Fizičke aktivnosti na otvorenom nikad dosta!

Ako su vam vjetar i zimska hladnoća bile izlike da ne provodite s djetetom puno vremena na otvorenom, sad polako ponestaje tih opravdanja! Slojevito se odijenite i s klincima krenite u parkiće, šume, livade, jer fizička aktivnost odlična je za cijelu obitelj, a djeci je presudna za uravnotežen razvoj!

Kada mi odrasli govorimo o nekoj fizičkoj aktivnosti, obično pomislimo na neku vrstu vježbanja. Obično mamama prvo padne na pamet pilates, joga i njihove razne kombinacije. Međutim, za djecu fizička aktivnost znači kretanje. Trčanje, penjanje, vožnja biciklom, skakanje po lokvama ili spuštanje niz tobogan je sasvim dovoljno da zadovolji njihove potrebe. Razlog zašto je toliko bitno da se djeca kreću, je taj što potiče njihov fizički, ali i mentalni razvoj. Osim što tako jačaju mišiće i kosti, manje su sklona debljanju i zdravstvenim problemima. Nikako ne treba zaboraviti i da djeca koja se redovito kreću bolje spavaju, više surađuju, imaju manje ispada bijesa i lakše se koncentriraju.

Ali roditelji se ne moraju brinuti da će morati voditi svog malca na sve moguće aktivnosti i popodneva provoditi u razvažanju s jednog kraja grada na drugi. Dovoljno je da potiču djetetove svakodnevne aktivnosti. Trčanje po parku s prijateljima je upravo ono što treba kako bi povećao svoju izdržljivost. Redovito trčanje jača srce i poboljšava sposobnost tijela da svojim stanicama dostavi potreban kisik. A da bi dijete bilo snažnije, dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu, naravno, uz budno oko roditelja. Na taj način se jačaju mišići i povećava njihov tonus. Svi znamo da je uz vježbanje vrlo bitno i istezanje. Dijete upravo to čini svaki put kada pokušava doseći igračku ili vježba špagu. Djeci jednostavno nije prirodno da miruju, ona se moraju kretati.

Na žalost u današnje vrijeme djeca sve više vremena provode sjedeći. Razlog tome je što im je vrlo primamljiva aktivnost postalo gledanje televezije i igranje igrica. Upravo to je jedan od razloga zašto je sve veći broj pretile djece i porast dijabetesa tipa 2 već u vrlo ranoj dobi. Zbog toga Američko udruženje pedijatara (The American Academy of Pediatrics) i brojni stručnjaci preporučaju da djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi trebala gledati televiziju, a ona starija svega sat ili dva tijekom dana. Naravno, nekada je tako nešto naprosto nemoguće, pogotovo kada nastupi ružno vrijeme. Ali, uz zabavne aktivnosti i tada je moguće ograničiti gledanje na razumnu količinu.

Ovo su neke od igara koje djeca vole i mogu se igrati satima: igranje skrivača, skrivanje predmeta, igranje košarke uz pomoć kantice i loptica od papira, igranje s balonima, kampiranje ili piknik s omiljenim igračkama, crtanje rukama ili igranje s playdoughom (masa za modeliranje), igranje s kartonskom kutijom (iznenadili bi se u što sve dječja mašta može pretvoriti običnu kutiju)… Rezultat će biti opće veselje i smijeh, a vrijeme će proletjeti.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska™
http://najsretnijabeba.webs.com/
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

5 zabavnih aktivnosti koje možete s djecom raditi vani

Većini djece možda će biti dovoljno par čaša…

Umjesto na kavi, vikend provedite na Medvednici i ne zaboravite povesti klince!

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ poziva Zagrepčane na planinarenje…

Nutricionističke radionice za roditelje vrtićke djece

Ispitivanja roditelja pokazuju da s djetetovim rastom prehrambene…

Po broju pretile djece u Europi zauzimamo 7. mjesto

Važnost tjelesne aktivnosti u poboljšanju zdravlja i prevenciji…

Pročitajte i:

Padadoks ljeta u doba korone! Što više na otvorenom, no ovo nikako ne smijete raditi!

Već znamo da se ne preporučuje boravak na suncu između 10 i 16 sati, no…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

Doris Pinčić

I Doris Pinčić zbog pandemije nije bila uz dijete u bolnici

Poznata televizijska voditeljica s javnošću je podijelila nedavno iskustvo, želeći tako dati podršku roditeljima koji…

porod u vrijeme koronavirusa

Riječanka ispričala iskustvo poroda u 'novom normalnom'

Stižu brojne reakcije naših čitatelja na odluku Ministarstva zdravstva da ograniči boravak roditelja s djecom…