Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina koji se neizbježno nakupljaju u našem organizmu, a slabe imunitet i povećavaju vjerojatnost obolijevanja. Simptomi viška toksina u organizmu mogu biti glavobolja, problemi s kožom, zadah i neugodan miris tijela, Candida, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i plinovi, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje, zatvor, prerano starenje te razne bolesti.

Detoksikacija se preporučuje dva puta godišnje, prije i nakon zime, a dobro je da traje nekoliko dana. U čišćenju toksina prije svega sudjeluju bubrezi, jetra i crijeva, pa im je potrebno priuštiti oporavak, no detoksikacija je dobra i za mentalno zdravlje jer smanjuje tjeskobu i posljedice prekomjernog stresa. Prije detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve. Organizam čistite prehranom koja je bazirana na jednostavno pripremljenoj hrani, i to sirovom voću i povrću, sokovima od svježega ribanog ili pasiranog voća i povrća, toplim povrtnim juhama, povrću kuhanom na pari ili u vodi, odnosno kratko pirjanom na malo nerafiniranog ulja. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a izbjegavajte sol, papar i druge jake začine. U juhama, sokovima, čajevima i čistoj vodi tijekom detoksikacije potrebno je dnevno unijeti oko tri litre tekućine. Od čajeva se preporučuju kopriva, breza i maslačak.

Tijekom detoksikacije možete jesti žitarice poput prosa, ječma i integralne riže. No izbjegavajte bjelančevine, osobito meso, te ga zamijenite nemasnim jogurtima ili proizvodima od soje. Izbjegavajte i kavu, alkohol, čokoladu, rafinirana ulja, bijeli šećer, glatko brašno, tjesteninu, rižu, krumpire, margarin, procesiranu hranu i sir te ograničite mliječne proizvode, a ako je moguće jedite organski uzgojenu hranu. Tijelo će vam biti zahvalno.

Tekst: Lejla dervoz Rajić

Foto: Thinkstock