro? Naravno, ali nikako ne na prazan želudac!

Za većinu nas kava je dio svakodnevne jutarnje rutine, a za mnoge prvo što popiju ujutro. Da je šalica kave za početak dana čak i poželjna i da je sama po sebi zdrava i dobra ako se umjereno konzumira, već znamo. No, jeste li znali da svoj omiljeni jutarnji napitak nikako ne biste trebali piti na prazan želudac?

Prženjem u kavi stvaraju se spojevi koji, slično kao i nikotin i alkohol, potiču proizvodnju kiseline u želucu. Dakle, kava doprinosi nagrizanju želučane sluznice, a posljedica su problemi s probavom. Šalica crne kave natašte može tako biti odgovorna za vašu žgaravicu i bolove u želucu. Ako ste već zamijetili osjećaj kiseline u ustima i želucu, ali niste ništa poduzeli, dugogodišnjom praksom ispijanja kave na prazan želudac možete si izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem želuca.

Obavezno prvo doručak

Svatko tko ne želi odustati od svoje jutarnje šalice kave, to ni ne mora učiniti. Riješite ovaj problem za vašu probavu tako da prvo pojedete doručak ili bar neki zalogaj, a u kavu dodate malo mlijeka. Tako ćete biti slobodni uživati bez brige i straha od neugodnih nuspojava.

Kava vas neće razbuditi!

Još jedna zabluda je da nas kava ujutro može razbuditi, aktivirati i ‘probuditi’. Američki znanstvenici su otkrili da kava nema poseban stimulativan učinak na naše tijelo ujutro jer su u tom trenutku razine kortizola već ionako dovoljno visoke. Hormon stresa kortizol prirodno se oslobađa ujutro i tako stimulira naš metabolizam - što je ujedno i prirodni način razbuđivanja. Dodatni kofein iz kave djeluje na hormon stresa tako da ovaj treba duže da se vrati na normalnu razinu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

mama i kći peku domaći kruh u kući

Imamo sve! Recept na kruh, a znamo i kako sami možete napraviti kvasac

Kvasca nema po trgovinama, no mi vam donosimo recept kako ga napraviti kod kuće sa…

mama i kći u kuhinji pripremaju kruh

Njezin 'flat bread' ili najfiniji kruh bez kvasca morate probati!

Instagram profil Nastasje Chiare Petrić već nam je "zapeo" za oko, jer objavljuje zdrave i…

Do pete je godine jeo sve, a onda su krenula probiranja... Genijalni blog ove mame i vas će inspirirati!

Sve koji su u potrazi za internet  inspiracijom što kuhati, posebice kada imaju izbirljivu djecu…

Ovu hranu svakako izbjegavajte davati u ranoj dječjoj dobi

Prvi puta nahraniti dijete "pravom" hranom uzbudljiv je događaj ju svakoj obitelji. U dobi od…