Prirodna borba protiv uši na vlasištu

U jaslicama, vrtićima i školama često se javljaju uši na vlastištu kod djece i stvaraju jedan začarani krug iz kojeg je teško izaći. Nažalost, to je tako zato što se lako prenose, a ušima se u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom mogu zaraziti i odgojiteljice, učiteljice i članovi obitelji.

Uši su ektoparaziti koji se nalaze u kosi, a obično su veličine do 3 mm te imaju šest nogu. Uši se hrane krvlju s vlasišta, a prilikom uboda izazivaju svrbež i iritaciju kože. Uši nisu znak loših uvjeta života i loše higijene već se mogu pojaviti i kod osoba koje iznimno paze na čistoću. Ovo je tip uši koje se ne pojavljuju kod životinja i koje ne mogu biti prijenosnici infekcija. Nisu opasne, ali su dosadne i izazivaju iritaciju. Mogu nastati ranice na tjemenu zbog intenzivnog češkanja, koje se u rijetkim slučajevima mogu i inficirati.

Kako se prenose

Uši ne mogu skakati već se prenose bliskim i izravnim kontaktom sa zaraženim vlasištem. Mogu se prenijeti preko zajedničkih gumica i traka za kosu, češljeva, ručnika, kapa, jastučnica i sličnih predmeta koje koristi više osoba.

Izvan vlasišta uš ne može živjeti više od 48 sati, a odrasle jedinke mnogobrojna jajašca odlažu lijepeći ih za vlas kose uz samo vlasište. Jajašca se mogu naći po čitavoj kosi ako se ne uklone. Za 10 dana iz jajašca se razvijaju nove uši, koje ponovo polažu nova jaja. Uši je najjednostavnije vidjeti pomoću povećala, na mjestima u šiškama, oko ušiju i na zatiljku. Na svijetloj kosi se teže uočavaju i često ih se mijenja za prhut.

U ljekarnama se mogu pronaći razna sredstva za suzbijanje uši, ali šamponi često nisu djelotvorni jer se uši brzo prilagođavaju i šampon tada prestaje djelovati. Šamponi su vrlo agresivni i mogu oštetiti vlasište, a kod uklanjanja uši najviše pomaže temeljito i često iščešljavanje češljem koji mora imati guste zupce.

Proces odstranjivanja nametnika

Kod duge kose to češljanje može trajati i nekoliko sati, ali sigurno daje najbolje rezultate. Češljanjem se odstranjuju gnjide i kosa se u potpunosti očisti od uši.

Kosu je najbolje pregledavati i češljati nekoliko tjedana, sve dok se u potpunosti ne uvjerite da su uši uklonjene. U pomoći vam mogu biti i prirodna sredstva koja omamljuju uši i dezinficiraju vlasište. Najbolja prirodna sredstva protiv uši su češnjak, ulje čajevca, vazelin, maslinovo ulje, sol i kokosovo ulje.

Češnjak

Potrebno je usitniti češnjak tako da se dobije gusta smjesa i dodati mu nekoliko kapi kokosovog ulja. Smjesu je potrebno nanijeti na kosu prije spavanja i omotati ju ručnikom. Ujutro kosu treba počešljati gustim češljem i temeljito isprati.

Ulje čajevca

Prirodni insekticid je ulje čajevca kojeg je potrebno pomiješati sa nekoliko kapi maslinovog ulja i smjesu nanijeti na cijelu dužinu kose. Najbolje je to napraviti prije spavanja, pa zatim na kosu nanijeti ručnik. Ujutro je kosu potrebno dobro isprati i pročešljati.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje njeguje vlasište i kosu, ali i djeluje protiv uši. Ulje nanesite navečer prije spavanja na kosu i ujutro kosu temeljito pročešljajte i isperite. U kokosovo ulje može se dodati i jabučni ocat, limun, usitnjeni češnjak, zeleni čaj ili ulje čajevca jer će dati dodatno djelovanje i djelovati antibakterijski.

Maslinovo ulje

Navečer prije spavanja najbolje je na čitavu kosu nanijeti maslinovo ulje i kosu zatim omotati ručnikom. Maslinovo ulje će ugušiti uši, a ujutro samo trebate dobro počešljati kosu i nakon toga oprati kosu. Postupak se ponavlja po potrebi.

Jabučni ocat i sol

U omjeru 1:1 treba pomiješati malo soli i jabučnog octa tako da se dobije gusta smjesa, a zatim količinu prilagoditi duljini kose. Smjesa se na kosu stavlja na nekoliko sati ili preko noći, a nakon toga se počešlja i opere.

Vazelin

Za hitno rješenje najbolji je vazelin koji se stavlja na tjeme i kosu te se ostavlja da djeluje preko noći. Ujutro se kosa treba detaljno pročešljati i nakon toga temeljito oprati.

Ako samo jedan član obitelji ima uši, kosu trebaju očistiti i svi ostali članovi, osim toga trebaju se očistiti i svi ostali predmeti i površine koji su bili u doticaju sa zaraženom kosom. Jedino je na taj način moguće ubrzati eliminaciju uši te spriječiti njihovo širenje.

Kako očistiti sve ostale stvari?

1. Pobrišite i usišite sve površine, posebice naslonjače i kaučeve s naslonom. Tijekom čišćenja nosite rukavice, a kada ste gotovi, svu odjeću stavite u pranje.

2. Češljeve i četke za kosu stavite u vrećice i u zamrzivač preko noći te još nekoliko tjedana provjeravajte kosu i predmete kako bi se uvjerili da ste se uspješno riješili ovih napasti.

3. Ručnike, odjeću, posteljinu i plišane igračke operite u perilici rublja na 60 stupnjeva i ne zaboravite usisati sjedište automobila i dječje autosjedalice.

4. Kako bi se prilikom čišćenja zaštitili od uši najbolje je da kosu svežete u rep ili da stavite maramu na glavu. Poželjno bi bilo i oprati tepihe i zavjese na kojima bi uši mogle biti.

Tekst: Ana Zibar

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Odrastanje uz pozitivan način razmišljanja

Donosimo vam deset konkretnih uputa kako poticati optimizam…

Naše dijete neće biti razmaženo

Roditeljima je teško djetetu reći "ne", a svi…

Napadaji panike i kako se s njima nositi?

Napad panike je osjećaj jake uplašenosti i straha…

Kako biti bolji roditelj?

Jedan od najtežih zadataka je biti kvalitetan i…

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…