dijete hoda blizu vode s tatom koji ga ne ostavlja samog bez nadzora u blizini vode

Nakon utapanja dječaka u Istri, ugledna padijatrica upozorava: ‘Roditelji, ove četiri činjenice su ključne!’

Nakon utapanja 17-mjesečnog dječaka u dječjem bazenu u vlastitom domu, dr. Giovana Armano pojasnila je kako reagirati ako se dijete naguta vode i što je tzv. suho utapanje

Strašna tragedija zadesila je jučer mladu obitelj u Vinežu kraj Labina – u dječjem bazenu utopio se njihov 17-mjesečni dječak. Iz pulske policije kažu da je istraživanje u tijeku kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do tragedije, utapanja, koje je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti djece do četiri godine starosti.

“Utapanje djece do četiri godine starosti čest je slučaj mortaliteta u toj dobi. Djecu se nikada ne smije ostavljati samu u bazenu, kadi, moru…, pa čak ako je to i na trenutak. Također, djeca moraju imati i odgovarajuću zaštitu kad ih se vodi na kupanje. To su prsluci, leptirići za nadlaktice, kolutovi za napuhavanje… Preporuka je da se kupi kvalitetnija zaštita. Za manju djecu sami kolutovi nisu sigurni, dijete se može prevrnuti, pa se, uz kolutove, preporučuje imati i prsluke ili specijalne kolutove koji imaju osiguranje od prevrtanja”, kaže dr. med., Giovana Armano, napominjući da, čak i mala djeca koja su već proplivala i samostalno plivaju, moraju uvijek biti pod nadzorom jer nisu još sasvim sigurna.

Ako se dijete naguta vode, treba ga, savjetuje ova ugledna pedijatrica, izvaditi iz vode, okrenuti ga glavom i prsnim košem prema dolje, lupkati po leđima da ispljune ili izdahne vodu. Potom ga, dakako, treba umiriti i zagrliti da se osjeća sigurno.

“Ako je dijete duže bilo pod vodom treba zvati hitnu pomoć, pokušati izbaciti vodu iz djeteta i pristupiti reanimaciji. I kod kuće, u kadi, mala se djeca ne smiju ostavljati sama, niti na trenutak, jer se mogu poskliznuti, zaroniti, nagutati vode…”, upozorava nanovo dr. Armano i naglašava još jednu činjenicu, doduše rijetku, o kojoj roditelji trebaju voditi računa – suho utapanje.

O suhom utapanju govorimo kada osoba umjesto zraka u pluća udahne vodu. Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj su opasnosti mala djeca, koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima. Prvi simptom nakon što se udahne voda može biti samo kašalj, no ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edem pluća. Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji. Moguća je i promjena ponašanja i izrazita pospanost koji nastaju zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne intervenira”, kaže dr. Armano i naglašava četiri činjenice na koje roditelji uvijek moraju paziti:

  1. Uvijek nadzirite dijete kad se nalazi u vodi ili u blizini vode.
  2. Ne puštajte dijete da pliva na mjestima gdje nema spasilaca.
  3. Nikad ne ostavljajte dijete samo u vodi, premda je plivač.
  4. Nikad se ostavljajte bebu i malo dijete bez nadzora u blizini bilo koje količine vode - čak ni u vlastitome domu.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Vapaj u pomoć: četvero djece ostalo je bez mame

Vjerujemo da nitko neće ostati ravnodušan na tragediju…

cijepljenje protiv gripe

Pitali smo pedijatricu cijepiti zdravo dijete protiv gripe ili ne?

Dr. Giovana Armano odgovorila je i o tome…

Je li popularna serija kriva za porast samoubojstava kod mladih?

U ovo neizvjesno vrijeme, kada je pandemija iz…

Zvijezde uzrujane zbog vijesti o trudnoći!

Glumica Jennifer Aniston valjda je rekorderka među slavnim…

Pročitajte i:

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od milijun ljudi diljem svijeta zarazi nekom od…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je…