Nadutost i bol u trbuhu: je li vrijeme za pregled štitnjače?

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima, pa i endometrioze, bolesti koja se vrlo teško dijagnosticira, ne krije u samim jajnicima, nego oko njih

Nadutost trbuha, bol tijekom pražnjenja crijeva, bol tijekom spolnog odnosa, nepravilne menstruacije, oštra bol u trbuhu, neplodnost… sve su to tegobe koje se dovode u vezu s endometriozom, kroničnom bolesti kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice. No ovi simptomi pojavljuju se i kod brojnih drugih zdravstvenih problemima, zbog čega se endometrioza vrlo teško dijagnosticira.

Najčešća žarišta endometrioze su jajnici, a tamo se mogu pojaviti i ciste (tzv. čokoladne ciste) koje se kod nas najčešće uklanjaju laserskim putem. U nekim europskim klinikama to rade isključivo kirurškim putem, odnosno uklanjaju ciste zajedno s korijenom, kako bi izbjegli njihov ponovni rast. No endometriozna tkiva mogu se proširiti i na druge organe, a ne samo jajnike, poput mjehura, debelog crijeva, vagine, pa čak i na pluća. Umjesto da se krvarenjem izbace iz tijela, komadići sluznice koji se ljušte tijekom menstrualnog krvarenja vraćaju se natrag kroz jajovode, najčešće prema trbušnoj šupljini, gdje nastavljau rasti i izazivaju probleme.

"Endometrioza je medicinsko stanje koje pogađa milijune žena širom svijeta. Žene s endometriozom žive i pate godinama dok im se ne postavi prava dijagnoza, nerijetko se susreću i s nerazumijevanjem medicinske profesije i neučinkovitim terapijama", kaže dr. David Redwine, čovjek koji je više od 30 godina posvetio endometriozi i koji propagira tzv. endo prehranu. Kako bi žene barem malo olakšale simptome i bolove važno je, kaže dr. Redwine, slijediti endo prehranu - izbaciti prije svega meso, mliječne proizvode, jaja, gluten, bijeli sećer, soju te slatke i slane grickalice.

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima (ne samo endometrioze) ne krije u samim jajnicima, nego oko njih, smatraju stručnjaci. Jajnici se, tvrdi dr. Sanja Toljan u svojoj knjiz “Žene u hormonskoj ravnoteži” ne “kvare" tako često i tako lako, jer oni imaju strašno važnu zadaću u našem tijelu, no zato ih treba ojačati, a ne blokirati. Neke druge žljezde, prije svaga štitnjača i gušterača, mogu stimulirati ili inhibirat rad jajnika. Jajnici će proizvoditi zdrave razine hormona i zdrave folikule ako je razina hormona štitnjače manje više-u redu, ako se hormon T4 (tiroksin), pravilno i uravnoteženo pretvara u T3 (trijodtironin) te ako su receptori za hormone štitnjače zdravi. Inzulin je također iznimno važan za funkcioniranje jajnika - kad nije u ravnoteži, jajnike pretvraka u spužvu punu rupica, prošaranu bjelkastim trakicama koje nazivamo - cistama. Dakle, potrebno je izbjegavati namirnice s visokim glikemijskim indeksom kako bi gušterača normalo radila svoj posao i regulirala inzulin.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

 

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

mučnina nakon seksualnog odnosa

Ovaj simptom nakon odnosa nemojte ignorirati!

Nakon odnosa je moguće osjećati sreću, euforiju, zbunjenost,…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Stigla je nova, travanjska Sensa!

Potražite travanjsko izdanje časopisa Sensa na svim kioscima…

Štitnjača i pretilost

Poštovana, Dijete mi je s 4 godine bilo…

Pročitajte i:

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na koronavirus

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom nešto naučila, onda je to da smo…

briga o zdravlju i samopregled dojki

Na ovo nikako ne smijete zaboraviti, jednako je važno kao i zaštita od koronavirusa

Nakon 23 godine, nije se održao ovogodišnji Dan narcisa, kojim se svake godine na prvi…