Roditelji, evo kako možete zaštititi djecu od raka!

Iako je postotak cijepljene djece posljednjih godina raste, interes za cijepljenje protiv HPV-a, virusa koji je, između ostalog, kriv za čak 99% slučajeva raka vrata maternice, u Hrvatskoj je i dalje na niskoj razini. Znate li da je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve učenike osmih razreda?

U sklopu kampanje "Budi mRAK roditelj" u predstavljen je digitalni newsletter usmjeren na prevenciju i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), uzročnika čak šest vrsta karcinoma: vrata maternice, anusa, penisa, rodnice, ženskog vanjskog spolovila te usne šupljine. Newsletter je namijenjen primarno roditeljima koji će u nekoliko klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te mogućnosti prevencije i cijepljenja svoje djece. Iako je postotak cijepljene djece posljednjih godina raste, interes za cijepljenje protiv HPV-a, virusa koji je, između ostalog, kriv za čak 99% slučajeva raka vrata maternice, u Hrvatskoj je i dalje na niskoj razini. Upravo s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o ovoj bolesti i mogućnostima zaštite, pokreću se razne akcije i kampanje, a ovu posljednju, “Budi mRAK roditelj”, podržala je i glumica Bojana Gregorić Vejzović.

“Neke scenarije u životu ne treba prepuštati sreći ili okolnostima. HPV može uzrokovati 6 vrsta raka i neplodnost kod žena. Redovitim pregledima te cijepljenjem, najgore scenarije sigurno i mirno izbjegavamo!”, poručila je na svojem Instagram profilu.

View this post on Instagram

A post shared by Bojana Gregorić Vejzović (@bojana.g.v) on

Newsletter su osmislili studenti medicine Udruge CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu. Kroz kroz zabavne i interaktivne radionice educiraju se i mladi (njih do sada preko 2500 u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu) o preventivnim mjerama protiv šest vrsta raka koje uzrokuje HPV, a najpouzdanije je cijepljenje.

Cijepljenje se provodi devetovalentnim cjepivom koje pruža gotovo stopostotnu zaštitu od sedam najčešćih genotipova virusa koji uzrokuju rak vrata maternice. Ako se započne s cijepljenjem prije 15. rođendana, dovoljne su samo dvije doze u razmaku od 6 mjeseci, što uvelike utječe na uspješniju provedbu i postizanje potpune procijepljenosti. Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme najsigurnija je metoda za bolesti povezane s infekcijom HPV-a, budući da osobe rijetko imaju vidljive simptome koji im omogućavaju prepoznavanje prvih stadija bolesti. Najčešći problem koji se pojavljuje u uspješnom svladavanju bolesti je strah od mogućih nuspojava cjepiva, no postojeća cjepiva pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcije HPV-om.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je digitalni newsletter na svojoj web stranici i preporučuje školama diljem Hrvatske da obavijeste roditelje o njemu. Naime, svaka škola je dužna obavijestiti roditelje i educirati ih putem liječnice školske medicine o besplatnom cijepljenju protiv HPV-a za sve učenike osmih razreda.

Dok su brojke cijepljene djece u Hrvatskoj zanemarive, u drugim europskim zemljama odaziv za cijepljenje je veći od 80% (primjerice, u Portugalu je odaziv na cijepljenje 85%, a u Velikoj Britaniji 80%). Ugledni časopis The Lancet objavio je kako će se održi li se ritam cijepljenja u tim zemljama kakav je sada, rak vrata maternice iskorijeniti do 2035. godine.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram i Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Sasvim drugačija revija posvećena borbi protiv raka dojke

Ovogodišnji STORY PINK FEST održan je na dvije lokacije, Cvjetnom trgu te krovu Nastavnog zavoda…

'Predrasude će me pogađat dokle god sam živa'

O tome kako je moguće da su nadležna tijela zaboravila na najranjiviju skupinu našeg društva…

djevojčica se igra u blatu

5 najčešćih roditeljskih grešaka zbog kojih su djeca stalno bolesna

"Današnju djecu treba očeličiti", kažu pedijatri i to je, čini se, prava istina!

mama i kći tinejdžerica

Kako djeca spašavaju mamama život?

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka, udruga SVE za NJU treću godinu za…