dijete pere ruke vodom i sapunom

Perite ruke protiv koronavirusa, ali kojim sapunom

Jesu li antibakterijski sapuni učinkovitiji od običnih?

Važno je shvatiti kako se virus širi, jer je to način da mu i doskočimo.
“Koronavirus se širi kapljičnim putem”, kaže dr. Carl Fichtenbaum, stručnjak za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Cincinnatiju. Za HuffPost je pojasnio kako je riječ o mikroskopskim česticama koje sadrže virus, proteine, ugljikohidrate i druge materijale. Oni putuju zrakom na kraćim udaljenostima, manjima od jednog metra, tj. prenose se kapljičnim putem, pojašnjava ovaj stručnjak. Ako netko kašlje ili kiše, čestice koje sadrže virus putuju zrakom. Manje čestice se mogu i udahnuti, pa stručnjaci vjeruju da bi ovo mogao biti drugi put za prijenos Covid-19 virusa.

Izlučevine iz nosa ili usta mogu uzrokovati širenje virusa. Primjerice, dijeljenje čaša vrlo je opasno, baš kao i rukovanje, stoga ne čudi što svi neprestano naglašavaju važnost čestog i temeljitog pranje ruku te dezinfekcije ruku. Najbolji način održavanja higijene ruku je onaj "staromodni": pranje ruku vodom i običnim sapunom barem 20 sekundi. Pritom, kažu stručnjaci, nije bitna vrsta sapuna, jer nema dokaza da su antibakterijski sapuni učinkovitiji od običnih.

Naravno, možda nećete imati pristup vodi i sapunu u svakom trenutku, ali sve što od dezinfekcijskih sredstava u sebi sadrži 60% alkohola ili više, bit će učinkovito u borbi protiv virusa. Ipak, najviše se preporučuju sapun i voda, jer ta "kombinacija" bolje uništava mikrobe nego sredstva za dezinfekciju. Ako potonje ipak koristite, provjerite uputstva i primijenite preporučenu količinu, a trljanjem obuhvatite i prostor između prstiju. I, dakako, bez obzira na to koliko često perete ruke, izbjegavajte diranje lica.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

autizam

Sve više djece pati od autizma! Nisu zaboravljeni na njihov dan, unatoč koronavirusu!

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine 2. travnja. Mr. sc. Nelica Šimleša…

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na koronavirus

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom nešto naučila, onda je to da smo…