dijete oboljelo od astme u vrijeme pandemije koronavirusa

Kako zaraza koronavirusom utječe na astmatičare?

U Hrvatskoj od astme boluje oko 220 do 250 tisuća osoba. Najčešće se javlja u djece, osobito do 5. godine života, a kod svakog drugog bolesnika javi se prije 10. godine života

Povodom Svjetskog dana astme, koji se obilježava prvog utorka u svibnju, vodeći hrvatski pulmolozi i stručnjaci za respiratorne bolesti predstavili su nove smjernice u liječenju te priručnik Astma, što je to?, u kojemu na pregledan i razumljiv način svi oboljeli od astme te osobe koje o njima skrbe mogu pronaći sve potrebne informacije o ovoj bolesti. Od danas je dostupna i istoimena Facebook stranica, na kojoj će zaklada Hrvatska kuća disanja premijerno prikazati i dokumentarni film Bez daha, o oboljelima od astme koji su uspjeli preuzeti kontrolu nad svojom bolešću.

Okupljeni liječnici su na virtualnoj tribini istaknuli kako se oboljeli od astme posljednjih mjeseci nose s nizom izazova; od mjera izolacije, smanjene mogućnosti izlaska i mogućnosti odlaska na redovne preglede, pa do posljedica potresa zbog kojih su neke od ključnih zdravstvenih ustanova postale nedostupne pacijentima. Ipak, zahvaljujući kvalitetnoj suradnji unutar zdravstvenog sustava, svim bolesnicima s teškom astmom i drugim težim bolesnicima koji zahtijevaju specifične biološke terapije ili neke druge oblike liječenja, uspješno je pružena adekvatna respiratorna skrb u poliklinici na Jordanovcu, naglasio je akademik Miroslav Samaržija, ujedno upravitelj zaklade “Hrvatska kuća disanja", te pojasnio kako zaraza koronavirusom utječe na astmatičare.

“Osobe oboljele od respiratornih bolesti ugroženije su, no nema pokazatelja da su bolesnici s astmom posebno ugrožena kategorija. Ipak, posebnu pažnju treba posvetiti onima s teškom astmom te pretilim bolesnicima", pojasnio je akademik Samardžija.

Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti današnjice, a procjenjuje se kako od nje u Hrvatskoj boluje oko 220 do 250 tisuća osoba. Najčešće se javlja u djece, osobito do 5. godine života, a kod svakog drugog bolesnika javi se prije 10. godine života. Prvotno je češća u dječaka, dok nakon puberteta astma postupno postaje češća u žena.

Ujedno je i među 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj, a cilj je, ističu stručnjaci, to potpuno promijeniti.
“Prema astmi je potrebno ponašati se kao prema doživotnom suputniku, a ne povremenom gostu. Postizanjem potpune kontrole simptoma oboljeli bez poteškoća mogu obavljati uobičajene dnevne aktivnosti, raditi i baviti se sportom”, ističe prim. dr. Tajana Jalušić-Glunčić, dodajući kako je za bolesnike ključna suradnja s liječnicima i korištenje učinkovite terapije.

Stručnjaci su u priručniku istaknuli kako su posljednjih godinu dana na snazi nove smjernice Globalne inicijative za astmu (GINA), prema kojima je neizmjerno važno provoditi ispravnu i trajnu terapiju, dok je simptomatska terapija, koja se donedavno redovito koristila za kratkotrajno uklanjanje tegoba astme, sada definirana kao alternativna, jer njezino učestalo korištenje otežava postizanje kontrole astme, odnosno uklanja samo površne simptome.

Pored terapije lijekovima, složili su se stručnjaci, proces liječenja podrazumijeva interdisciplinarnu podršku. U priručniku Astma, što je to? pojašnjeno je kako se kod osoba s astmom nerijetko javlja i anksioznost koja se može manifestirati napadajima panike ili strahom. U stresnim situacijama, tjelesni i psihički simptomi intenzivnije se manifestiraju nego kod drugih bolesti.

Učestalost anksioznih poremećaja kod astmatičara je iznimno velika, čak do 40 posto u odnosu na ostale tjelesne bolesnike, dok su kod plućnih bolesnika općenito šanse za napadaj panike 70 posto veće nego u općoj populaciji. Razlog tome najčešće je zaduha, odnosno osjećaj nedostatka zraka", objasnila je dr.sc. Latinka Basara, sveuč. spec. kliničke psihologije.

S ciljem poboljšanja kvalitete života osobe s astmom trebaju naučiti upravljati svojom bolesti. To se prije svega postiže boljim poznavanje bolesti i vlastitih reakcija, ali i promjenom prehrambenih navika te povećanjem tjelesne aktivnosti.

Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Moćni utjecaj kurkumina na imunološki sustav

Antibakterijska, antivirusna, antifungalna, antitumorska svojstva - sve to…

Program za djecu s različitim psihofizičkim poteškoćama

Ponovno kreću upisi djece od 3 do 12…

Pušenje na balkonu također šteti zdravlju djece

Djeca pušača prema procjenama stručnjaka pobolijevaju češće od…

Otkriveni novi čimbenici rizika od astme kod djece

Istraživanje provedeno na Harvardu ukazuje na veću učestalost…

Pročitajte i:

djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom