Doris Pinčić

I Doris Pinčić zbog pandemije nije bila uz dijete u bolnici

Poznata televizijska voditeljica s javnošću je podijelila nedavno iskustvo, želeći tako dati podršku roditeljima koji se bore da budu uz svoju bolesnu djecu

"Nema goreg osjećaja nego vidjeti da tvoje dijete boli. U takvim situacijama bezuvjetna ljubav pokazuje svu svoju snagu i svaki bi roditelj, isti trenutak, potpisao da sve teško padne na njegova, umjesto na dječja leđa? Za vrijeme karantene moj je Donat, igrajući se po kući, pao i udario se u glavu, zbog čega je doživio lagani potres mozga praćen vrtoglavicom, povraćanjem i buncanjem. Divni, posvećeni doktori objasnili su nam da mora, za njegovo dobro i za svaki slučaj, ostati u bolnici, ali da ja ne smijem biti u bolnici tu noć. Ni na stolici, ni u hodniku, ni u krugu odjela. Karantena je, Covid divlja. U suzama i strahu ostao je u, kako ga je on nazvao – zatvoru?
Tu noć nisam plakala ali nisam baš ni disala kako treba. Ujutro su ga pustili kući uz potvrdu da će sve biti u redu. Krenule su mi suze. Prije svega od sreće, od zahvalnosti što imam zdravu djecu i što ovakve situacije mogu nabrojati na prste jedne ruke. A drugi red suza išao je za sve roditelje i djecu koji to jutro nisu zagrlili jedni druge jer su na bolničkom liječenju danima, a neki tjednima". Ovako je televizijska voditeljica i glumica Doris Pinčić opisala nedavno iskustvo, a svojom je iskrenom pričom željela pružiti podršku svim roditeljima koji se u ovom trenutku bore da budu uz svoju bolesnu djecu u bolnicama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris Pinčić Rogoznica (@dorispincicrogoznica_doda) on

Naime, Udruga Roda pokrenula je peticiju kojom traže ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog boravka uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, a koje je u dva dana potpisalo više od 35 tisuća ljudi. Unatoč inicijativi, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku da se zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a zbog sprječavanje mogućeg prijenosa zaraze, u nekim županijama ograniči boravak roditelja s djecom u bolnicama na 15 minuta. Javnost se zbog te odluke "dignula na zadnje noge"; pljušte brojni negativni komentari.

"Djeca uvijek trebaju roditelje ili skrbnike, a kad su bolesni i još više. Korona je neupitno opasna, nisam epidemiolog, nisam doktor ali vjerujem da moraju postojati bolja rješenja od ovog da roditelji bolesnoj djeci u posjet mogu doći na 15 minuta. Ne da vjerujem, ja sam sigurna da naše društvo može, mora i zna bolje, kao i da ćemo pronaći pravi način za ovo riješiti", napisala je Doris Pinčić na svojem Instagram profilu. Brojni pratitelji javili su se kako bi podržali njezin stav, ali i podijelili vlastita iskustva.

"Moje je dijete s četiri godine dobilo virusnu upalu pluća. Ostao je pet dana u bolnici. Odmah su nas pripremili kako ne smijemo ostati s njim. Nisam ih slušala, ostala sam svih pet dana s njim na stolici. Medicinske sestre su me prva dva dana stalno opominjale, molile da odem, govorile da će doktori zvati policiju. Baš bi me zanimao scenarij gdje policija u ponoć odvlači mamu od djeteta. Nikad neću zaboraviti plač djece u noći; probude se i dozivaju mamu, sestre ih nekoliko puta lagano legnu natrag, sve dok ne zaspu od plača. Bilo je i onih malo nježnijih sestara koje bi ih zagrlile, ali nitko ne može zamijeniti mamu. Starijoj djeci se još može nešto i objasniti, ali što s najmlađima. I zato treba reagirati, nemojmo biti ovce. Danas je to bolnica, sutra će biti škola, prekosutra nešto treće", jedna je od priča.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za…

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…