Odlična vijest za sve čokoladoljupce. Prema studiji Univerziteta of Hull u Yorkshireu čokolada je učinkovitija za kašalj od sirupa za kašalj. Zašto?

Sirup za kašalj sadržava kodein tvar koja doduše ublažava podražaj za kašalj, ali uzrokuje i pospanost te je opasan za razvoj ovisnosti. Zato liječnici i ljekarnici savjetuju kratko uzimanje sirupa za kašalj. Čokolada s druge strane nema negativno djelovanje, ukusnija je i učinkovitija.

Kako pomaže čokolada?

Čokolada sadržava teobromin koji također ublažava podražaj za kašljanje kao i sirup tako što blokira aktivnost živčanih završetaka. Ovdje vrijedi kao i inače kod čokolade: što je čokolada tamnija to je djelovanje jače. 70% kakaovca je dobra mjera.

Nažalost ne liječi

Iako grickanje čokolade i topljenje u ustima pomaže kod podražajnog kašlja, uzrok kašlja čokolada ne može riješiti. Ona je ugodan pomagač kad treba utišati podražaj na kašalj, ali nažalost ne zamjenjuje lijek koji možda morate uzimati kako biste se riješili prehlade.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia