kako će se koronavirus ponašati u narednim mjesecima

Prof. Alemka Markotić pojasnila kako bi se mogao ponašati koronavirus u narednim mjesecima

I sama pomisao na novu karantenu na jesen, nakon "ljetne stanke", izaziva nelagodu, no dobra je vijest da sve katastrofične prognoze o kojima slušamo u javnosti možemo zanemariti iz jednostavnog razloga što je novi virus još uvijek velika nepoznanica za čitavu znanstvenu zajednicu

Hoće li ili neće doći ta druga faza pandemije koronavirusa te hoćemo li nakon “ljetne stanke” na jesen ponovno morati u karantenu? Ovo pitanje svih pitanja muči sve građane, a i sama pomisao na takav scenarij u mnogima izaziva strah i nelagodu. S obzirom na činjenicu da je koronavirus još uvijek velika nepoznanica za znanstvenike diljem svijeta, nitko sa sigurnošču ne može prognozirati kakva nas sudbina čeka. Jednako kao što nas mogu vratiti u karantenu pogoršali se epidemiološka situacija, vrlo je izgledna i mogućnost da sve bude savršeno te da – kao što je to bio slučaj s nekim drugim virusima – koronavirus nestane kao što se i pojavio. No, na temelju iskustva s nekim drugim virusima, prof. dr. sc. Alemka Markotić, pojasnila je kako bi se ovaj novi virus mogao ponašati u narednim mjesecima, tj. što možemo očekivati.

“S obzirom da je koronavirus relativno nepoznat, ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako će se ponašati, ali postoji mogućnost da će se javljati ili sezonski ili u etapama poput nekih drugih, sličnih virusa. Primjerice, virusa Zapadnog nila nije bilo 30-ak godina, a sada se među populacijom javlja svakih dvije do tri godine. Virus denga se pojavio 80-ih, bio jako prisutan u zemljama Mediterana, a onda nestao. Sada ponovno imamo samo importirane slučajeve. Koronavirus s kojim se danas borimo mogao bi se pojavljivati svake godine, no – s obzirom da je neobičan – vidjet ćemo što će odlučiti”, pojasnila je na press konferenciji Kriznog stožera prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Dakle, ako će se virus vraćati svake godine, cjepivo (ili neki drugi lijek) bit će jedini način suzbijanja bolesti Covid-19. No, s obzirom da ovaj novi virus ima lipidnu ovojnicu, moguće je da će se ponašati i poput drugih sličnih virusa, kao što je SARS, koji je iznenada nestao. Treći će scenarij i taj da virus ostane prisutan, ali mutira, oslabi, pa više neće biti opasan kao sada. Premda se do sada moglo čuti kako se cjepivu možemo nadati tek za godinu dana, nove informacije kažu kako bi moglo biti spremno već za jesen. Znanstvenici s Oxforda, prenosi Science Times, već su počeli testirati cjepivo na ljudima (na dobrovoljcima starim između 18 i 55 godina) i tvrde da je izgledno kako će biti spremno za masovnu proizvodnju u rujnu.

Tekst: D. P.
Fotografija:

Tagovi: ,

Pročitajte i:

ovisnost o šećeru

Ovisnost o šećeru! 'Već osam godina ne jedem slatko!' Kako mi je to uspjelo?

Odgovori na pet pitanja otkrit će vam jeste li ovisni o slatkom! Šećer, doista, može…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom