porod u vrijeme koronavirusa

Riječanka ispričala iskustvo poroda u ‘novom normalnom’

Stižu brojne reakcije naših čitatelja na odluku Ministarstva zdravstva da ograniči boravak roditelja s djecom u bolnicama na 15 minuta, a mama iz Rijeke, koja je rodila koncem ožujka, ispričala je svoje iskustvo poroda u "novom normalnom"

Nakon što je više od 35.000 roditelj putem peticije koju je pokrenula Udruga Roditelji u akciji – Roda zatražilo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj ukidanje zabrane posjeta, te osiguravanje dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz djecu koja se nalaze na bolničkom liječenju, roditelje je zaprepastila vijest da su Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta" u svim bolnicama.
"Ova sramotna odluka je za svaku osudu jer pokazuje nepoznavanje potreba i prava djece koja se nalaze na bolničkom liječenju i zato ovu odluku snažno osuđujemo", poručili su iz Udruge Roda, a slične, negativne komentare, I na našim su društvenim mrežama podijelili brojni čitatelji.

"Katastrofa! Taman da se u tih 15 minuta dijete još više rasplače i uznemiri. Ja odgađam sve rutinski pregled do daljnjeg, jer ne daj Bože da mi dijete pokupi koju bakteriju, što se ranije znalo dogoditi, pa da ostane samo na liječenju", kaže mama Silvija.

Budući da su iz Udruge Roda peticijom tražili da se ukine i zabrana pratnje na porodu, tu su mišljenja naših čitatelja ipak malo liberalnija. Pratnja na porodu je želja, a boravak uz dijete potreba, smatraju naši čitatelji. Mama Barbara iz Rijeke, koja je rodila potkraj ožujka, podijelila je s nama svoje iskustvo rađanja u "novom normalnom".

"Maska na porodu i porod bez pratnje je neugodan, teži, i definitivno nije bilo tako bajkovito kao što mi je bilo prvi puta, prije pet godina, kad sam rađala uz pratnju. Ali, Bože moj, preživjela sam, iako sam mislila da je to nezamislivo i još traumatičnije. Ali, medicinsko osoblje bilo je za poželjeti. Svaka pohvala od mene! No pratnju na porodu, ipak, ne bih stavljala u isti koš s boravkom uz bolesno dijete u bolnici. Svima nam treba biti cilj ne zaraziti jedni druge. Ali, djeca će nam s velikim strahom i traumom nastaviti život ako su u bolnici sami, nego što ćemo mi trudnice biti istraumatizirane nakon poroda bez pratnje. Naša djeca nas trebaju cijeli dan, a ne 15 minuta!", rekla je Barbara.

Više o nelogičnostima u “novom normalnom” pročitajte OVDJE.

Roditelje.hr pratite i na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Roditelji.hr (@roditelji.hr) on

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer…

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

škola za roditelje

Roditeljstvo je najteže 'zanimanje', ali odsad možete u školu!

Udruga Roda i UNICEF pokrenuli novu platformu za…

14 činjenica o trudnoći i porodu koje zbog pandemije više nisu iste

Zbog pandemije koronavirusa očekuje se preko 200 manje…

Pročitajte i:

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od milijun ljudi diljem svijeta zarazi nekom od…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je…