Roditelji, evo kako možete zaštititi djecu od raka!

Iako je postotak cijepljene djece posljednjih godina raste, interes za cijepljenje protiv HPV-a, virusa koji je, između ostalog, kriv za čak 99% slučajeva raka vrata maternice, u Hrvatskoj je i dalje na niskoj razini. Znate li da je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve učenike osmih razreda?

U sklopu kampanje "Budi mRAK roditelj" u predstavljen je digitalni newsletter usmjeren na prevenciju i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), uzročnika čak šest vrsta karcinoma: vrata maternice, anusa, penisa, rodnice, ženskog vanjskog spolovila te usne šupljine. Newsletter je namijenjen primarno roditeljima koji će u nekoliko klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te mogućnosti prevencije i cijepljenja svoje djece. Iako je postotak cijepljene djece posljednjih godina raste, interes za cijepljenje protiv HPV-a, virusa koji je, između ostalog, kriv za čak 99% slučajeva raka vrata maternice, u Hrvatskoj je i dalje na niskoj razini. Upravo s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o ovoj bolesti i mogućnostima zaštite, pokreću se razne akcije i kampanje, a ovu posljednju, “Budi mRAK roditelj”, podržala je i glumica Bojana Gregorić Vejzović.

“Neke scenarije u životu ne treba prepuštati sreći ili okolnostima. HPV može uzrokovati 6 vrsta raka i neplodnost kod žena. Redovitim pregledima te cijepljenjem, najgore scenarije sigurno i mirno izbjegavamo!”, poručila je na svojem Instagram profilu.

View this post on Instagram

A post shared by Bojana Gregorić Vejzović (@bojana.g.v) on

Newsletter su osmislili studenti medicine Udruge CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu. Kroz kroz zabavne i interaktivne radionice educiraju se i mladi (njih do sada preko 2500 u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu) o preventivnim mjerama protiv šest vrsta raka koje uzrokuje HPV, a najpouzdanije je cijepljenje.

Cijepljenje se provodi devetovalentnim cjepivom koje pruža gotovo stopostotnu zaštitu od sedam najčešćih genotipova virusa koji uzrokuju rak vrata maternice. Ako se započne s cijepljenjem prije 15. rođendana, dovoljne su samo dvije doze u razmaku od 6 mjeseci, što uvelike utječe na uspješniju provedbu i postizanje potpune procijepljenosti. Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme najsigurnija je metoda za bolesti povezane s infekcijom HPV-a, budući da osobe rijetko imaju vidljive simptome koji im omogućavaju prepoznavanje prvih stadija bolesti. Najčešći problem koji se pojavljuje u uspješnom svladavanju bolesti je strah od mogućih nuspojava cjepiva, no postojeća cjepiva pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcije HPV-om.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je digitalni newsletter na svojoj web stranici i preporučuje školama diljem Hrvatske da obavijeste roditelje o njemu. Naime, svaka škola je dužna obavijestiti roditelje i educirati ih putem liječnice školske medicine o besplatnom cijepljenju protiv HPV-a za sve učenike osmih razreda.

Dok su brojke cijepljene djece u Hrvatskoj zanemarive, u drugim europskim zemljama odaziv za cijepljenje je veći od 80% (primjerice, u Portugalu je odaziv na cijepljenje 85%, a u Velikoj Britaniji 80%). Ugledni časopis The Lancet objavio je kako će se održi li se ritam cijepljenja u tim zemljama kakav je sada, rak vrata maternice iskorijeniti do 2035. godine.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram i Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

menga nakon poroda

Menstruacija nakon porođaja možda vam postane manje bolna!

Ako majka ne doji, menstruacijski se ciklus uspostavlja od 25 do 45 dana, no s…

uvjeti u bolnicama

'Danju smijemo samo sjediti... Trudna sam spavala na drvenoj stolici': Iskustva mama koje su bdijele uz djecu u našim bolnicama

Osim činjenice da vam je dijete bolesno, dodatan stres svakako su neljudski uvjeti u hrvatskim…

bolna ovulacija

Jesu li bolne ovulacije razlog za zabrinutost ili najnormalnija pojava?

Svi znamo što je ovulacija: oslobađanje jajne stanice iz jajnika u jajovode. No jeste li…

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…