pristici otkrivaju probleme sa zdravljem

Prištić na bradi ili na leđima – što mjesto gdje se pojave govori o vašem zdravlju?

Prištići su baš davež i nažalost često ne završe s pubertetom. Obično se javljaju kao posljedica hormonskih promjena i to pred menstruaciju ili u trudnoći. Što njihovo mjesto gdje se pojave govori o vašem zdravlju?

Ono što mnogi ne znaju jest činjenica da mjesto gdje se prištići pojavljuju otkriva mnogo o uzroku – a time i zdravlju:

  • Na bradi, na vratu i ustima

Kad dođe do veće neravnoteže hormona prištići se vole pojaviti baš na ovim mjestima. Neravnotežu uzrokuje stres, menstruacija i s njom povezana proizvodnja prevelike količine testosterona. Pomaže svakodnevna njega kože, antiseptičko čišćenje tonikom i, naravno, opuštanje – na primjer meditacija ili tople kupke.

Prištići na ustima često su povezani s krivom prehranom – masna hrana začepljuje pore.

  • Na dekolteu

Nekvalitetna odjeća, parfem ili znoj opterećuju tanku kožu dekoltea. Moguće da prištići izađu kao reakcija na eterična ulja u parfemu. Testirajte svoj parfem tako što ćete pratiti kožu kad ga par dana ne nanesete i kad ga zatim ponovno nanesete. Koristite proizvode za njegu sa što manje umjetnih dodataka. Isto vrijedi i za odjeću koja treba u sastavu imati što više pamuka.

  • Na trbuhu ili preponama

U ovom području dolazi češće do “upale folikula dlačice” jer se bakterije drže dlačica i izazivaju nastanak prištića. Ali može se raditi i o bezopasnim prištićima od topline ili trljanja odjeće. Ponekad prištići na ovim dijelovima ukazuju na alergiju ili ubode insekata što ne treba zanemariti.

pristici otkrivaju probleme sa zdravljem

  • Na koljenima, laktovima i nadlakticama

To su obično mali prištići koji izgledaju kao da smo stalno naježeni. Gruba površina kože koju možemo osjetiti pod dlanom međutim nije razlog za zabrinutost. Radi se o prištićima koji su genetski uvjetovani i najbolje je ne dirati ih jer tako neće doći do upale. U uvjetima suhog zraka zimi se intenziviraju, a često nestaju ljeti. Kad vam se čini da je stanje intenzivnije, mažite područje hidratantnim losionima.

  • Na ramenima i leđima

Jeste li trenutno opterećeni poslom i puno toga privatno nosite na leđima? Onda vas ne treba čuditi pojava prištića na ramenima jer oni su baš znak stresa. Stres također donosi hormonsku promjenu koja uzrokuje nečistu kožu. Zastanite i odmorite.

Još jedan okidač za prištiće na leđima i ramenima može biti vaša kosa odnosno sredstva za higijenu, šampon i regenerator. Dok se tuširate slijevaju se niz leđa i ako ih dobro ne isperete u kombinaciji sa znojem mogu nadražiti kožu. Osobito trebate pripaziti s dugom kosom, osigurajte koži leđa dovoljno zraka i temeljito ispirite proizvode za oblikovanje kose.

  • Na stražnjici i ispod nje

Prištići na stražnjici često su nasljedni. Međutim, može biti kriva i odjeća. Uske hlače stimuliraju proizvodnju znoja što je plodno tlo za prištiće. Problem može biti izraženiji zimi zbog više slojeva odjeće, a ljeti ga mogu uzrokovati mokri kupaći kostim. Sunčanje, sušenje kože te presvlačenje kostima može pomoći. Također uvijek vrijedi izbjegavanje sintetičkog donjeg rublja.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mama i bivša ovisnica

Pobijedila ovisnost o drogama nakon što je kolabirala s bebom u naručju

Pet godina trajala je njezina bitka i sad je, nakon godina šutnje, odlučila javno progovoriti…

Mario Valentić

Hvale vrijedan potez Maria Valentića: 'O ovome se mora govoriti!'

Mario ne propušta priliku promovirati vježbanje kao važan faktor unapređenja zdravlja. Rijetke bolesti, samim time…

8 namirnica (imate ih doma!) koje će ojačati imunitet za borbu protiv koronavirusa

Tijekom sezone virusnih upala treba dodatno voditi računa o podizanju općeg imuniteta. Vitaminski i drugi…

odlazak na spavanje

Kako djeci nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje, problemi sa samokontrolom, loše ocjene... u izravnoj…