rak dojke

Hrabra majka i supruga Tatjana Micek: ‘Kada sam doznala za dijagnozu raka dojke, moje su prve reakcije bile nevjerica i strah’

Hrvatska po posljednjim dostupnim statističkim podacima bilježi gotovo tri tisuće novooboljelih i gotovo 900 umrlih žena godišnje od raka dojke. Svoju je priču o borbi s tumorom podijelila 57-godišnja majka i supruga Tatjana

Uz liječenje i hrabru životnu borbu, žene se u velikom broju slučajeva moraju suočiti s odstranjivanjem oboljele dojke što uzrokuje gubitak sampouzdanja i snažan stres koji negativno utječe na uspjeh liječenja. Povodom obilježavanja šeste javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj svoju životnu priču o borbi s rakom podijelila je 57-godišnja majka i supruga Tatjana Micek kojoj su odstranjene i rekonstruirane obje dojke.

Tatjana se s dijagnozom suočila na redovnom kontrolnom ultrazvučnom pregledu na koji je došla bez ikakvih simptoma bolesti. Otkriven joj je povećan limfni čvor, a na dodatnim pretragama HER -2 pozitivan karcinom dojke. Činjenica da se na samom uzv pregledu dojke još nije vidjela prisutnost tumora, već tek na detaljnijim pretragama, ukazuje na životnu važnost preventivnih pregleda upravo onda kada ništa ne upućuje da nešto nije u redu.

tatjana micek

'Kao i svaka osoba koja sazna da boluje od karcinoma, moje prve reakcije su bile nevjerica, strah i pitanje zar se to meni stvarno događa. Bilo je suza i teških trenutaka. U mom slučaju tijek liječenja poklopio se s COVID-19 pandemijom što je cijelu stvar kompliciralo. Iako smo svi u obitelji iznimno pazili i u potpunosti smanjili kontakte, u prosincu 2020. potvrđena mi je zaraza COVID-19. Srećom, sam tijek bolesti prošao je uz minimalne simptome, ali sam nekoliko mjeseci kasnije imala prilično ozbiljne post-COVID posljedice', ističe Tatjana Micek te dodaje koliko joj je rekonstrukcija obje dojke pomogla u samopouzdanju i nošenju s bolešću: 'Doc. dr. Domagoj Eljuga napravio mi je rekonstrukciju obje dojke. Dobila sam ponovno izgrađene dojke sukladne obliku tijela uz ostvarene najbolje moguće estetske rezultate. Uspješno učinjena rekonstrukcija grudi vratila mi je samopouzdanje jer sam na neki način vratila izgled tijela i osjećaj u vrijeme prije suočenja s rakom dojke.'

Psihološka podrška ne smije prestati kad prestane aktivno liječenje, a upravo u tome putem javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan dojki te brojnim drugim akcijama pomaže Hrvatska liga protiv raka.

martina koretić

'Studije pokazuju da pacijentice koje su prolazile strategije liječenja stresa i anksioznosti imale 45% manji rizik povrata bolesti i 56-68 % manji rizik mortaliteta', istaknula je dr.med. Martina Bašić Koretić, spec. onkologije i radioterapije.

Na ovogodišnjem Danu dojki pokretač Bra Day-a u Hrvatskoj doc. dr. sc. Domagoj Eljuga održao je predavanje o novostima u liječenju i terapiji, suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka te održao edukaciju o prevenciji raka dojke.

domagoj eljuga

'Ponosan sam na sve hrabre žene koje u ovoj kampanji svojim primjerom i javnim iznošenjem svojih priča oko liječenja te pozitivnim ishodima rekonstrukcije poticajno utječu na sve one kojima tek predstoji suočavanje s dijagnozom raka dojke. Tim načinom daju nadu svim ženama da zajednički možemo prevladati sve izazove i da na tom putu nikad neće biti same', istaknuo je onkoplastični kirurg doc. dr. sc. Domagoj Eljuga.

Inicijalni koncept Bra Day u Kanadi je osmislio plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine, a u Hrvatskoj je prije šest godina obilježen po prvi put na inicijativu onkoplastičnog kirurga i stručnog tajnika Lige doc.dr.sc Domagoja Eljuge. Iz godine u godinu ovim projektom educiraju se brojne žene. Višegodišnji zajednički napori i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije bez sumnje spašavaju živote i grade temelje za još bolju i zdraviju budućnost.

Tekst: Hrvatska liga protiv raka
Foto: Ino Zeljak

Tagovi: ,

Vezano uz temu

tužna žena

Doc. dr. Vesna Ramljak: 'Imamo porast karcinoma dojke među trudnicama!'

'Zdrava mama, zdrava beba', naziv je besplatne online…

mama i kći tinejdžerica

Kako djeca spašavaju mamama život?

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka,…

Pročitajte i:

vaginalni problemi kod djevojčica

Koji su najčešći vaginalni problemi kod djevojčica?

Da, i posve malene djevojčice mogu imati vaginalnih problema. Kako ih prepoznati, kako ih tretirati…

fiziološka žutica

Uzroci žutice kod novorođenčadi: Pojavljuje se čak u 50 do 70 posto beba

Novorođenačku žuticu karakteriziraju žuto obojena koža i sluznice novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja,…

Stručnjak otkriva kad morate odvesti dijete na prvi pregled očiju i na što posebno obratiti pažnju

Siniša Cvrtila dr. med., oftalmolog, voditelj Poliklinike Ghetaldus, otkriva koji su najčešći problemi s vidom…

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…