Poznata manekenka jača od zdravstvenih problema! Postat će mama!

Čak sedam godina nije imala menstruaciju, a onda su joj liječnici dijagnosticirali sindrom policističnih jajnika. Iako prognoze nisu bile dobre, tj. liječnicu su smatrali da će Robee Strijd teško postati mama, Viktorijina anđelica nedavno je objavila sretnu vijest o trudnoći

Kad joj je prije dvije godine dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika, 24-godišnjoj manekenki Robee Strijd liječnici su rekli da neće lako ostvariti željeno majčinstvo, no ova Viktorijina anđelica na svojem je Instagram profilu objavila sretnu vijest - da čeka dijete s dugogodišnjim dečkom Laurensom van Leeuwenom. Robee čak sedam godina nije imala mjesečnicu prije nego što su liječnici uspostavili dijagnozu. Iako Robee tvrdi kako je uzrok njezinih problema stres - kad je počela misliti o sebi i kad si je dozvolila pauze te počela primjenjivati akupunkturu, sve je krenulo na bolje - priča sa sindromom policističnih jajnika ipak nije tako jednostavna.

View this post on Instagram

A post shared by Romee Strijd (@romeestrijd) on

Sindrom policističnih jajnika (polycystic ovary sindrom − PCOS) najčešći je hormonski poremećaj u žena, te svakako najčešći uzrok izostanka ovulacije. Na višestruk uzrok tog poremećaja ukazuje i čitav spektar hormonskih i metaboličkih abnormalnosti. Stanje je karakterizirano i hiperandrogenizmom (povišenom koncentracijom muških spolnih hormona).

Pacijentice se često žale na neuredna krvarenja iz maternice, neplodnost, pojačanu dlakavost, opadanje kose i akne, masnu kožu i povišen libido. Naziv policistični jajnici uveden je prije više od 60 godina i temeljio se na izgledu jajnika. I danas se dijagnoza sindroma policističnih jajnika postavlja među ostalim i prema morfološkim nalazima transvaginalnog ultrazvuka. Na temelju današnjih dijagnostičkih kriterija učestalost sindroma policističnih jajnika je 6 do 10%. Takav izgled imaju jajnici u 22% žena, što znači da oko 15% žena ima jajnike nalik na policistične. One nemaju kliničkih smetnji i imaju normalan menstruacijski ciklus. To je i razlog što se danas učestalo i olako postavlja dijagnoza policističnih jajnika isključivo na osnovi ultrazvučnog nalaza policističnosti.

Pacijentice s tipičnom slikom PCO su mlade i neplodne žene koje imaju vrlo rijetke menstruacije, uopće nemaju menstruacija ili se žale na nepravilna krvarenja. Pretilost je prisutna u oko 40% pacijentica, a abnormalna dlakavost kod polovice žena. Vrlo često pojavljuju se akne na licu i leđima te masna koža i vlasište. Vipe o ovom sindromu pročitajte OVDJE.

Osim sindroma policističnih jajnika, ciste, endometrioza, upalne bolesti zdjelice, neredovite mjesečnice i opetovanje infekcije mokraćnih puteva, bolesti su koje u najvećoj mjeri mogu nepovoljno utjecati na plodnost. Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko pregleda kako biste bili sigurni da u to prekrasno razdoblje života krećete s "dobrim temeljima". Koje je preglede potrebno obaviti, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i Instagram

Tagovi: ,

Pročitajte i:

djevojčica mjeri visinu

Zašto je na vrijeme potrebno prepoznati poremećaj rasta

Nadoknaditi zaostatak rasta moguće je tijekom prve tri godine djetetova života, no - nažalost -…

Ponovno rast broja oboljelih od koronavirusa, a Capak otkrio i planove za otvaranje škola na jesen

U susjednoj Srbiji od koronavirusa je umro do danas potpuno zdrav mladić, rođen 1994. godine.…

obitelj tijekom vožnje biciklom štiti se od koronavirusa maskama za lice

Priča mame čiji je sin više od 100 dana imao simptome koronavirusa

"Nemamo pojma što ovaj virus čini našim tijelima i tijelima naše djece na duže staze",…

trebaju li djeca nositi maske zbog pandemije koronavirusa

Nove preporuke HZJZ-a: tko ne treba nositi maske i jesu li u toj kategoriji djeca?

Tri naputka odnose se na djecu, s time da će dva definitivno izazvati zbrku i…