David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik intimnosti?

Bivša pjevačica i modna dizajnerica Victoria Beckham, iako vjerojatno svjesna da će izazvati ‘buru i oluju’ u javnosti, ponovno je objavila ‘onu’. fotografiju – poljubac u usta Davida Beckhama i njegove kćeri Harper. U nekoliko navrata slavni su supružnici već objavljivali fotografije na kojima svoju djecu ljube u usta, a svaka – baš kao i ova posljednja – izazvala je brojne komentare, među kojima, dakako, i one negativne.

View this post on Instagram

A post shared by Victoria Beckham (@victoriabeckham) on

Je li ovakvo izražavanje ljubavi normalno? Svatko ima svoje mišljenje o tome, no psiholozi smatraju kako taj oblik prisnosti može zbuniti dijete oko postavljanja granica njegove intimnosti. Drugim riječima, može se dogoditi da se dijete na isti način počne prisno ponašati sa svim osobama koje smatra bliskima, poput učitelja.

“Ljubljenje djece u usta postaje trend među mladim slavnim majkama. Postoje određene razlike u kulturi, pa je u nekim zemljama više uobičajeno ljubiti djecu u usta, a u nekima manje. Iako roditelji u najvećem broju slučajeva u tom poljupcu ne vide ništa seksualno, ljubljenje djeteta u usta može narušiti njegov osjećaj granica osobne intime. Dijete može pokušati ljubiti u usta drugu djecu ili odrasle osobe prema kojima osjeti ljubav i naklonost, npr. učitelje i odgajatelje. Teško je malom djetetu objasniti da je s nekim to primjereno, a s nekim ne, pogotovo da je primjereno do određene dobi, a kasnije ne. Razmislimo, roditelji uglavnom u usta ljube malu djecu, a ne adolescente - kako odrediti granicu kada to prestaje i objasniti ju djetetu? Takvi poljupci s drugim odraslim osobama posebno su neprimjereni, a netko može i zloupotrijebiti djetetovu otvorenost po pitanju vlastitog tijela i intimnosti. Postoje brojni načini na koje iskazati djeci ljubav, pažnju i naklonost, osim ljubljenja u usta, stoga ne vidim razlog da bi roditelji to činili. Važno je naučiti dijete granicama bez zbunjenosti i konfuzije, što ćemo izbjegavanjem ljubljenja u usta svakako uspješnije postići”, pojasnila je psihologica Mia Roje Đapić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

I liječnici ne odobravaju ovaj čin. Američka akademija za parodontologiju savetuje mamama da, ipak, izbjegavaju ljubljenje beba u usta jer u ustima novorođenih beba nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. Naime, kada ta bakterija dođe do djetetovih usta, ona počinje pretvarati šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube. Ako samo jedan član obitelji pati od parodontalnih bolesti, podložni su im svi članovi jer se pljuvačka prenosi ljubljenjem, dijeljenjem pribora za jelo, kašljanjem, kijanjem i sl. Opća akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može preneti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni.

View this post on Instagram

A post shared by David Beckham (@davidbeckham) on

Evo još nekih roditelja koji ljube svoju djecu u usta.

View this post on Instagram

A post shared by Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) on

View this post on Instagram

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

View this post on Instagram

A post shared by Victoria Beckham (@victoriabeckham) on

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Victoria Beckham 'guši' kći prevelikim ambicijama

Britanski mediji pisali su nedavno kako je bivša…

David Backham sa sinovima

David Backham na simpatičan način čestitao sinu 18. rođendan

Mnogi naši potezi i obrasci ponašanja, odabir partnera…

Pročitajte i:

Otjerali su ih s treninga, no neće s igrališta!

Sportske dvorane su zatvorene, roditelji djece sportaša ogorčeni, no jedino što im preostaje jest da…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice,…

mama mjeri djetetu temperaturu

Vodič za skidanje temperature! Ovih šest pravila morate znati!

Kako povišenu temperaturu sniziti lijekovima, a kako bez njih, ali i kad potražiti pomoć liječnika?

Dijete vam uporno odbija ići kod zubara? Pokušajte s ovim 'trikovima'

Posve je normalno da djeca imaju određenu doza straha od zubara. No, što učiniti kada…