odlazak na spavanje

Kako djeci nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje, problemi sa samokontrolom, loše ocjene... u izravnoj su vezi s kvalitetom sna. Imate li televizor i dječjoj sobi i umiruje li se dijete uz mobitel? Možda je vrijeme da prekinete s tom praksom?

Rutina za bolje noćno spavanje djece počinje već ujutro. Bilo bi dobro da dijete preko dana što više vremena boravi na otvorenom te da je tjelesno aktivno. Boravak na danjem svjetlu potiče lučenje serotonina, koji je važan za proizvodnju melatonina, naše prirodne tablete za spavanje. Ako dijete ne boravi dovoljno vani, njegovo tijelo ne proizvodi dovoljno serotonina, a to znači i manjak melatonina, što dovodi do problema sa spavanjem.

Dnevno spavanje ne smije biti prekasno. Najbolje između 12 i 13 sati. Kasnije spavanje preko dana znači da će dijete biti kasnije umorno na večer. Vrlo je važno ograničiti hranu koja u sebi sadrži kofein, šećere i boje, jer ona potiče hiperaktivnost. Isto tako, važno je ograničiti i korištenje malih ekrana. Naime, tijelu treba čak sat vremena ili čak i dulje da se opusti i bude spremno za spavanje nakon gledanja u ekran (što se duže gleda, san se više odgađa).

Oko dva sata prije spavanja treba prigušiti svjetla, pustiti opuštajuće zvukove, umiriti igru, ugasiti televizor i sve druge ekrane. Naime, plavo svjetlo koje emitiraju uređaji utječu na normalni cirkadijski ritam, odnosno buđenje - spavanje ciklus. Psiholog Michael Breus kaže da kada plavo svjetlo dođe do oka i očnog živca, šalje pinealnoj žljezdi signal da prestane proizvoditi melatonin koji opušta tijelo i uvjetuje pospanost. Odnosno, da još nije vrijeme za spavanje, te djeca nisu umorna kada je vrijeme za spavanje. Istraživači s Harvarda otkrili su da izloženost od 6,5 sati plavom svjetlu koje emitiraju uređaji odgađa osjećaj pospanosti na čak 3 sata.

Preko dana je blokiranje proizvodnje melatonina potrebno i poželjno. To nam omogućava da se bolje koncentriramo, bolje razmišljamo, bolje odrađujemo zadatke i izvršavamo obveze. I u tome sudjeluje sunce. Ono proizvodi više plavog svjetla nego bilo koji uređaj. Međutim, kada je smiraj dana i vrijeme za spavanje, ne blješti iz dnevne sobe ili s telefona, ne prati dijete u njegovu sobu. Sunce zalazi i prestaje emitirati plavo svjetlo signalizirajući tijelu da je vrijeme za proizvodnju melatonina i spavanje. Uređaji, pak prikuju dijete uz ekran i ono se naprosto ne može od njega otrgnuti. Pa umjesto da je pospano ono je hiperaktivno, nervozno i divlje. No to nisu jedine posljedice.

Djeca koja imaju uređaje u svojoj sobi ili su im izložena prije spavanja, spavaju čak 1 sat kraće. U tjedan dana to je gubitak od čak 7 sati sna. Isto tako, studija izraelskih znanstvenika pokazala je da ta djeca imaju puno lakši san i češće se bude tijekom noći, odnosno nemaju kvalitetan san. Kao rezultat toga, djeca imaju problema kao i pospani odrasli: otežano pamte informacije, imaju teškoće s razmišljanjem, sklona su naglim promjenama raspoloženja, postaju nasilna, imaju problema sa samokontrolom, imaju poteškoća u rješavanju problema i izvršavanju školskih obaveza. Ako se to nastavi i dalje, kod te djece se mogu razviti i razni zdravstveni problemi poput dijabetesa (u sve većem porastu kod djece).

Evo i par savjeta koji će pomoći u smanjenju korištenja malih ekrana prije spavanja i negativnog utjecaja na spavanje.

  1. Dogovoriti s djecom obiteljsko pravilo o korištenju malih ekrana.
  2. Otprilike dva sata prije spavanja ugasiti sve elektronske naprave i TV.
  3. Maknuti televizor iz dječje sobe.
  4. Za djecu kojoj trebaju kompjuteri za rad, prilagoditi svjetlo na ekranu za noćno korištenje.
  5. Ako je moguće za noćno korištenje upotrijebite lampe koje emitiraju narančasto/žuto svjetlo umjesto plavog (LED rasvjeta također negativno utječe na san jer emitira plavo svjetlo).

Tekst: Iva Brčić, mag.soc/phil., trenerica terapijskih tehnika, The Happiest Baby edukatorica, autorica radionica Holističko majčinstvo
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

čaj od matičnjaka

Biljke kao pomoć kod dojenja: Pripremite čajeve i obloge!

Kad je riječ o biljkama i dojenju, neke se 'zelene' prijateljice preporučuju kao vjerni saveznici…

vaginalni problemi kod djevojčica

Koji su najčešći vaginalni problemi kod djevojčica?

Da, i posve malene djevojčice mogu imati vaginalnih problema. Kako ih prepoznati, kako ih tretirati…

fiziološka žutica

Uzroci žutice kod novorođenčadi: Pojavljuje se čak u 50 do 70 posto beba

Novorođenačku žuticu karakteriziraju žuto obojena koža i sluznice novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja,…

Stručnjak otkriva kad morate odvesti dijete na prvi pregled očiju i na što posebno obratiti pažnju

Siniša Cvrtila dr. med., oftalmolog, voditelj Poliklinike Ghetaldus, otkriva koji su najčešći problemi s vidom…