dijete za zaštitnom maskom za lice zbog koronavirusa

Kako djeci pomoći da se naviknu na zaštitne maske?

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, mjera nošenja zaštitnih maski sve je stroža. Ana Orlić, mag.psych., s Hrabrog telefona ima nekoliko korisnih savjeta zahvaljujući kojima nošenje zaštitne maske djeci više neće biti toliki problem

U Hrvatskoj je nedavno donesena odluka o tome da se maske moraju nositi i da su obavezne za sve u javnom prijevozu, trgovinama i drugim zatvorenim ustanovama. Djeca su do sada uglavnom već naviknula viđati maske oko sebe - kod liječnika, teta u trgovini i sl. Međutim, novo okruženje i prisutnost maski oko njih te obaveza da ju i sami nose im može biti pomalo zastrašujuća, neugodna ili zbunjujuća. S druge strane, ima i djece koja bez puno propitivanja i komentara prihvate da je to sada tako i ne bune se protiv maski.

Prije svega važno je razumjeti da djeca o svijetu oko sebe uče promatrajući druge ljude te, između ostaloga, i njihove facijalne ekspresije. To je jedan od načina kako otkrivaju je li sve u redu ili se događa nešto zbog čega bi se trebala bojati. Ako primijete da ni odraslima nije ugodno nositi masku,  sasvim je prirodno da neka djeca počnu osjećati otpor prema maskama ili ih se možda boje. Baš kao i nama odraslima, djeci se može biti teško naviknuti na maske, no postoje načini kako im roditelji mogu pomoći.

Djeci je važno najprije jednostavnim rječnikom objasniti zbog čega je važno da ih nose i usmjeriti se na pozitivne strane nošenja maske. Npr. "Pomažemo spriječiti da se virus širi." umjesto "Neugodno je nositi masku.". To se može napraviti i kroz neki kućni pokus, npr. probajte pošpricati vodu iz raspršivača kroz masku i vidjeti kako kapljice kroz nju ne prolaze. Ili možete puhanjem kroz masku  probati ugasiti svijeću i vidjeti na taj način da ne prolazi dovoljno zraka da bi se svijeća ugasila. Na taj način se može povući da je tako i za virus manja vjerojatnost da prođe kroz masku. Djeci treba naglasiti i da nošenje maski nije izbor već nešto što moraju napraviti, poput pranja zubi ujutro i navečer.

Poželjno je da djeca sama izaberu izgled svoje maske. Ako ih izrađujete sami doma, možete skupa s djecom odabrati neki njima zanimljiv uzorak ili najdražeg lika iz crtića. Može to ujedno biti i zajednička aktivnost roditelja i djeteta. Pri odabiru i izradi treba paziti i na veličinu maske, kako djeci ne bi padala ili ih žuljala.

U redu je razgovarati i o mogućim posljedicama nošenja maski poput znojenja i vrućine. Djeci će biti lakše ako znaju da je i drugima sličan osjećaj i da je to nešto što će proći. Iskoristite to kao priliku da ih utješite, pružite im podršku i razumijevanje. Treba prihvatiti njihove reakcije i emocije i pomoći im da se nose s njima.

Moguće je s djecom i uvježbavati nošenje maske po kući i vježbati stavljanje i skidanje prije nego što znate da će ih trebati nositi negdje vani. Tu može pomoći i igra gdje npr. djeca mogu glumiti da su doktori ili medicinske sestre i da pritom liječe svoje igračke ili ukućane. Mogu imati par maski uvijek dostupnih uz sebe kako bi ih samostalno uključila u kreativnu igru i tako ih postepeno prihvatila.

Imajte na umu da se nalazimo u vremenu punom promjena i da je važno postupno im se prilagođavati i komunicirati o stvarima koje nas brinu i plaše. Provjerite s djecom kako se osjećaju u vezi nošenja maske i pokažite im suosjećanje, ali i jasno dajte do znanja da je nošenje maske važno kako bi zaštitili sebe i druge. Ne zaboravite i sami nositi masku i time dati primjer odgovornog ponašanja u vrijeme pandemije!

Tekst: Ana Orlić, mag.psych., Hrabri telefon
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ako su vaša djeca zaboravljiva i neorganizirana, onda je ovo za vas!

Što ako 'Zaboravio sam!' zapravo znači 'Ne da…

Počinje besplatna Škola za roditelje

Savjetovalište Snaga obitelji započinje novi ciklus Škole za…

Na ovo svakako obratite pažnju ako imate dijete s poteškoćama u razvoju

Stručnjaci navode šest ključnih emocija koje mogu biti…

dijete nosi masku zbog pandemije koronavirusa

Veliki porast zaraženih koronavirusom među djecom u SAD-u!

Otvaranje škola razlog je za više od 74…

Pročitajte i:

djeca pod stresom

Nakon traumatskog događaja: Kako se nositi sa životom i svojim emocijama?

Unatrag nekoliko mjeseci svjedoci smo i žrtve višestrukih traumatskih događaja i nije važno svjedočimo li…

beba pije mlijeko

Znate li koliko soka dnevno smije piti vaš mališan? A mlijeka? Što mu od zdravih pića još možete dati?

Voda je najbolji izbor za piće, ali što još možemo ponuditi djeci a da bude…

mama i djeca

I oni najžilaviji roditelji se pitaju: Kako pomoći sebi i djeci nakon potresa?

Teško je biti sabran i opušten nakon proživljenog potresa, pogotovo kad aplikacija LastQuake dojavljuje cijelo…

debelo dijete

Moje je dijete pretilo! Kako da mu pomognem?

Zbog različitih faktora, kao što su manjak kretanja, vrijeme provedeno za kompjutorom, plejkom, na mobitelu,…