endometrioza

Endometrioza, poremećaj od kojeg boluje svaka deseta žena – može se liječiti!

Obilna krvarenja, grčevi, bol u trbuhu, pa čak i kada nemate menstruaciju… Zvuči poznato? Možda se neki simptomi razlikuju u intenzitetu i učestalosti, ali uzrok je isti - radi se o endometriozi, bolesti koju ima svaka deseta žena, a o kojoj se još uvijek dovoljno ne govori

U sklopu obilježavanja mjeseca osvještavanja i borbe protiv endometrioze, donosimo savjete liječnice Shree Datte, INTIMININE stručnjakinje, o tome što je endometrioza, kako utječe na život žena, kako se dijagnosticira i kako se može liječiti.

Endometrioza je poremećaj u kojem se tkivo endometrija (tkivo sluznice maternice) može pronaći izvan maternice (u trbušnoj šupljini, jajnicima itd.). Brojne su teorije koje objašnjavaju zbog čega dolazi do endometrioze, ali nijedna nije uspjela objasniti zašto se stanice ‘sele’ izvan maternice. Retrogradna teorija menstruacije poznatija kao Sampsonova teorija je najprihvaćenija i objašnjava kako neke stanice za vrijeme menstruacije idu suprotnim putem – ne izlaze kroz rodnicu već idu prema trbušnoj šupljini gdje se usade. Endometrioza se najčešće javlja u organima zdjelice i na membrani trbušne šupljine, a prema istraživanjima svaka deseta žena boluje od ove bolesti.

Kako prepoznati simptome?
Život s endometriozom može biti težak. Postoji mogućnost da nemate simptome i bezbrižno živite ne znajući što se u vama događa. Možda imate bolne menstruacije, nadutost, bol tijekom seksa (dispareunija), bolove u zdjelici i slično i mislite da su to uobičajeni i normalni simptomi menstruacije koji pogađaju skoro svaku ženu barem jednom u životu. No, upravo je to zamka ove bolesti. Simptomi endometrioze su sve samo ne specifični i zbog toga postoji dosta nedijagnosticiranih slučajeva pa brojne žene pate u tišini. Neke žene imaju blage simptome, ali kod teških slučajeva, žene mogu osjećati snažne bolove između ciklusa, a rjeđe ova bolest može utjecati i na plodnost. Također je važno napomenuti da jačina boli ne mora odražavati ozbiljnost endometrioze.

U potrazi za objašnjenjem
Uzrok endometrioze još uvijek nije poznat, a dijagnosticiranje i analiziranje bolesti može biti otežano jer simptome dijeli s brojnim drugim bolestima. Ponekad liječnici ni ne pomisle na endometriozu kao mogućem uzroku simptoma poput bolova u trbuhu i grčeva.

Dr. Shree Datta, ginekologinja i INTIMININA stručnjakinja objašnjava postupak dijagnoze: ‘Kao što možete zamisliti, simptomi endometrioze mogu imati značajan utjecaj na vaš život pa nije neuobičajeno da se osjećate potišteno. Dobit ćete uputnicu za ginekologa koji će provjeriti vaše zdravstveno stanje i napraviti pregled. Možda će vas zatražiti da vodite dnevnik svojih simptoma jer je ponekad teško razlikovati endometriozu od drugih medicinskih stanja. Također, preporučuje se ultrazvuk. Ovisno o rezltatu ultrazvuka, propisuje se terapija ljekovima ili laparoskopija (mala operacija pod anestezijom) radi utvrđivanja detaljnije dijagnoze. Ženama koje pate od težeg slučaja endometrioze, često se preporučuje magnetska rezonanca prije razmatranja operacije.

Liječenje
Stanja poput endometrioze često su tabu tema u društvu jer žene koje žive s tom bolešću drže je u tajnosti ili čak ni ne znaju koji je uzrok njihove svakodnevne boli. O endometriozi je potrebno razgovarati kako bi žene spoznale da postoji ime za stanje kroz koje prolaze i da postoji lijek.

Dr. Shree Data objašnjava nekoliko mogućnosti liječenja endometrioze: ‘Mogući načini liječenja uključuju lijekove poput kontracepcijskih pilula, Mirena spirale i operacije. Liječenje djelomično ovisi o vrsti i mjestu gdje se nalazi endometrioza, te kolika je ozbiljnost bolesti. Nekim ženama su dovoljna jednostavna sredstva protiv bolova poput Ibuprofena.

Dok nekima pomažu kontracepcijske pilule ili Mirena spirala, drugima će pomoći operacija. Ako se odlučite za kombinaciju kontracepcijskih pilula, preporučamo metodu ‘tri ciklusa'’ (uzimate tri pakiranja pilula bez pauze) s kojom ćete tri mjeseca ostati bez menstruacije. S vremenom, ova metoda može pomoći u liječenju endometrioze.

U slučaju operacije, nastojat će se ukloniti i liječiti sva područja zahvaćena endometriozom. Ovo može biti jednostavna i jednodnevna operacija, dok u složenijim slučajevima to može biti i laparatomija (rez bikini linije) i kraći boravak u bolnici.vježbanjeNeke žene imat će koristi od promjene prehrane. "Kako endometriozu stimulira estrogen, briga o jetri i probavi kroz prehranu od iznimne je važnosti. Na primjer, jedite što više zelenog povrća i hrane koja djeluje protuupalno. Smanjite količinu kofeina i alkohola, a preporučuje se redovita tjelovježba’, kaže dr. Shree Datta.

Postoji nekoliko vrsti liječenja, a postupak pronalaska odgovarajuće metode može biti težak i kompleksan. Važno je ostvariti dobar odnos sa svojim liječnikom kako biste slobodno i jasno razgovarali o svojim simptomima i osjećajima. Doktorica Shree Datta savjetuje kako si možete olakšati život s endometriozom:

Uzrok endometrioze još ne znamo, a živjeti s tom bolešću može biti fizički i psihički teško. Radi se o dugotrajnom stanju i postoje brojni načini liječenja pa je važno razgovarati s ginekologom na vrijeme. Mnoge žene mogu držati svoje simptome pod kontrolom i voditi normalan život. Zato se ne treba sramiti potražiti savjet i pomoć. Također, postoji puno grupa za podršku, dobrotvornih organizacija i internetskih foruma u kojima možete pronaći pomoć i informacije – endometrioza je česta i zato nemojte misliti da trebate patiti sami ‘.

Tekst: Intimina
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Nadutost i bol u trbuhu: je li vrijeme za pregled štitnjače?

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima,…

mučnina nakon seksualnog odnosa

Ovaj simptom nakon odnosa nemojte ignorirati!

Nakon odnosa je moguće osjećati sreću, euforiju, zbunjenost,…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Stigla je nova, travanjska Sensa!

Potražite travanjsko izdanje časopisa Sensa na svim kioscima…

Pročitajte i:

mama i kćer pripremaju zdravu hranu

'Ugurajte' zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava, tvrde stručnjaci. Naime, boravak na svježem zraku…

slabovidnost

Vaš klinac ima problema s vidom i spotiče se pri prelasku preko prepreka?

Ambliopija ili slabovidnost očni je razvojni poremećaj poznat još i kao 'lijeno oko', a dok…

djeca i uže

Pedijatri savjetuju: 8 jednostavnih i zabavnih vježbi da vaše dijete 'nabilda' mišiće

Tjelesna aktivnost važna je za tjelesno, ali i za mentalno zdravlje djece. Razvojem motoričkih vještina,…

autistična djevojčica

Nova istraživanja: Autizam se kod djevojčica drukčije razvija nego kod dječaka!

U istraživanjima autizma, dugi niz godina, češće su sudjelovali dječaci nego djevojčice i nije se…