mama mjeri temperaturu prelhađenoj kćeri

Ne paničarite, nije svaka prehlada koronavirus! Evo kako sam sebi pomoći…

Kako se ponašati ako krenu neki tipični znakovi prehlade...

Novi virus koji izaziva bolest Covid-19 ozbiljno je uzdrmao cijeli svijet. Panika je u ovom trenutku najmanje potrebna svima nama, no svjedoci smo kako “pušemo i na hladno”, pa su mnogi ljudi na prvu pojavu glavobolje i šmrcanja zabrinuti. No te tegobe odmah ne znače i to da je osoba oboljela od koronavirusa. Sumnjati za sada trebaju samo oni koji su doputovali iz drugih zemalja, žarišta bolesti, posebice iz Italije, kao i oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženima. Iako o koronavirusu znamo jako malo, sigurni smo kako je odgovorno ponašanje svakog pojedinca, za sada – dok još nemamo cjepiva i lijeka – jedini način borbe protiv ove globalne pošasti. Evo nekoliko savjeta kako se ponašati ako krenu neki tipični znakovi prehlade…

Umirujuća isparavanja
Za vrijeme prehlade jednako je važna vanjska, kao i unutarnja temperatura tijela. Osobito kad nas muče hunjavica i kašalj. Primjerice, ako su nam hladne noge, hladi se koža, stišću se krvne žile – također u grlu. To daje virusima prednost jer tada se u grlu nalazi manje obrambenih stanica. Ako se ne osjećate preslabo, preporučuje se topla kupka s eteričnim uljima. Potom se dobro odjenite te utoplite u krevetu. Kako biste lakše disali, morate pročistiti dišne putove. To ćete najlakše postići na onaj najpoznatiji način – inhaliranjem iznad posude s vrućom vodom u kojoj je rastopljena žlica soli ili šaka kamilice.

Inhaliranje
Ako nemate inhalator, u zdjelu stavite 1⁄4 l vruće vode u koju ćete dodati 1 žličicu soli (bez fluora) ili vrećicu posebne soli za ispiranje nosa (dostupno u ljekarnama). Nagnite se iznad zdjele, preko glave prebacite ručnik pa naizmjence dišite kroz nos i usta. Para će razrijediti ljepljivu sluz i smanjiti natečenost sluznice. Nakon inhaliranja primijetit ćete da vam je disanje olakšano, a popravit će se i stanje vezano uz gubitak okusa.

Vitamini i kretanje
Kako se uopće ne bismo zarazili, potrebno je ojačati imunitet. To ćemo prvenstveno postići zdravom prehranom koja sadrži puno voća i povrća te redovitim kretanjem. Kod prekomjernog grijanja, kakvom smo izloženi u zatvorenim prostorima, suhi zrak posuši sluznicu dišnih putova, pa ona više nije u stanju uništavati potencijalne napadače. Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira pojačanim lučenjem sekreta, čime se pojačava učinak čišćenja nosa.Također, krećite se, jer dok mirno sjedite zrak se izmjenjuje u tek jednoj trećini pluća, dok se u preostalom dijelu nakuplja sekret i ustajali zrak, što pogoduje razvoju bolesti. Fizička aktivnost potiče disanje - punim plućima. Preporučuje se vožnja biciklom – pola sata dnevno optimalno će ojačati tijelo. I duga šetnja po svježem zraku čini nam dobro. No s obzirom na to da se situacija s koronavirusom svakim danom mijenja, slušajte preporuke Civilne zaštite oko kretanja na javnim mjestima.

Veza vitamina C i šećera
Šećeri, za kojima većina nas rado poseže u krizi ili samo iz čistog zadovoljstva, sprječavaju ulazak vitamina C u stanice imunosnog sustava, a dobro je poznato koliko je ovaj vitamin važan u borbi protiv infekcija. Šećeri također oduzimaju tijelu kalcij i vitamine B kompleksa, a smatra ih se najvećim 'krivcima' za to što djeca često obolijevaju od prehlade, grlobolje, upale uha… U vrijeme infekcija treba izbjegavati meso, jaja, mlijeko jer povećavaju stvaranje sluzi, što otežava 'rad' bijelih krvnih stanica.

Pileća juha
Cisteini sadržani u piletini zaustavljaju upalne procese u dišnim putevima. U piletini osim toga ima cinka, koji može skratiti trajanje prehlade. Sumporni spojevi u luku sprečavaju širenje virusa, a celer i peršin zahvaljujući eteričnim uljima oslobađaju sluznice u području ždrijela i ublažavaju nadražujući kašalj. Juhu je najbolje jesti svježe pripremljenu.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

žena jede zdavu, sezonsku hranu za jačanje i oporavak imunosti

Kako oporaviti imunitet i nositi se s autoimunim bolestima?

Kojih 8 pitanja otkrivaju potencijalni rizik za neku…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za…

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…