Otjerali su ih s treninga, no neće s igrališta!

Sportske dvorane su zatvorene, roditelji djece sportaša ogorčeni, no jedino što im preostaje jest da treniraju sami ili pak s vama, bilo doma ili na otvorenom

Mnogo je upitnika nad glavama nakon odluke Stožera civilne zaštite da zatvori sve teretane i fitness centre, sportske i rekreacijske centre, djeci zabrani treninge te natjecanja i utakmice. Tim više što je primjerice dozvoljeno treniranje profesionanim sportašima i sportašicama I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim ekipama koje nastupaju na najvišem stupnju natjecanja. Naime, djeca koja su svakodnevno u interakciji u školama, ne smiju više zajedno trenirati unatoč tomu što se sportski klubovi, plesne škole i sl. mjesta nisu pokazala kao žarišta epidemije i što se tamo još odavno poštuju sve epidemiloške mjere i preporuke. Ne smiju čak trenirati ni mali tenisači iako su i od trenera i jedni od drugih udaljeni i više no što je dovoljno da se ne bi širila eventualna zaraza koronavirusom.

Sve to izazvalo je val ogorčenja i nezadovoljstva među roditeljima djece sportaša, jer sasvim je jasno koliko će tjelesna neaktivnost loše utjecati na njihovu fizičku spremu, ali i na cjelokupno zdravlje. Jer takva je aktivnost ključna za jačanje imuniteta i zdravlje organizma. Mnogi će kroz ovo vrijeme nastaviti trenirati kod kuće, no to nipošto nije isto niti se treninzi kod kuće mogu mjeriti s onima u klubovima i školama.

“Moja kćer trenira odbojku pet puta tjedno i ova zabrana treninga uvelike će utjecati na nju kao i na svakog malog sportaša. Trenizni koje im je trener preporučio za rad kod kuće nikako ne mogu zamijeniti one u dvoranama. Žao mi je i uistinu sam ogorčena što su primjerice trgovački centri i dalje otvoreni, a dvorane ne smiju raditi iako je tamo vrlo jednostavno kontrolirati cirkulaciju djece. Točno se zna tko je i kada bio na treningu, a i svaki put im po dolasku u dvoranu mjere temperaturu te se pridržavaju svih preporučenih mjera za dezinfekciju površina i prostora. S druge strane u trgovački centar može slobodno ušetati netko tko je u samoizolaciji ili pak ima pozitivan test na koronavirus. Već smo svjedočili takvim užasnim kršenjima mjera. I tamo se to nikako ne može kontrolirati. Žao mi je da ponovno ispaštaju djeca, kojima je ova pandemija u potpunosti osakatila djetinjstvo i školovanje”, kazala nam je mama dvoje djece, koja se bave sportom godinama. Osim treninga u stanu, svakodnevno ih pošalje vani da, unatoč hladnoći, otrče par krugova oko igrališta ili odrade nekoliko kondicijskih vježbi da bi jednom kad se ponovno vrate u dvorane koliko toliko bili u formi.

I naš poznati nutricionist Nenad Bratković ističe važnost tjelesne aktivnosti te otkriva što on radi sa svojom djecom želeći na taj način pružiti podršku svima onima kojima je sportska aktivnost na koju su navikli, sada onemogućena.

“Objašnjavam jučer djeci, tijekom našeg redovnog treninga zlatarskim bregima (pa i jučer na 0 stupnjeca celzijusa) zašto je važna tjelesna aktivnost, zašto je za zdravlje važno redovito se kretati i zašto smo stalno aktivni otkad su se obojica rodili. Popevši se na naš breg, objasnim potom djeci zašto ćemo u znak solidarnosti s kineziolozima i trenerima napraviti zajedno 21 čučanj s pogledom na našu Ivanščicu. A stariji sin (1.razred) će na to: “Tata, može, idemo! Ali dobro da nam nisu zabranili još i tjelesni u školi”. Jer tjelesna aktivnost nije uzrok, već jedno od rješenja problema”, napisao je na svom Instagram profilu uz snimku na kojoj hladnoći unatoč trenira sa svojim sinovima.

Znamo da nije isto kao i s trenerima, no i vi možete činiti nešto slično. Izaći na otvoreno sa svojom djecom i zajedno s njima napraviti nekoliko vježbi, koje će vas ne samo ugrijati, već i utjecati na zdravlje vašeg organizma. Pri tome ćete se i dobro zabaviti, a zabava je još nešto što nam je ovom pandemijom itekako oduzeto. Ako su djeca veća i smostalna, mogu i sami otići vani, zaigrati košarku s nekim od školskih prijatelja ili pak neki od omiljenih sportova. Ne dajte samo da ih ove zabrane udalje s igrališta!

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Nutricionist otkriva što jesti kako bi u ova izazovna vremena osnažili imunitet i ostali zdravi!

Nutricionist Nenad Bratković pojašnjava kako bismo se trebali…

Nova prijetnja mladima zbog epidemioloških mjera

Stručnjaci s Kineziološkog fakulteta upozorili su kako mladima…

Zadranka sasvim iskreno: 'Nemam koronu, ali sam oboljela od nje!'

Nakon monstrumskog čina roditelja koji su pet mjeseci…

Pročitajte i:

mali dečko

Prepucij ili kožica kod dječaka: Kako izbjeći komplikacije, savjetuje vas pedijatrica

Mnogi roditelji muške djece susreli su se s problemom priraslica, a neki i s fimozom.…

djeca pod stresom

Nakon traumatskog događaja: Kako se nositi sa životom i svojim emocijama?

Unatrag nekoliko mjeseci svjedoci smo i žrtve višestrukih traumatskih događaja i nije važno svjedočimo li…

beba pije mlijeko

Znate li koliko soka dnevno smije piti vaš mališan? A mlijeka? Što mu od zdravih pića još možete dati?

Voda je najbolji izbor za piće, ali što još možemo ponuditi djeci a da bude…

mama i djeca

I oni najžilaviji roditelji se pitaju: Kako pomoći sebi i djeci nakon potresa?

Teško je biti sabran i opušten nakon proživljenog potresa, pogotovo kad aplikacija LastQuake dojavljuje cijelo…