dijete pere ruke vodom i sapunom

Perite ruke protiv koronavirusa, ali kojim sapunom

Jesu li antibakterijski sapuni učinkovitiji od običnih?

Važno je shvatiti kako se virus širi, jer je to način da mu i doskočimo.
“Koronavirus se širi kapljičnim putem”, kaže dr. Carl Fichtenbaum, stručnjak za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Cincinnatiju. Za HuffPost je pojasnio kako je riječ o mikroskopskim česticama koje sadrže virus, proteine, ugljikohidrate i druge materijale. Oni putuju zrakom na kraćim udaljenostima, manjima od jednog metra, tj. prenose se kapljičnim putem, pojašnjava ovaj stručnjak. Ako netko kašlje ili kiše, čestice koje sadrže virus putuju zrakom. Manje čestice se mogu i udahnuti, pa stručnjaci vjeruju da bi ovo mogao biti drugi put za prijenos Covid-19 virusa.

Izlučevine iz nosa ili usta mogu uzrokovati širenje virusa. Primjerice, dijeljenje čaša vrlo je opasno, baš kao i rukovanje, stoga ne čudi što svi neprestano naglašavaju važnost čestog i temeljitog pranje ruku te dezinfekcije ruku. Najbolji način održavanja higijene ruku je onaj "staromodni": pranje ruku vodom i običnim sapunom barem 20 sekundi. Pritom, kažu stručnjaci, nije bitna vrsta sapuna, jer nema dokaza da su antibakterijski sapuni učinkovitiji od običnih.

Naravno, možda nećete imati pristup vodi i sapunu u svakom trenutku, ali sve što od dezinfekcijskih sredstava u sebi sadrži 60% alkohola ili više, bit će učinkovito u borbi protiv virusa. Ipak, najviše se preporučuju sapun i voda, jer ta "kombinacija" bolje uništava mikrobe nego sredstva za dezinfekciju. Ako potonje ipak koristite, provjerite uputstva i primijenite preporučenu količinu, a trljanjem obuhvatite i prostor između prstiju. I, dakako, bez obzira na to koliko često perete ruke, izbjegavajte diranje lica.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mama i bivša ovisnica

Pobijedila ovisnost o drogama nakon što je kolabirala s bebom u naručju

Pet godina trajala je njezina bitka i sad je, nakon godina šutnje, odlučila javno progovoriti…

Mario Valentić

Hvale vrijedan potez Maria Valentića: 'O ovome se mora govoriti!'

Mario ne propušta priliku promovirati vježbanje kao važan faktor unapređenja zdravlja. Rijetke bolesti, samim time…

odlazak na spavanje

Kako djeci nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje, problemi sa samokontrolom, loše ocjene... u izravnoj…

'Mama je mislila da je u pitanju pubertet, a onda su mi u 16-oj dijagnosticirali šizofreniju'

Sa 16 godina dijagnosticirana joj je ova teška psihička bolest, no ova 43-godišnja Zadranka uspjela…