dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema kojoj je s bolesnim djetetom u bolnici dozvoljeno biti tek 15 minuta

Čak 450 psihologa, liječnika, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, logopeda, odgojitelja, učitelja, medicinskih sestara, primalja, ali i 28 različitih udruga koje skrbe za djecu, potpisalo je inicijativu kojom se Ministarstvo zdravstva poziva na reviziju odluke o ogranićavanju posjeta djeci u bolnicama na 15 minuta, Naime, stručnjakinje za mentalno zdravlje djece, Tatjana Gjurković i Tea Knežević, ovom su inicijativom dale podršku Udruzi Roda i zahtjevima koji su postavljeni u Peticiji za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja. Popis stručnjaka i udruga koji podržavaju zahtjeve dostupan je OVDJE.

“Na pokretanje peticije u koju smo pozvali druge kolege i kolegice stručnjake iz raznih pomagačkih struka potaknula nas je svjesnost o važnosti da roditelji pružaju nezamjenjivu emocionalnu podršku djetetu kada se nalazi u stresnoj situaciji poput boravka u bolnici. Dodatno, važno nam je skrenuti pažnju na aspekt psihičkog zdravlja i djece i roditelja, a koje često nije dovoljno podržano od strane nekih stručnjaka", naglašavaju Tatjana Gjurković i Tea Knežević.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je 1. 7. 2020. kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva jednoglasno odlučila osigurati boravak roditeljima uz djecu na bolničkom liječenju u trajanju od 15 minuta. Ovakav zaključak je opravdano izazvao žestoke negativne reakcije javnosti i roditelja koji zahtijevaju da budu uz svoju djecu. Od početka krize uzrokovane koronavirusom Udruga Roda kontinuirano upozorava na nemogućnost roditelja da posjete dijete ili da borave uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju u većini bolničkih odjela u Hrvatskoj. Nakon neuspjelih apela pokrenuta je peticija kojom se od Ministarstva zdravstva i ravnateljstva svih bolnica u Hrvatskoj traži ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju koju je potpisalo više od 50.000 roditelja.

” Kao predstavnice roditelja, tražimo sastavljanje jasnih i nedvosmislenih uputa svim bolnicama, ujednačenu praksu, epidemiološke smjernice i poštivanje Povelje o pravima djeteta u bolnici. Stoga smo uputile ministru zdravstva zahtjev za hitan sastanak na ovu temu”, stoji u priopćenju Udruge Roda.

Uz stručnjake, stručnjakinje i udruge, podršku je dala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja ističe važnost boravka roditelja uz djecu u bolnici kao jedno od temeljnih dječjih prava prema Konvenciji o pravima djeteta. 

U međuvremenu, paralelno s ovom peticijom, tata Ivan Jurić, čiju su priču Roditelji.hr objavili jučer, pokrenuo je peticiju kojom traži da se, trudnicama koje to žele, omogući pratnja na porodu. Priču s Ivanom pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…