Padadoks ljeta u doba korone! Što više na otvorenom, no ovo nikako ne smijete raditi!

Već znamo da se ne preporučuje boravak na suncu između 10 i 16 sati, no navika stavljanja raznih prekrivača preko kolica ili autosjedalica - koju mnogi roditelji često prakticiraju kako bi napravili "umjetni hlad" - može biti vrlo opasna

Zbog pandemije koronavirusa ovo se ljeto preporučuje što više boraviti na otvorenom prostoru, što zahtjeva pojačan oprez zbog visokih temperatura i, dakako, UV zraka koje štete svima, a posebice nježnoj dječjoj koži. Osim toga, djeca su sklonija razvoju bolesti povezanih s toplinom nego odrasli. Val vrućine ne mora značiti kraj ljetne obiteljske zabave, ali postoji nekoliko važnih koraka koje bi roditelji trebali poduzeti kako bi spriječili bolesti povezane s vrućinom.

Preporučuje se ograničavanje aktivnosti na otvorenom na jutarnje i večernje sate. Dakle, i dalje treba izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 16 sati. Djecu do 6 mjeseci ne treba nikako izlagati suncu, a nakon te dobi pa do navršene druge godine života ne treba ih izlagati izravnom suncu. Odjenite ih u odjeću koja će ih zaštititi od reflektiranja UV zraka uz isključivi boravak u sjeni

Kad idete vani, koristite kremu za sunčanje, najmanje SPF 15, a preporučuje se i viši faktor. O preparatima za zaštitu od sunca nerijetko se govori u negativnom kontekstu, najčešće da su uobičajeni sastojci sredstava za sunčanje - oksibenzon, metoksicinamat i PABA - kancerogeni, a da nanočestice metalnih oksida, koje također sadrže kreme za sunčanje, mogu prodrijeti u stanice kože i oštetiti njihov DNK. Stav struke o tome je, međutim, više nego jasan: riječ je o predrasudama i zaključcima koji proizlaze iz neznanja i neupućenosti. Na dermatološkim se odjelima liječe na tisuće oboljelih od melanoma koji nisu koristili sredstva za fotozaštitu, ali ne postoji zabilježen slučaj pacijenta koji je zbog uporabe sredstava za fotozaštitu dobio zloćudnu bolest kože.

Kada su sunčeve zrake intenzivne, roditelji prirodno traže načine kako zaštititi osjetljivu bebinu kožu od sunca, pa nerijetko preko kolica ili autosjedalica stavljaju razne tanke prekrivače. To svakako izbjegavajte, jer čak i najtanja tkanina može povećati temperaturu. Eksperiment koji je proveden u Švicarskoj pokazao je da temperatura u kolicima prekrivenim pokrivačem, kad je vani 24 stupnja, raste na čak 34 u roku od pola sata.

Dakle, umjesto da navučete pokrivač na kolica, roditelji mogu koristiti nadstrešnice koje se pričvršćuju na kolica, ali ne “upijaju" toplinu, ili se, što je najbolje, trebaju držati hlada.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bebe mlađe od 6 mjeseci, koje majke doje, ne trebaju vodu, ali starijoj djeci treba ponuditi obilje u vrućim danima. Bebama hranjenim bočicama mogu biti potrebna češća hranjenja formulama kako bi ostala hidrirana na vrućini, a dojene bebe možda će htjeti dojiti više nego inače tijekom vrućeg vremena. To znači da će i mama morati osigurati sebi više tekućine.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Impetigo - bakterijska infekcija koja svako ljeto puni ambulante. Izbjegnite ju!

Ovu infekciju nazivaju još i "slatke kraste", uzrokuje…

Domaća glumica ima rješenje za ljetno osvježenje: obožavat ćete njezin brzinski sladoled

Hrvatska glumica Anita Matić Delić, osim profesionalnim umijećem,…

Pročitajte i:

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od milijun ljudi diljem svijeta zarazi nekom od…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je…