Helpdesk – novi, besplatni program podrške onkološkim bolesnicima

Udruga SVE za NJU povodom 10. rođendana Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima i članovima obitelji pokrenula novi program podrške - Helpdesk - čiji je cilj informiranje i osnaživanje korisnika za suočavanje s najtežim oboljenjima

Udruga SVE za NJU je osnovana 2008., a dvije godine poslije,  21. svibnja 2010., otvoren je i Centar za psihološku pomoć onkološkim bolesnicama i članovima obitelji. Tijekom godina na tisuće žena javilo se u Centar tražeći savjet, a preko 1700 njih sudjelovalo je u programima psihološke i druge pomoći. Povodom 10. rođendana Centra, Udruga SVE za NJU predstavila je trogodišnji program psihosocijalne podrške onkološkim bolesnicama Helpdesk. U program se može uključiti svaka žena oboljela od bilo koje vrste raka, u bilo kojoj fazi liječenja ili oporavka, te iz bilo kojega mjesta u Hrvatskoj. Program je besplatan, a za uključivanje nije potrebno biti član Udruge. Sve zainteresirane bolesnice mogu se javiti na kontakte info@svezanju.hr ili na 01 6418 765. Za korisnice koje ne žive u Zagrebu ili blizini savjetovanje se odvija putem telefona ili neke digitalne platforme.

Individualno savjetovanje s psihoterapijskim pristupom provode psiholozi i psihoterapeuti s višegodišnjim iskustvom u savjetovanju onkoloških bolesnica, a savjetovanje o prehrani provodi nutricionistica. Cilj programa je informiranje, osnaživanje korisnica za suočavanje i nošenje s teškoćama koje donose bolest i liječenje, poboljšanje kvalitete života.

Istraživanja kažu kako oko 60% bolesnika treba barem inicijalnu psihološku podršku, a oko 30% treba kontinuiranu podršku i praćenje radi izraženijih psiholoških teškoća u obliku anksiozno-depresivnih reakcija, teškoća prilagodbe, simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja, kognitivnih teškoća, psiho-seksualnih i drugih teškoća. Psiho-onkološko liječenje uključuje intervencije čiji je cilj umanjiti djelovanje raka na emocionalne doživljaje i poboljšati sposobnost bolesnika da se prilagodi promijenjenom načinu života. Istraživanja pokazuju da odgovarajuća psihosocijalna skrb doprinosi produžavanju razdoblja bez progresije bolesti, poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života bolesnika. To su razlozi radi kojih je Udruga gorljivi zagovornik donošenja nacionalne strategije za borbu protiv raka koja će na sustavan način implementirati psihološku pomoć i rehabilitaciju kao potporno liječenje onkoloških bolesnika.
Radi položaja i uloge žene u obitelji njezina bolest pogađa cijelu obitelj ne samo emocionalno nego i socijalno i ekonomski, tako da se osnaživanje žene ogleda i na obitelji. A nerijetko i sami članovi obitelji trebaju stručnu pomoć i podršku, pa su i oni dobrodošli u Helpdesk.

Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

simptomi raja jajnika

Rak jajnika: evo koje simptome ne smijete nikako ignorirati

Povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom,…

Ove je godine svim srednjoškolcima dostupna besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, građani će…

Pročitajte i:

Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja…

preuranjeni pubertet

Značajno spuštena dobna granica ulaska djevojčica u pubertet! Što kad već sa šest godina počnu rasti grudi?

Indeks tjelesne mase i kemikalije u proizvodima za osobnu njegu mogli bi biti glavni krivci…

Poznata manekenka jača od zdravstvenih problema! Postat će mama!

Čak sedam godina nije imala menstruaciju, a onda su joj liječnici dijagnosticirali sindrom policističnih jajnika.…

zaštita kože na suncu

INTERVJU Akademkinja Mirna Šitum : 'Hoće li zbog koronavirusa melanom uzeti još više života?'

Iako su zbog pandemije koronavirusa bili prisiljeni odgoditi mnoge javno-zdravstvene akcije s ciljem prevencije raka…