bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz rodilišta, najstrašnija stvar s kojom se trebaju suočiti – iščekivanje da otpadne pupčani bataljak i njega pupka dok ne zacijeli

Bebica je sitna, ima razne potrebe, od onih osnovnih za preživljavanje kao što je hranjenje, a još se stvar dodatno komlicira tom čudnom vrpcom što izlazi iz pupka, za koju nikako ne znate kako biste je riješili.

Naravno, patronažna sestra će držati stvar pod kontrolom, ali na vama je premotavanje bebe nekoliko puta dnevno i briga oko pupka.

Dakle, pupčanom vrpcom beba je povezana s majkom u maternici, a nakon poroda ona se presijeca unutar minute do tri nakon što beba izađe. U pupčanom bataljku, preostalom dijelu pukovine koji ostaje, započinje proces zacjeljivanja koji može trajati od 7 do 14 dana, nakon čega se suši i otpada.

Kako je pupčani bataljak odumrlo tkivo bez živčanih završetaka imajte na umu da postupak previjanja bataljka nije bolan za dijete.

Ne preporučuje se kupanje bebe sve dok pupčani bataljak ne otpadne i pupčana ranica ne zaraste, a higijena novorođenčeta obavlja se vlažnom pamučnom pelenom, zaobilazeći pupak. Tek nakon što pupčani bataljak otpadne i pupčana ranica zaraste, što utvrđuje patronažna sestra, možete početi s kupanjem u kadici.

Smjernice u njezi pupčanog bataljka mijenjaju se iz godine u godinu, ali i upute koje roditelji dobivaju razlikuju se od rodilišta do rodilišta.

Zapravo, njega pupčanog bataljka ovisi o njegovu izgledu, a on može biti s kopčom ili bez kopče i omotan sterilnom gazom ili može biti kratak bez kopče i gaze.

Nakon što dođete iz rodilišta, to prvih tjedan dana pupčani će bataljak biti suh i bez sekrecije. No pretkraj prvoga tjedna počinje odvajanje bataljka uz slabiju sukrvicu i vlaženje, što je posve normalno, pa nema razloga za paniku.

Ako je pupčani bataljak omotan sterilnom gazom, ona je čvrsto omotana i najčešće zalijepljena, pa izazviva određenu nesigurnost kod roditelja.

No ovaj je postupak jednostavan i ne treba ga se bojati. Prije odvajanja gaze operite ruke i gazu polako skinite. Dezinficirajte okolinu bataljka sredstvom koje je dopušteno za novorođenčad, dat će vam preporuke u bolnici. Stavite novu gazu, ali je samo lagano omotajte da je kasnije možete lakše skinuti. Mijenjajte gazu jednom dnevno.

pelena i bataljak

Nikako pelenom ne prekrivajte bataljak, nego je pričvrstite ispod njega. Ako se dijete pomokri po bataljku, ranici ili gazi, očistite fiziološkom otopinom i pošpricajte bataljak dopuštenim sredstvom za dezinfekciju te vratite gazu.

Kada pupčani bataljak otpadne, znači da se osušio i da mu je vrijeme da otpadne.

Pupčani je bataljak otpao, što sad?
Više nema pupčanog bataljka, sada je ostala samo ranica za čije je zacjeljenje također potrebno nekoliko dana. Patronažna sestra procjenjuje izgled pupčane ranice i daje daljnje upute vezane uz njegu.

Ako se pučana ranica ne vlaži, nije potrebna primjena antiseptika, a manja sekrecija tijekom zacjeljivanja je uobičajena pojava.

Pratite zacjeljivanje pupčane ranice, a okolna koža treba biti čista i suha. Ranicu ne pokrivajte gazama, mrežicama, flasterima i sl., a dok potpuno ne zacijeli pelenu pričvršćujte ispod pupka.

Koje su moguće komplikacije?

Vlaženje pupka ili blenoreja – laka površna infekcija koja se prepoznaje po nakupljanju bistrog ili sukrvavog sekreta u udubljenjima pupčane rane. Problem je u tome što vlaženje sprečava zacjeljivanje rane. Na blenoreju se može nadovezati pojava granuloma, a ako se zanemari, to može dovesti do prodora bakterija u krv i razvoja sepse. Primijetite li da je ranica vlažna, odmah otiđite liječniku.

Granulom – izrast na pupku veličine graška i nalik maloj gljivi, koji katkad visi na peteljci. Razvija se iz postojeće infekcije (blenoreje) i može se prepoznati po sekretu, dok se na dnu pupka vidi granulacijsko tkivo ružičaste boje. Ako je koža oko pupka otečena i crvena, to je razlog za hitan odlazak liječniku.

Omfalitis – ozbiljna upala kože i potkožja pupka koja se očituje kao crvenilo te otok pupka i kože oko njega. Iz pupka se pritom može cijediti gnoj ili sukrvica. Stanje je obično praćeno povišenom tjelesnom temperaturom te, ako se ne liječi, vrlo brzo može dovesti do širenja upale venama i nastanka sepse. Uzrok su obično bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, Escherichia coli ili Klebsiella pneumoniae. Bolest se liječi antibioticima i primjenom lokalnog antiseptika.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

mama i beba

Došli ste s bebom kući: S kojim se strahovima mame bore?

Nakon trudnoće, prošli ste i porod, a sigurno…

čišćenje nosića

Važno je očistiti nosić: Jer, novorođenče ne zna disati na usta!

Bebicama su glasnice postavljene u viši položaj nego…

Pročitajte i:

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

bebina glava

Što trebate znati o fontanelama: Imaju nekoliko funkcija, a mogu vam 'reći' i da je beba dehidrirala!

Iako vam možda zvuči zastrašujuće što bebi kad se rodi, prstima možete 'napipati' mozak, ne…

dojenje i antibiotici

Dojenje i antibiotici: Nikad se ne ustručavajte od 'suvišnih' pitanja liječnicima?

Kada se razbolite i liječnik vam prepiše antibiotike, a vi dojite, naravno da ste zabrinuti…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…