Helpdesk – novi, besplatni program podrške onkološkim bolesnicima

Udruga SVE za NJU povodom 10. rođendana Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima i članovima obitelji pokrenula novi program podrške - Helpdesk - čiji je cilj informiranje i osnaživanje korisnika za suočavanje s najtežim oboljenjima

Udruga SVE za NJU je osnovana 2008., a dvije godine poslije,  21. svibnja 2010., otvoren je i Centar za psihološku pomoć onkološkim bolesnicama i članovima obitelji. Tijekom godina na tisuće žena javilo se u Centar tražeći savjet, a preko 1700 njih sudjelovalo je u programima psihološke i druge pomoći. Povodom 10. rođendana Centra, Udruga SVE za NJU predstavila je trogodišnji program psihosocijalne podrške onkološkim bolesnicama Helpdesk. U program se može uključiti svaka žena oboljela od bilo koje vrste raka, u bilo kojoj fazi liječenja ili oporavka, te iz bilo kojega mjesta u Hrvatskoj. Program je besplatan, a za uključivanje nije potrebno biti član Udruge. Sve zainteresirane bolesnice mogu se javiti na kontakte info@svezanju.hr ili na 01 6418 765. Za korisnice koje ne žive u Zagrebu ili blizini savjetovanje se odvija putem telefona ili neke digitalne platforme.

Individualno savjetovanje s psihoterapijskim pristupom provode psiholozi i psihoterapeuti s višegodišnjim iskustvom u savjetovanju onkoloških bolesnica, a savjetovanje o prehrani provodi nutricionistica. Cilj programa je informiranje, osnaživanje korisnica za suočavanje i nošenje s teškoćama koje donose bolest i liječenje, poboljšanje kvalitete života.

Istraživanja kažu kako oko 60% bolesnika treba barem inicijalnu psihološku podršku, a oko 30% treba kontinuiranu podršku i praćenje radi izraženijih psiholoških teškoća u obliku anksiozno-depresivnih reakcija, teškoća prilagodbe, simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja, kognitivnih teškoća, psiho-seksualnih i drugih teškoća. Psiho-onkološko liječenje uključuje intervencije čiji je cilj umanjiti djelovanje raka na emocionalne doživljaje i poboljšati sposobnost bolesnika da se prilagodi promijenjenom načinu života. Istraživanja pokazuju da odgovarajuća psihosocijalna skrb doprinosi produžavanju razdoblja bez progresije bolesti, poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života bolesnika. To su razlozi radi kojih je Udruga gorljivi zagovornik donošenja nacionalne strategije za borbu protiv raka koja će na sustavan način implementirati psihološku pomoć i rehabilitaciju kao potporno liječenje onkoloških bolesnika.
Radi položaja i uloge žene u obitelji njezina bolest pogađa cijelu obitelj ne samo emocionalno nego i socijalno i ekonomski, tako da se osnaživanje žene ogleda i na obitelji. A nerijetko i sami članovi obitelji trebaju stručnu pomoć i podršku, pa su i oni dobrodošli u Helpdesk.

Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

simptomi raja jajnika

Rak jajnika: evo koje simptome ne smijete nikako ignorirati

Povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom,…

Ove je godine svim srednjoškolcima dostupna besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, građani će…

Pročitajte i:

Top 3 proizvoda zahvaljujući kojima će koža ovog ljeta ostati zdrava, svježa i njegovana

Zaštita od UVA i UVB zraka ljetni je imperativ, no čak i ako ove godine…

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…

Iskustvo mame djeteta s teškom dijagnozom: 'Znala sam da nije 'lijena beba'. Srećom, to je na vrijeme prepoznala i pedijatrica!'

Zahvaljujući ustrajnoj borbi Udruge Kolibrići danas svako dijete u Hrvatskoj s dijagnozom spinalne mišićne atrofije…

Slavna mama i kći: 'Ovo je naš način kojim gradimo super odnos!'

Mame i kćeri nerijetko dijele istu strast prema određenim životnim navikama, a da "kruška ne…