lana presečki i djevojčice vježbaju jogu za djecu

‘Rad s djecom mijenja svijet, a joga je najbolji alat za to, tvrdi ova trostruka majka koja je i sama tako prebrodila stresno razdoblje

Certificirana učiteljica dječje joge, Lana Presečki, završava vrlo zahtjevnu edukaciju za učitelja prenatalne i postnatalne joge, pa će uskoro postati prva nositeljica Bithtlight licence u Hrvatskoj. Ova majka triju djevojčica, koje su i same prave male majstorice joge, otkrila je kako joj je joga osobno pomogla u stresnoj fazi života te koje su sve blagodati ove drevne vještine za razvoj djece

“Djeca koja prakticiraju jogu sretna su djeca koja odrastaju u sretne odrasle ljude! Obožavam bebe, obožavam djecu i mislim da rad s djecom može promijeniti svijet, a joga je najbolji alat za to". To tvrdi Lana Presečki, učiteljica joge, ali i - još važnije - majka triju djevojčica koje su, baš kao i njihova mama, prave majstorice joge. Rječnikom ove drevne vještine rečeno, prave male jogine.
“Jogu bih preporučila apsolutno svima. Svaka faza života ima svoju specifičnost, a ljepota joge upravo je u tome da se praksa može prilagoditi svakom čovjeku i svakoj okolnosti u kojoj se trenutno nalazi", kaže Lana, certificirana učiteljica dječje joge, koja se već godinama educira u svim jogijskim smjerovima koji imaju veze s djecom i majčinstvom: prenatalna, postnatalna, dječja joga njezin su svijet. Trenutačno završava vrlo zahtjevnu edukaciju za učitelja prenatalne i postnatalne joge, sa sjedištem u Londonu. Vjerujem da ću na jesen biti prva nositeljica Birthlight licence za Hrvatsku, čemu se iznimno veseli.


Ova rođena Dubrovkinja, u Zagreb je došla na studij novinarstva, ali prvo predavanje na koje je otišla nije bilo akademskog karaktera - već ono o meditaciji. Od tada je joga lagano počela ulaziti u svaku poru njezina života.
“Najveći utjecaj prakse osjetila sam dolaskom na svijet mojih triju curica. Joga mi je tada pomogla da prebrodim iznimno stresan period, prihvatim ga i doživim na potpuno nov način. Sada, kada su moje kćeri dovoljno odrasle, mogu reći da sam ih zarazila istom strašću – i naš se dom pretvorio u pravu jogijsku shalu, punu mantri, smijeha i slobode! To mi pričinjava najveće zadovoljstvo", kaže Lana.


Razvoj snage, fleksibilnosti, izdržljivosti; održavanje i poboljšanje zdravlja kralježnice; uravnoteženje rada živčanog, lokomotornog, dišnog i endokrinog sustava; razvoj zdravog tjelesnog samopoimanja; znanje korištenja daha za smirivanje ili energizaciju…, samo su neke od prednosti joge.
Način života današnje djece takav je da im je mozak previše stimuliran raznim podražajima, a fizička aktivnost u deficitu. Sve je više djece koja se vrlo rijetko igraju na igralištima i u parkovima, a vrijeme provode pred ekranima. Ta neravnoteža, dakako, nije dobra, no i joga tu pomaže.
“Današnje generacije djece manje pokreću tijelo na načine koji bi potaknuli zdrav razvoj i zdravo stanje organizma. S druge strane živčani sustav biva kontinuirano podražen velikim brojem informacija. Vraćanje unutarnjem iskustvu nužno je za uspostaviti zdraviju ravnotežu. Nužno je otvoriti vrata iskustva postojanja u tijelu. Osim mišićnog sustava, posebnu pažnju treba pridati zdravlju kralježnice i živčanog sustava, te nježnom istezanju tetiva i ligamenata. Joga u ovom slučaju uvelike pomaže. Joga je mudar način psihofizičke aktivnosti, koji objedinjuje zdravlje tijela i duha", kaže Lana koja od jeseni ponovno planira početi sa satovima dječje joge, a do tada vježba sa svojim djevojčicama kod kuće, koje su joj i česta pratnja i na satovima joge za odrasle u njezinom matičnom studiju OM yoge.


“Interes roditelja i djece za takvim oblikom relaksacije prilično je velik. Mali praktikanti uglavnom ovakav oblik tjelovježbe upoznaju kod kuće, od svojih roditelja, i zainteresiraju se. Joga je iznimno pozitivan stil života, zapravo ne poznajem niti jednog roditelja jogija, koji smatra da joga nije ono najbitnije što bi njegovo dijete trebalo naučiti", kaže Lana i navodi jedan slikoviti primjer:
“Curica koja je nesretnim slučajem slomila ruku tijekom igre kod kuće, nakon što su joj stavili gips neutješno je plakala, ne zbog boli, već zbog toga što je mislila da neko vrijeme neće moći vježbati jogu. Nitko sretniji od nje kad je čula da ipak može dolaziti na sat. Sat smo joj, kao grupa, prilagodili, i nije ništa propustila, dapače vjerujem da je iz cijele nesretne situacije izašla kao jača osoba, upravo zbog podrške koju je, od ostalih malih jogija, dobila na satu. Roditelji su bili oduševljeni. A i ja, naravno".


Sat dječje joge počinje osvještavanjem stanja tijela - razvijanje prisutnosti; potom slijedi osvještavanje daha - način na koji dišemo, pravilno disanje i vježbe disanja kojima utječemo na aktivaciju, smirenje i uravnoteženje organizma. Središnji dio sata su vježbe kojima se jača tijelo te razvija fleksibilnost i izdržljivost, a potom slijede i vježbe usmjerene na kralježnicu - jačanje i opuštanje mišića uz kralježnicu. Na kraju je opuštanje, tj. integracija cijelog sata kroz ležeći položaj. Popularnost joge među djecom i roditeljima iz godine u godinu raste i to ne samo zbog činjenice da gradi tijelo i fleksibilnost. U izazovnim vremenima u kojima živimo, još je važnije pripremiti dijete za onaj dio života u kojem se traži samopouzdanje i emocionalna snaga, kreativnost i koncentracija, nošenje sa stresom…, a sve je to moguće osnažiti baveći se jogom.

Tekst: D. P.
Fotografije: privatni arhiv

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Je li popularna serija kriva za porast samoubojstava kod mladih?

U ovo neizvjesno vrijeme, kada je pandemija iz…

Zvijezde uzrujane zbog vijesti o trudnoći!

Glumica Jennifer Aniston valjda je rekorderka među slavnim…

žudnja za slatkim

'Kako sam promijenila život u šest tjedana!'

Postoji vrlo jednostavan, biokemijski razlog zašto toliko volimo…

George and Amal Clooney

Rat oko podjele skrbništva nad blizancima! Što kaže hrvatski zakon?

Već neko vrijeme šuška se o razvodu glumca…

Pročitajte i:

Panika u vrtićima i školama zbog viroza! Jedan simptom, a nije gubitak mirisa i okusa, ipak upućuje na Covid-19

Određeni simptomi, poput povišene temperature ili kašlja, zajednički su širokom spektru bolesti koje nisu Covid-19,…

Alemka Markotić: 'Ovo je najjednostavniji i svima dostupan postupak protiv koronavirusa!'

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" pokrenula je studiju u sklopu koje će pokušati…

obiteljski život u doba koronavirusa

Ako imate ovaj problem, u većem ste riziku od koronavirusa

Ljudi s prekomjernom težinom podložniji su zarazi koronavirusom, ali i zbog viška kilograma češće završe…

'Reproduktivno nasilje još je jedan oblik nasilja nad ženama'

Žene nemaju dovoljan broj ginekologa na raspolaganju, uskraćuje im se pravo na pobačaj, a nerijetko…