dezinficiranje ruku

Jeste li se zapitali je li i koliko je štetno jesti hranu nakon dezinficiranja ruku?

Jedenje hrane nakon upotrebe sredstva za dezinfekciju ruku rezultira visokom koncentracijom bioaktivnog bisfenola A (BPA) u serumu i mokraći, i više no dovoljno za zamisliti se

Cijenjeni nutricionist Nenad Bratković ukazao je na to kako se s pandemijom promijenio pristup našem zdravlju. Naime, napisao je poduži, edukativan post na tu temu.

“Svijet se promijenio s Coronom, pa tako i kontekst našeg zdravlja. Donedavno smo razbijali glavu temama o štetnosti konzumacije riba, rakova i školjki, a koje su u sebi akumulirali mikroplastiku iz mora. No, otkad su tisuće tona plastičnih maskica na našim nosovima, a dišni se sustav satima inhalira plastikom, ispada da smo se uzalud bavili tim besmislenim temama, ‘džaba smo krečili’. Koliko sada plastike ima u ekosustavima?”, započeo je svoje izlaganje nutricionist koji se već 20 godina bavi nutricionizmom te kako je nedavno priznao, svakoga dana nadograđuje svoje znanje.

“Nadalje: godinama smo upozoravali na razne endokrine disruptore poput bisfenola A (BPA) iz ambalaže, hrane, odjeće… Pa smo kupovali staklene bočice i fancy BPA free boce… no što će reći novi podaci toksikoloških studija (ako se ikad budu radile)? Što je s endokrinim disruptorima koji su ušli u naše organske sustave “špric-špric sanitizerima” po rukama?”, nastavio je.

“Kaže jedna šala da je 2020. godina – godina kada su ruke prosječne osobe ‘popile’ više alkohola nego jetra alkoholičara cijeli život.

No onim čime se bi trebali pozabaviti toksikolozi, dermatolozi, stručnjaci za kozmetiku, stručnjaci javnog zdravstva, onkolozi i ostali liječnici su: silni endokrini disruptori u sredstvima za dezinfekciju (mimo etanola), a koji se dodaju u neke/mnoge preparate.

Pa špricaj ruke pri svakom ulazu u svaki dućan, svaki prostor, dezinficiraj ruke ako jedeš u autu, vani… čini to svaki put, sa svakavim sredstvima za koje ni ne znamo sastav (a da nije svaki na bazi 100% etanola)… pa čini to redovno djetetu koje potom grabi keks, pecivo, kašicu… i tako indirektno unosi na rukama netom izloženi agens u probavni sustav i sustavnu cirkulaciju… I ponovite to xyz puta.. Kakav je kumulativni toksikološki efekt?”, zapitao je ovaj ugledni stručnjak.

“Nisam našao sličnu studiju od ove pa prilažem ovu za malo promisliti: “Držanje termalnog papira i jedenje hrane nakon upotrebe sredstva za dezinfekciju ruku rezultira visokom koncentracijom bioaktivnog bisfenola A (BPA) u serumu i mokraći. Pranje ruku sredstvima za dezinfekciju nakon npr. primanja termalnog računa npr. u fastfoodu, omogućava bolju lipofilnost i transdermalni prolaz BPA u sustavnu cirkulaciju”, napisao je te svima nama dao temu za razmišljanje.

Dakako, ovim svojim izlaganjem nutricionist Bratković definitivno nije mislio da bismo trebali zapostaviti higijenu ruku, već da bismo dobro trebali promisliti kako i kojim sredstivma ju održavamo.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Otjerali su ih s treninga, no neće s igrališta!

Sportske dvorane su zatvorene, roditelji djece sportaša ogorčeni,…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom…

djevojčica se muči s kašljem

Kako dijete kašlje? Osluškujte i to će vam otkriti uzrok kašlja!

Kašalj može biti poprilično mukotrpan, ali da se…

Pročitajte i:

djevojcica u depresiji

Život pod maskama, izolacija, stresne vijesti: Treba li se zabrinuti za mentalno stanje djece i mladih?

Kada je riječ o pandemiji, osim brige za fizičko zdravlje djece, roditelje brine i njihovo…

endometrioza

Endometrioza, poremećaj od kojeg boluje svaka deseta žena - može se liječiti!

Obilna krvarenja, grčevi, bol u trbuhu, pa čak i kada nemate menstruaciju… Zvuči poznato? Možda…

mali klinjo

7 faktora koji itekako mogu narušiti samopouzdanje vašeg djeteta

Djeca se ne rađaju s niskom razinom samopouzdanja, nego, kako odrastaju, tako im se formira…

dijete s naočalama

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom, a roditelji trebaju obratiti pozornost…