slaganje partnera

Kako poboljšati odnose s partnerom?

To je vječno pitanje mnogih žena. Najčešće imamo potrebu promijeniti partnera i računamo da ćemo u tome s vremenom uspjeti. No, stvari naravno nisu tako jednostavne i obično poboljšanje odnosa uključuje i rad na sebi.

PROMIJENITE SUPRUGA

Pritom ne mislimo da nađete novog (to bi ipak bilo preradikalan savjet). Iako ovaj način nije uvijek učinkovit, ne treba ga izbjegavati. Za početak odredite što vam u suprugovu ponašanju ne odgovara i koliko je to važno za vaš odnos? Što zapravo želite postići i imate li pravo to tražiti od njega? Suspregnite emocije, pokušajte sve sagledati što objektivnije. Važno je i da izaberete najbolji trenutak za razgovor. Uvjeti koji moraju biti zadovoljeni za postizanje što boljih rezultata su sljedeći: suprug je sit, odmoran, dobro raspoložen, na TV-u nema njegove omiljene emisije, ne bavi se nekim važnim poslom i nema dogovoren sastanak na koji uskoro mora krenuti… Budite strpljivi, nježni, umiljati (glumatanje ne dolazi u obzir). Računajte na to da će možda trebati više od jednog razgovora da se približite cilju. Ne optužujte ga (“Zašto ti nikad nemaš vremena da odemo…), nego recite kako se osjećate i što bi vas moglo usrećiti: “Razumijem da si bio jako zaposlen, ali tako sam bila uplašena kad sam sama čekala što će liječnik reći… Puno bi mi značila tvoja podrška u tom trenutku, uz tebe se osjećam puno snažnije i sigurnije…” Uz takav pristup suprug neće imati potrebu braniti se jer se neće osjetiti “napadnuto” i možda se više potrudi sljedeći put.

PROMIJENITE SVOJ STAV

Ako imamo potrebu promijeniti ponašanje druge osobe, moramo biti spremni promijeniti i sebe. Osjećate li možda da pretjerujete u nečemu, da su vam zaključci apsurdni, a emocije pretjerane? Ako niste sigurni, razgovarajte s prijateljicom kojoj vjerujete, a nije loše ni posavjetovati se sa psihologom. Pogledajte se u ogledalo, duboko udahnite, izdahnite – i iskreno recite sami sebi: “Ako se malo prilagodim situaciji, shvatit ću da je sve u redu.” Katkad je bolje promijeniti vlastiti stav nego pokušati promijeniti druge koji se zapravo jednako ponašaju kao i prije. No ako ste sigurni da niste samo vi u pitanju, radije pokušajte odnose izgladiti iskrenim razgovorima sa suprugom, koji možda i ne sluti da ste nezadovoljni njegovim ponašanjem.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…

Iskustvo mame djeteta s teškom dijagnozom: 'Znala sam da nije 'lijena beba'. Srećom, to je na vrijeme prepoznala i pedijatrica!'

Zahvaljujući ustrajnoj borbi Udruge Kolibrići danas svako dijete u Hrvatskoj s dijagnozom spinalne mišićne atrofije…

Slavna mama i kći: 'Ovo je naš način kojim gradimo super odnos!'

Mame i kćeri nerijetko dijele istu strast prema određenim životnim navikama, a da "kruška ne…

dijete u bolnici u pratnji roditelja

Krunoslav Capak najavio ukidanje mjere prema kojoj roditelji mogu biti s djecom u bolnici 15 minuta!

U međuvremenu je pokrenuta i peticija kojom se želi svakoj trudnici omogućiti pratnja na porodu