Nadutost i bol u trbuhu: je li vrijeme za pregled štitnjače?

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima, pa i endometrioze, bolesti koja se vrlo teško dijagnosticira, ne krije u samim jajnicima, nego oko njih

Nadutost trbuha, bol tijekom pražnjenja crijeva, bol tijekom spolnog odnosa, nepravilne menstruacije, oštra bol u trbuhu, neplodnost… sve su to tegobe koje se dovode u vezu s endometriozom, kroničnom bolesti kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice. No ovi simptomi pojavljuju se i kod brojnih drugih zdravstvenih problemima, zbog čega se endometrioza vrlo teško dijagnosticira.

Najčešća žarišta endometrioze su jajnici, a tamo se mogu pojaviti i ciste (tzv. čokoladne ciste) koje se kod nas najčešće uklanjaju laserskim putem. U nekim europskim klinikama to rade isključivo kirurškim putem, odnosno uklanjaju ciste zajedno s korijenom, kako bi izbjegli njihov ponovni rast. No endometriozna tkiva mogu se proširiti i na druge organe, a ne samo jajnike, poput mjehura, debelog crijeva, vagine, pa čak i na pluća. Umjesto da se krvarenjem izbace iz tijela, komadići sluznice koji se ljušte tijekom menstrualnog krvarenja vraćaju se natrag kroz jajovode, najčešće prema trbušnoj šupljini, gdje nastavljau rasti i izazivaju probleme.

"Endometrioza je medicinsko stanje koje pogađa milijune žena širom svijeta. Žene s endometriozom žive i pate godinama dok im se ne postavi prava dijagnoza, nerijetko se susreću i s nerazumijevanjem medicinske profesije i neučinkovitim terapijama", kaže dr. David Redwine, čovjek koji je više od 30 godina posvetio endometriozi i koji propagira tzv. endo prehranu. Kako bi žene barem malo olakšale simptome i bolove važno je, kaže dr. Redwine, slijediti endo prehranu - izbaciti prije svega meso, mliječne proizvode, jaja, gluten, bijeli sećer, soju te slatke i slane grickalice.

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima (ne samo endometrioze) ne krije u samim jajnicima, nego oko njih, smatraju stručnjaci. Jajnici se, tvrdi dr. Sanja Toljan u svojoj knjiz “Žene u hormonskoj ravnoteži” ne “kvare" tako često i tako lako, jer oni imaju strašno važnu zadaću u našem tijelu, no zato ih treba ojačati, a ne blokirati. Neke druge žljezde, prije svaga štitnjača i gušterača, mogu stimulirati ili inhibirat rad jajnika. Jajnici će proizvoditi zdrave razine hormona i zdrave folikule ako je razina hormona štitnjače manje više-u redu, ako se hormon T4 (tiroksin), pravilno i uravnoteženo pretvara u T3 (trijodtironin) te ako su receptori za hormone štitnjače zdravi. Inzulin je također iznimno važan za funkcioniranje jajnika - kad nije u ravnoteži, jajnike pretvraka u spužvu punu rupica, prošaranu bjelkastim trakicama koje nazivamo - cistama. Dakle, potrebno je izbjegavati namirnice s visokim glikemijskim indeksom kako bi gušterača normalo radila svoj posao i regulirala inzulin.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

 

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti…

bolesti štitnjače i planiranje trudnoće

Kako planirati trudnoću uz bolest štitnjače?

Poremećaj funkcije štitnjače može imati negativan utjecaj na…

mučnina nakon seksualnog odnosa

Ovaj simptom nakon odnosa nemojte ignorirati!

Nakon odnosa je moguće osjećati sreću, euforiju, zbunjenost,…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Pročitajte i:

mama i bivša ovisnica

Pobijedila ovisnost o drogama nakon što je kolabirala s bebom u naručju

Pet godina trajala je njezina bitka i sad je, nakon godina šutnje, odlučila javno progovoriti…

Mario Valentić

Hvale vrijedan potez Maria Valentića: 'O ovome se mora govoriti!'

Mario ne propušta priliku promovirati vježbanje kao važan faktor unapređenja zdravlja. Rijetke bolesti, samim time…

8 namirnica (imate ih doma!) koje će ojačati imunitet za borbu protiv koronavirusa

Tijekom sezone virusnih upala treba dodatno voditi računa o podizanju općeg imuniteta. Vitaminski i drugi…

odlazak na spavanje

Kako djeci nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje, problemi sa samokontrolom, loše ocjene... u izravnoj…