Karijes na mliječnim zubima, treba li ga liječiti?

Zbog čega dolazi do infekcije mliječnih zuba, kako se infekcija liječi, ali kako da do nje uopće ne dođe.

Stalni zubi preveliki su da bi se smjestili u malu dječju vilicu, zbog toga je priroda osmislila da sisavcima prvo rastu sitniji, mliječni zubi koji omogućavaju normalno jedenje, osiguravaju pravilan razvoj vilica, razvoj govora i niz drugih funkcija. Kako raste glavica i kosti glave, stvara se i veći prostor u koji trebaju stati veći, stalni zubi. Ne postoji točno vrijeme kada se to događa, i zavisi od djeteta do djeteta. Već od pete godine mogu se očekivati prvi stalni zubi, a najčešće se to događa od šeste do osme godine.

Vađenje mliječnog zuba prije vremena

Međutim, sve češća praksa da je mliječne zube potrebno izvaditi i prije njihove fiziološke smjene i to zbog infekcije. Infekcije se najčešće javljaju zbog neredovne i nepravilne osnovne njege mliječnih zuba, ali i zbog toga što roditelji ne vode djecu redovito kod stomatologa. K tome, uvriježeno je mišljenje da mliečni zub mora ostati u vilici kako bi sačuvao mjesto za stalan zub – međutim to nije pravilo.

“Postoje stanja, kada je mliječne zube potrebno izvaditi prije njihove fiziološke smjene. Ako stomatolog procijeni da nije moguće liječiti inficiran mliječni zub, potrebno ga je izvaditi. Stav da inficirani mliječni zubi treba čuvati mjesto svom zamjeniku je pogrešan. Ako je potrebno, za tu svrhu se mogu izraditi specijalni držači prostora”, kaže stomatolog Pejčić.

Suprotno uvjerenju da mliječni zub ne treba vaditi prije vremena, unatoč infekciji, stručnjaci kažu da infekcija može oštetiti zametak stalnog zuba.

“Inficirani netretirani mliječni zubi mogu uzrokovati probleme malom djetetu. U prvom redu česta pojava bolova kod malog djeteta je veoma uznemirujuća i onemogućava normalno funkcioniranje. Također, infekcija mliječnog zuba se može prenijeti na kost i dalje oštetiti zametak stalnog zuba. Česta pojava fistula ili otoka oko mliječnog zuba koji se ne može liječiti je jasan pokazatelj stomatologu da takav mliječni zub mora vaditi”, kaže dr Pejčić.


Liječenje inficiranog mliječnog zuba

“Prvi karijes na mliječnim zubima vrlo brzo napreduje u dublje dijelove cakline i dentina dječjeg zuba, što dovodi do bolnih senzacija – zbog velike blizine zubne pulpe, to jest živca kod mliječnih zubića.

Često se događa da karijes izazove znatno kompliciraniju upalu živca mliječnog zuba, pa čak i nekrozu i gangrenu. Tada se takav mliječni zub, ako ne postoji drugo rješenje, nažalost vadi, da ne bi ugrozio zametak stalnog zuba ispod sebe”, kaže spec. stomatolog dr Kuljača.

Teško je, zbog nestrpljenja i straha mališana, ali izvedivo i u nekim situacijama poželjno da se zubić plombira, a to se može obaviti već u drugoj godini života.

“Danas su materijali koji se koriste kod najmlađih u potpunosti prilagođeni njima, pa tako izuzetno važna komponenta najsuvremenijih materijala za plombiranje dječjih zuba jeste brza polimerizacija, to jest vezivanje plombi unutar samog zuba djeteta. Druga važna osobina je korištenje isključivo neškodljivih komponenti u materijalima za plombiranje. To znači da, čak i ako dijete nekim slučajem proguta plombu – neće biti nikakvih posljedica”, navodi dr Kuljača.

Najbolja preventiva je, naravno, redovna i pravilna higijena mliječnih zuba. Druga preventivna, i jedna od najefikasnijih mjera je pečaćenje fisura. Ovom metodom se štite jamice i fisure okluzalnih površina zuba od utjecaja štetnih kariogenih faktora kojima su zubi svakodnevno izloženi.

 

Izvor: yumama.com
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Lijekovi koji štete bebinim zubima

Postoji niz uobičajenih stvari, koje svakodnevno koristimo i…

Bezbolno spriječite karijes kod djece

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u…

Pročitajte i:

Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja…

preuranjeni pubertet

Značajno spuštena dobna granica ulaska djevojčica u pubertet! Što kad već sa šest godina počnu rasti grudi?

Indeks tjelesne mase i kemikalije u proizvodima za osobnu njegu mogli bi biti glavni krivci…

Poznata manekenka jača od zdravstvenih problema! Postat će mama!

Čak sedam godina nije imala menstruaciju, a onda su joj liječnici dijagnosticirali sindrom policističnih jajnika.…

zaštita kože na suncu

INTERVJU Akademkinja Mirna Šitum : 'Hoće li zbog koronavirusa melanom uzeti još više života?'

Iako su zbog pandemije koronavirusa bili prisiljeni odgoditi mnoge javno-zdravstvene akcije s ciljem prevencije raka…