djevojčica sa simptomima infekcije virusom leži u krevetu

Njemački virolog otkrio još jedan simptom koronavirusa o kojem se do sada nije govorilo

Osim što je otkrio nove simptome, njemački znanstvenik pojasnio je i kako razlikovati običnu prehladu i gripu od koronavirusa

Njemački virolog Hendrick Strik, koji nadgleda gotovo sve slučajeve COVID-19 u Njemačkoj, u intervjuu za Allgemeine Zeitung, progovorio je o simptomima bolesti Covid-19, navodeći nešto što do sada nitko nije spomenuo. Naime, prema riječima ovog stručnjaka, tipični pacijent s koronavirusom ima samo blage simptome (čak 80% osoba ima blagi oblik bolesti); suhi kašalj i blaga groznica su česti, no dodao je kako se kod 30% zarađenih pojavljuje i proljev. Nadalje, oko dvije trećine pacijenata prijavilo je i poremećaj mirisa i okusa. Ovo sugerira kako koronavirus ne prodire samo u pluća, već i u gastrointestinalni trakt.

Ovaj znanstvenik istaknuo je kako je infekcija kod zdravih odraslih osoba jedan od glavnih uzroka njezina brzog širenja. Naime, u većini slučajeva Covid-19 obično je asimptomatski. Odnosno, ljudi koji nisu bolesni mogu postati nositelji virusa. Epidemija u Njemačkoj počela je upravo tako.

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), groznica, kašalj (obično suh ili s malom količinom sluzi), nedostatak daha, stezanje u prsima, uobičajeni su simptomi zaraze koronavirusom. Povremeno su mogući znakovi akutne infekcije sinusa ili opći osjećaj bolesti bez vrućice. Kod blage bolesti simptomi nestaju u roku od tjedan do dva, u težim slučajevima potrebno je šest ili više tjedana. Na pitanje kako razlikovati infekciju koronavirusom od obične prehlade ili gripe, rekao je kako kod novog virusa rijetko curi nos, što je slučaj kod prehlade. Nadalje, kod gripe najčešće nema nedostatka daha, a temperatura je gotovo uvijek visoka, što nije slučaj s Covid-19 bolešću.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

autizam

Sve više djece pati od autizma! Nisu zaboravljeni na njihov dan, unatoč koronavirusu!

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine 2. travnja. Mr. sc. Nelica Šimleša…

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na koronavirus

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom nešto naučila, onda je to da smo…