Bez panike! Nije svaka temperatura koronavirus, no kada ipak potražiti pomoć

Prehlada je jedna od najčešćih virusnih infekcija dišnih puteva. Prosječan odrasli čovjek godišnje preboli dvije do četiri prehlade, a djeca znatno više - od šest do osam prehlada. Više od 200 različitih virusa koji se često prenose putem dodira ili zrakom uzrokuju prehlade. Zaražena osoba osjeća se loše, grebe je grlo, a nos joj curi. Simptomi su sasvim drugačije kod gripe, uzrokovane virusima influence, pa i tegoba uzrokovanih koronavirusom, koji su, kako kažu stručnjaci, ustvari, identični gripi.

Visoka temperatura i groznica, kašalj, bol u prsima i svim udovima simptomi su koji mogu upućivati na gripu, dok – primjerice – šmrcanje za vrijeme gripe nije toliko izraženo. Ovih dana, kada svi pričaju o koronavirusu, pojava i malo povišene temperature kod djeteta izaziva zabrinutost roditelja. No nije svaka temperatura razlog za zabrinutost, upozoravaju stručnjaci. Ako dijete ima jako visoku temperaturu, iznad 38, izrazito je razdražljivo, letargično i osjetljivo na dodir, ako povraća i ima proljev te ako na tijelu primijetite neobjašnjiv osip – to su razlozi za posjet liječniku, koji će postaviti dijagnozu.

Sredstva koja sadrže acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) ili paracetamol koriste se za snižavanje temperature. Preporučuje se također skinuti bebi što je moguće više odjeće te ju hladiti u mlakoj kupki. Lijekovi za rektalno uzimanje brže će djelovati od običnog sirupa.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

autizam

Sve više djece pati od autizma! Nisu zaboravljeni na njihov dan, unatoč koronavirusu!

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine 2. travnja. Mr. sc. Nelica Šimleša…

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na koronavirus

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom nešto naučila, onda je to da smo…