djeca i koronavirus

Objavljeni rezultati nove studije o koronavirusu kod djece

Djeca koja se istovremeno suočavaju s koronavirusom i nekom drugom bolešću, imaju teže komplikacije nego što se do sada mislilo, no COVID-19 još uvijek nije veća prijetnja od sezonske gripe, kažu znanstvenici

Djeca koja boluju od neke druge bolesti, bez obzira o kojoj se bolesti radi,  suočavaju se s većim rizikom za razvoj teških komplikacija ako se zaraze koronavirusom nego što se ranije mislilo, objavio je Newsweek. Pritom je posebno naglašena debljina kao rizični faktor. Svrha studije bila je prikupljanje podataka o tome u kojoj mjeri neka zdravstvena stanja koja djeca imaju od ranije mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije COVID-19 bolesti. Očekivano, djeca s težim kroničnim bolestima, teže su se oporavljala, a među takvima većina je doživjela respiratorne simptome koji su ukazivali na zatajenje pluća.

“Ideja da COVID-19 štedi mlade ljude samo je lažna. Iako se djeca češće razbole ako imaju druga kronična stanja, prvenstveno pretilost, važno je napomenuti da su i djeca bez kroničnih bolesti također u opasnosti. Roditelji se trebaju nastaviti ozbiljno odnositi prema virusu“, rekao je suautor studije Lawrence Kleinman, profesor na Medicinskom fakultetu Rutgers Robert Wood Johnson.

Studiju su proveli između 14. ožujka i 3. travnja članovi Međunarodne suradničke jedinice za pedijatrijsku intenzivnu njegu COVID-19 (PICU), a u njoj je sudjelovalo više od 300 pedijatara iz 100 dječjih bolnica diljem svijeta. U studiji, koja je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics, ocijenjeni su slučajevi 48 djece pozitivne na koronavirus. Među njima je bilo 25 dječaka i 23 djevojčice, prosječne dobi 13 godina. Tjedan dana nakon što je studija zaključena, dvoje djece je umrlo, a trećina je ostala i dalje u bolnici.

Znanstvenici su rekli kako, ipak, mogu biti zadovoljni rezultatima, jer prikupljeni podaci pokazuju da sezonska gripa još uvijek predstavlja veću prijetnju djeci od COVID-19 bolesti, ali su i ukazali na neophodnost kontinuiranog preventivnog praćenja situacije.

Mnogi u SAD-u pitaju se je li to dovoljno da se sa sigurnošću otvore škole na jesen.  Dr. Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti i član radne skupine za koronavirus Bijele kuće, rekao je da, iako je postignut napredak i intenzivno se traga za cjepivom, malo je vjerojatno da bi ga netko mogao pripremiti do početak sljedeće akademske godine. A bez toga, ili nekog drugog lijeka, nitko ne može garantirati ničiju sigurnost.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

obitelj tijekom vožnje biciklom štiti se od koronavirusa maskama za lice

Priča mame čiji je sin više od 100 dana imao simptome koronavirusa

"Nemamo pojma što ovaj virus čini našim tijelima…

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji,…

pakiranje stvari za godišnji odmor

Godišnji u vrijeme pandemije: što spakirati u putnu ljekarnu?

Putna torba s osnovnim zdravstvenim potrepštinama ove je…

Strah od koronavirusa: 'Zbog ovog se djeca manje boje neizvjesnosti!'

U epidemiji ne smijemo biti pasivni, a čemu…

Pročitajte i:

djevojčica mjeri visinu

Zašto je na vrijeme potrebno prepoznati poremećaj rasta

Nadoknaditi zaostatak rasta moguće je tijekom prve tri godine djetetova života, no - nažalost -…

Ponovno rast broja oboljelih od koronavirusa, a Capak otkrio i planove za otvaranje škola na jesen

U susjednoj Srbiji od koronavirusa je umro do danas potpuno zdrav mladić, rođen 1994. godine.…

trebaju li djeca nositi maske zbog pandemije koronavirusa

Nove preporuke HZJZ-a: tko ne treba nositi maske i jesu li u toj kategoriji djeca?

Tri naputka odnose se na djecu, s time da će dva definitivno izazvati zbrku i…

140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić upozorila na tri ključne stvari

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo…