‘Reproduktivno nasilje još je jedan oblik nasilja nad ženama’

Žene nemaju dovoljan broj ginekologa na raspolaganju, uskraćuje im se pravo na pobačaj, a nerijetko proživljavaju i ponižavajuće postupke u bolnicama, upozorili su iz Platforme za reproduktivnu pravdu povodom današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Platforma za reproduktivnu pravdu održala je konferenciju za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora na kojoj je najavila kampanju "10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava", čija je namjera potaknuti u javnom prostoru razgovor o dostupnosti pobačaja i stanju reproduktivnih prava u Hrvatskoj. Kada žene nemaju pristup kvalitetnim informacijama o svom reproduktivnom zdravlju, kada nemaju dovoljan broj ginekolog, kada proživljavaju ponižavajuće postupke u bolnicama i odbijaju im se zdravstvene usluge,  to - upozorila je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu - nisu manjkavosti sistema, već reproduktivno nasilje koje država vrši nad ženama.

“Svjedočimo kako se reproduktivna prava u ovom društvu urušavaju i upozoravamo na potencijalno daljnje urušavanje ukoliko novi Zakon o pobačaju ne bude zakon koji će u središtu imati potrebe i dostojanstvo pacijentica. Ponovno upozoravamo da u Hrvatskoj oko polovice liječnika ne vrši uslugu za koju su se školovali i za koju ih plaćamo. Prosječna cijena pobačaja je oko 2500 tisuće kuna i konstantno je u porastu, što medicinsku uslugu pretvara u klasnu privilegiju, a ne zaboravimo ni na posljedice pandemije na materijalne i socijalne uvjete. Obavezna savjetovanja i periodi čekanja štetne su prakse, to su manipulacije kojima se ženama oduzima autonomija", rekla je Karmelić te podsjetila na rezultate istraživanja iz veljače prema kojem 81% građana podržava pravo na izbor, a preko 60% ih misli da pobačaj treba biti besplatan i da se vjerske zajednice ne trebaju miješati u donošenje novog zakona.

Ispred kluba lijevo-zelenog bloka podršku kampanji su dale saborske zastupnice Rada Borić (Nova ljevica) i Sandra Benčić (Možemo!). Upozorile su na prejudiciranje ministra zdravstva Vilija Beroša kada je riječ o novom Zakonu o pobačaju koji je najavio da institut priziva savjesti ne vidi problematičnim, ističući da je isti dozvoljen i u drugim europskim zemljama te da se osim u kontekstu prekida neželjene trudnoće javlja i u drugim kontekstima.

"Podsjetile bismo ministra da u Hrvatskoj 60% ginekologa koristi institut priziva savjesti za razliku od svega 3% slovenskih kolega. Postavlja se pitanje na čemu se temelji 20 puta veća ‘savjesnost’ hrvatskih ginekologa? Čini se da je zlouporaba prava na prigovor savjesti rezultat višedesetljetnog procesa klerikalizacije ginekologije", rekla je Rada Borić. Sandra Benčić je posebno upozorila na nedopustivost najavljivanog instituta obaveznog savjetovanja odnosno razdoblja čekanja te najavila borbu za adekvatan zakon u Saboru, a ako bude potrebno i na ulici.

Platforma za reproduktivnu pravdu je ponovila svoje temeljne zahtjeve prema donositeljima političkih odluka: besplatan, dostupan i siguran pobačaj uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za izvođenje ovog zahvata bez nametanja obaveznih savjetovanja i perioda čekanja; ukidanje tzv. priziva savjesti koji je uskrata zdravstvene skrbi; dovoljan broj ginekoloških timova u primarnoj zdravstvenoj skrbi kako bi sve žene imale pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i dovoljan broj ginekoloških ambulanti opremljenih za pregled žena s invaliditetom; besplatnu kontracepciji i pilulu za dan poslije te zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti.

Najavljene su i ostale akcije u okviru desetodnevne kampanje: 26. 9. (Svjetski dan kontracepcije), 28. 9. (Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj) te 2. 10. (Međunarodni dan nenasilja), a zastupnicima i zastupnicama su uručene simbolične razglednice kojima se zahtijeva zakon o prekidu trudnoće u skladu s preporukama UN-ovog Odbora za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena.

Tekst: press
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da…

žena tužna zboog pobačaja

Alarmantni podaci: čak 50 maloljetnica godišnje pobaci!

Pitanje prava žena na pobačaj uvijek izaziva burne…

Pročitajte i:

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od milijun ljudi diljem svijeta zarazi nekom od…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je…