bolesti štitnjače i planiranje trudnoće

Kako planirati trudnoću uz bolest štitnjače?

Poremećaj funkcije štitnjače može imati negativan utjecaj na razvoj ploda. I dok je u slučaju hipotireoze uspješno začeće itekako moguće, hipertireoza je ipak malo kompleksnija, no - srećom - rjeđe je viđamo u trudnoći

Štitnjača je mala, ali izrazito važna žlijezda koja se nalazi u prednjoj vratnoj regiji čija je glavna funkcija proizvodnja i lučenje hormona štitnjače (T4 i T3) koji su glavni regulatori metabolizma za sva tkiv i organe u našem organizmu. Poremećaji u mehanizmu proizvodnje i lučenja hormona koje nazivamo hiper i hipotireozom, ukoliko se pravodobno ne dijagnosticiraju i liječe, mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje gotovo svih organa i sistema u našem tijelu.

Jedan od kompleksnih sustava na koji može utjecati poremećena razina hormona štitnjače je reproduktivni sustav. Kod hipotireoze koja općenito uzrokuje usporavanje metabolizma dolazi do usporavanja ili čak izostanka ciklusa kod žena generativne dobi. Kod hipertireoze može doći do ubrzavanja ciklusa, pa čak i pojačanih i više bolnih menstrualnih krvarenja. Iz ovoga proizlazi da je kod neliječene hipo ili hipertireoze manja vjerojatnost začeća. Ipak, iz kliničke prakse znamo da je itekako moguće uspješno začeće čak i u ovakvim stanjima.

Ipak, u slučaju planiranja trudnoće, a prvenstveno u slučaju planiranja postupka medicinski potpomognute oplodnje specijalisti za štitnjaču za svaki slučaj, a u svrhu normaliziranja razine metabolizma, mogu uvesti nadomjesnu terapiju levotiroksinom puno ranije nego inače. Svrha uvođenja terapije je da se razina hormona štitnjače dovede na idealnu da bi se izbjegle bilo kakve posljedice na metabolizam koje bi mogle utjecati na mogućnost začeća.

Što se tijeka same trudnoće tiče, poremećaj funkcije štitnjače može imati negativan utjecaj na razvoj ploda što je najbolje bilo vidljivo do prije 70-ak godina kada je, zbog niske razine unosa joda dolazilo do teških hipotireoza koje su tijekom trudnoće u značajnom broju slučajeva dovodile do kretenizma (mentalna retardacija, nizak rast). Uvođenjem obaveznog jodiranja soli 1953. godine je ovaj problem bio eliminiran, ali je kod liječnika i dalje prisutan blagi strah što bi se moglo desiti tijekom trudnoće ukoliko hormoni štitnjače nisu idealni. Mora se priznati da se u kliničkoj praksi danas gotovo ni ne susrećemo s problemima tijekom trudnoće za koje smo sigurni da su prouzrokovani poremećenom razinom hormona štitnjače. Zabilježeni su pojedini  slučajevi kao onaj  prvorotke od 45 godina s razumom TSH od preko 20 mIU/l u 21. tjednu trudnoće s potpuno urednom trudnoćom I bez kliničkih simptoma. Ipak, ono što danas znamo iz kliničkih ispitivanja jest da rizične trudnoće postaju još rizičnije ukoliko je razina TSH viša od 3,0 mIU/l te iz ovog razloga kod svih trudnica preporučamo uvođenje nadomjesne terapije levotiroksinom ukoliko razina TSH bude viša od navedene vrijednosti.

Kad je terapija levotiroksinom već uvedena, dozu je potrebno precizno izbaždariti da se razina hormona dovede na idealnu, što podrazumijeva razinu TSH od 1,0-2,0 mIU/l. Važno je napomenuti da se tijekom trudnoće, a naročito u prvom tromjesečju, treba kontrolirati barem jednom mjesečno, upravo iz razloga da budemo sigurni da je razina hormona idealna i da znamo da nema apsolutno nikakvog povišenog rizika neželjenog ishoda trudnoće koji bi eventualno mogao postojati zbog "loše" razine hormona štitnjače.

Što se tiče hipertireoze, koju tijekom trudnoće ipak nešto rjeđe viđamo, situacija je ipak malo kompleksnija.  Za razliku od levotiroksina koji je identičan hormonu štitnjače T4 i nema nikakvih nuspojava, tireostatici metimazol koji se najčešće koristi u liječenju bolesti preko placente ulazi u fetalni krvotok i kod djeteta može blokirati razvoj štitnjače. Iz ovog razloga se tijekom trudnoće koristi tireostatik propiltiouracil (PTU) koji ima niži stupanj prelaska u fetalni krvotok.

Za kraj je važno napomenuti da dobro liječen poremećaj funkcije štitnjače, hipo ili hipertireoza, ne dovodi ni do minimalno većeg rizika u trudnoći. Najbitnije je na vrijeme se javiti specijalistu za štitnjaču koji će po potrebi pravodobno propisati odgovarajuću terapiju i na taj način eliminirati i najmanji rizik koji bi zbog poremećene razine hormona mogao biti prisutan.

Tekst: Tekst: dr. Božidar Perić, specijalist interne medicine, Poliklinika Perić - Staničić
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Emily Ratajkowski

I Emily Ratajkowski je trudna! Pokazala trbuh na naslovnici poznatog magazina

I Emily Ratajkowki, 29-godišnja manekenka, pridružila se popisu…

Katie Holmes

Katie Holmes čeka bebu s novim dečkom?

Svjetski poznati tabloid objavio je i spol djeteta…

Hilary Duff

Glumica ponosno obznanila da čeka treće dijete

Nakon 8-godišnjeg sina i 2-godišnje kćeri, glumica Hilary…

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od…

Pročitajte i:

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je…

dječak gleda u mobitel

Bolovi u vratu zbog sjedenja i gledanja u mobitel! Što roditelji i djeca trebaju znati?

Dobna granica ljudi koji pate od bolova u leđima i vratu znatno se spustila, s…