dijete u bolnici u pratnji roditelja

Krunoslav Capak najavio ukidanje mjere prema kojoj roditelji mogu biti s djecom u bolnici 15 minuta!

U međuvremenu je pokrenuta i peticija kojom se želi svakoj trudnici omogućiti pratnja na porodu

Gostujući u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska" HRT-a, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je, između ostalog, da razmišljaju o ukidanju odluke kojom je roditeljima dozvoljeno da uz svoju bolesnu djecu u bolnicama budu samo 15 minuta. Nakon što je prošli tjedan Udruga Roda, potpisala peticiju kojom se traži ukidanje te epidemiološke mjere, a koju je potpisalo oko 40 tisuća ljudi, u javnost su izašli s novim zahtjevom. Naime, od nove Vlade traže da se oformi radna skupina u kojoj će ravnopravno sudjelovati i predstavnici pacijenata i roditelja, a čiji će zadatak biti definirati standard obnove i izgradnje bolnice na način da objekti moraju imati osiguran prostor za boravak roditelja uz dijete 24 sata dnevno.

U međuvremenu je na brojne adrese, pa tako i na našu, stigla još jedna peticija kojom se traži da se svakoj trudnici, ako to želi, omogući pratnja na porodu sukladno epidemiološkim mjerama.

"Peticija je pokrenuta jer smo naišli na nerazumijevanje i ne podršku udruga i onih koji donose odluke u vrijeme Covid-19 da se omogući trudnicama pratnja na porodu. Ako se pokazalo da noćni klubovi mogu biti otvoreni, koji su žarišta, da se mogu raditi euforične fešte u izbornim stožerima, grliti se i ljubiti, onda je sasvim normalno da je najveća životna euforija postati otac i biti uz svoju partnericu na porodu i ugledati, primiti i poljubiti prvi svoje dijete! Rodiljama je podrška i hrabrost partnera najbitnija u životu i obitelj se učvršćuje kada su svi skupa i partner vidi što njegova partnerica mora proći kako bi donijela na svijet novi život", stoji u tekstu peticije koju je pokrenuo Ivan Jurić. Peticija se može potpisati OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…