žena zaražena koronavirusom rodila dijete dok je bila u komi

Potresna priča žene koju su zbog koronavirusa porodili u medicinski izazvanoj komi

Alicia Kappers ne sjeća se kontrakcija, niti prvog plača svojeg novorođenog sina; jedini podsjetnik na taj veličanstveni dan za svaku ženu – onaj kada rađa svoje dijete – ožiljak je od carskog reza

Alicia je bila trudna 31. tjedan kada ju je suprug, a bilo je to krajem ožujka, odvezao u bolnicu u Cincinnatiju, u državi Ohio, zbog kašlja, groznice i teškog disanja. Koronavirus je napao njezino tijelo, zbog čega je ova 40-godišnjakinja bila primorana roditi dijete ranije i to u medicinski izazvanoj komi. Kappers i njezin suprug sanjali su dan kad će podariti brata ili sestru njihovom trogodišnjem sinu Zayneu, no nisu ni slutili kakvu će dramu proći zbog koronavirusa.

Kad se njezin mališan početkom ožujka prvi puta požalio na umor i groznicu, Kappers nije ni pomislila da bi to mogao biti koronavirus. No ubrzo je i njezin suprug počeo osjećati glavobolju i umor te je izgubio osjećaj za okus i miris.

“Prilično smo sigurni da je virus kružio cijelom našom obitelji, no naši su simptomi bili blagi”, izjavio je za CNN suprug Ziad Razzak. No Alicia, koja inače radi u jednom odvjetničkom uredu, za razliku od ostatka obitelji, prvih se dana osjećala dobro. No tjedan dana kasnije i ona je počela primjećivati simptome, da bi joj se stanje naglo pogoršalo. Već nekoliko sati nakon što je dovedena u bolnicu, Alicia je stavljena na respirator.

Dok se borila protiv virusa, liječnici su je postavili na trbuh, kako bi povećali količinu kisika koji joj je dolazio u pluća. Također su je, u sklopu kliničkih ispitivanja, liječili eksperimentalnim lijekom "remdesivir". Svaku večer oko 18 sati medicinska sestra bi joj stavila na uho mobitel kako bi čula suprugov glas, a on bi joj pričao o djetetu, uspomenama… To je bio njegov način da ju motivira na borbu za život. Jer to je, uistinu, bila borba. Naime, Alicia je sve manje shvaćala što se oko nje događa, pa su liječnici - dva mjeseca prije termina - odlučili kako je vrijeme za porod. Morala je roditi dok je bila u medicinski induciranoj komi.

“Tada sam se jako uzrujao. Tako nije trebao izgledati porod našeg djeteta, ali nismo imali izbora", ispričao je tata koji, baš kao i njegova supruga, nisu odmah mogli vidjeti novorođenog sina, Laitha.

Nakon poroda, zdravlje njegove supruge se poboljšalo, no bio je to spor proces. Tjednima je bila na respiratoru te bila podvrgnuta traheotomiji, kirurškom postupku pri kojem se na dušniku pravi otvor (traheostoma) kroz rez na vratu (primjenjuje kod stanja kao što su gušenje uzrokovano začepljenjem dišnih putova, ali i u zdravstvenim stanjima u kojima je potrebna dugotrajna ventilacija pacijenta). Prošlo je nekoliko tjedana prije nego što je Alicia potpuno povratila svijest i postala svjesna da je rodila sina.

“Sjećam se samo da sam, nakon buđenja, kad sam prvi puta samostalno otišla u kupaonicu, pogledala ožiljak i pomislila  ‘O, moj Bože, imam ožiljak kakav nikad nisam imala’. Bilo je to ožiljak od carskog reza", rekla je ova hrabra mama.

Tata se prisjeća kako je bio u izolacijskoj sobi, nosio je masku za lice, naočale i zaštitno odijelo kad je prvi put držao Laitha. Nije mu mogao dodirnuti kožu, ali ga je držao u rukama. Dječakov test na koronavirus bio je negativan.

Kad je obitelj, nakon potpunog oporavka, odlazila iz bolnice, medicinsko osoblje mahalo je plavim, bijelim i žutim balonima. S njima su proživljavali sve, a hrabroj mami - iako potpuno nesvjesna - priredili su i proslavu okruglog, 40. rođendana, u bolnici.

Alicia je pobijedila virus, ali se još nije u potpunosti oporavila. Još nije u stanju dugo hodati samostalno, bez pomoći, snaga joj se još nije vratila, a i teško govori zbog traheotomije.

Iako je sretna što je kod kuće i što je njezina obitelj konačno zajedno, ova hrabra žena kaže kako - tipično majčinski – osjeća "grižnju savjest", jer se ne može samostalno brinuti o novorođenom sinu.

View this post on Instagram

A post shared by Alicia Kappers (@akapp1980) on

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

14 činjenica o trudnoći i porodu koje zbog pandemije više nisu iste

Zbog pandemije koronavirusa očekuje se preko 200 manje…

trudnica

5 sasvim prirodnih načina kako potaknuti porod

Pred kraj trudnoće većina žena želi da se…

Konačno potvrđeno! Može li trudnica prenijeti koronavirus na bebu?

Koronavirus u trudnoći, čini se, nije faktor rizika…

Pročitajte i:

djeca pod stresom

Nakon traumatskog događaja: Kako se nositi sa životom i svojim emocijama?

Unatrag nekoliko mjeseci svjedoci smo i žrtve višestrukih traumatskih događaja i nije važno svjedočimo li…

beba pije mlijeko

Znate li koliko soka dnevno smije piti vaš mališan? A mlijeka? Što mu od zdravih pića još možete dati?

Voda je najbolji izbor za piće, ali što još možemo ponuditi djeci a da bude…

mama i djeca

I oni najžilaviji roditelji se pitaju: Kako pomoći sebi i djeci nakon potresa?

Teško je biti sabran i opušten nakon proživljenog potresa, pogotovo kad aplikacija LastQuake dojavljuje cijelo…

debelo dijete

Moje je dijete pretilo! Kako da mu pomognem?

Zbog različitih faktora, kao što su manjak kretanja, vrijeme provedeno za kompjutorom, plejkom, na mobitelu,…