novorođenče zimi

Bebina prva zima: Kako po hladnom vremenu zaštititi novorođenče?

Dolazi zima, a hladnije vrijeme ne bi vas trebalo spriječiti da sa svojom bebom neko vrijeme provedete u šetnji. Boravak na svježem zraku koristi i bebama i mamama, ali ipak ne neke stvari biste trebali obratiti pozornost

Osim ako nije temperatura iznimno niska, ispod nule, boravak na otvorenom pomaže dojenčadi da se prilagodi godišnjim dobima i danonoćnom ciklusu, a često smiruje i nervozu, smatraju pedijatri.

Kad temperatura padne ispod nule, ne biste trebali izvoditi bebu, osim za brze odlaske do automobila. No kad je temperatura iznad nule potreban je oprez jer hladan vjetar može biti štetan za novorođenče. Naime, dojenčad još nema sposobnost samoregulacije svoje tjelesne temperature pa izloženost hladnim elementima, kao što je pojačan vjetar, svedite na nekoliko minuta, a igru ​​na snijegu ostavite za vrijeme kad djeca malo porastu.

Dojenčad gubi toplinu brže od odraslih, a što su mlađi, teže se nose s prehladom. Mala beba nema tjelesnu masu potrebnu za zagrijavanje nakon što joj se tijelo ohladi.

Donosimo stručne savjete kako dijete održati toplim i sigurnim ove zime.

  • Odjenite bebu slojevito. Odijevanje djeteta u slojevima omogućuje vam da se prilagodite njegovim potrebama. Donji sloj može biti uz tijelo, poput tajica i bodija. Povrh toga, možete staviti još jedan sloj hlača i majicu dugih rukava. Na kraju, odjenite jaknicu, kapu, rukavice i tople vunene čarape kako biste zadržali ruke i noge toplima.
  • U automobilu bebi obavezno skinite jaknu. Zašto? Ako dijete nosi jaknu, morate olabaviti pojaseve autosjedalica kako biste dijete smjestili, što utječe na sigurnost bebe. Alternativno, možete koristiti deku, a zatim je ukloniti nakon što se automobil zagrije, kako se dijete ne bi pregrijalo. Prethodno možete i zagrijati automobil kako bi bebi bilo ugodno.
  • Ako vani nije kao na Sjevernom polu, odjenite bebu u zimsku jaknu, kapu koja mu prekriva uši, rukavice i deku za kolica. Provjeravajte bebu. Ako joj lice postane crveno, koža topla i nervozno je, vjerojatno je pregrijano. Ako je nervozno i suznih očiju, a koža joj je hladna na dodir, vjerojatno dojenče nije omotano dovoljno dobro.
  • Pazite na znakove upozorenja. Ako vaša beba počne drhtati ili su joj ekstremiteti - ruke, stopala i lice - hladni i crveni ili su problijedjeli i postali tvrdi, odmah bebu unesite u zatvoren prostor.

Ako se dogodi da su bebini obrazi i ručice jako hladni, ne trljajte hladno mjesto kako biste ga zagrijali, jer bi to moglo dodatno oštetiti hladnu kožu. Umjesto toga, toplim krpama lagano zagrijte kožu, a zatim odjenite toplu i suhu odjeću. Ako se stanje ne poboljša u nekoliko minuta, nazovite svog liječnika. Drugi znakovi da se vaše dijete pothladilo i da mu je potrebna liječnička pomoć su letargija, ne reagiranje i plave usne ili lice.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

mama i beba

Došli ste s bebom kući: S kojim se strahovima mame bore?

Nakon trudnoće, prošli ste i porod, a sigurno…

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz…

čišćenje nosića

Važno je očistiti nosić: Jer, novorođenče ne zna disati na usta!

Bebicama su glasnice postavljene u viši položaj nego…

Pročitajte i:

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

bebina glava

Što trebate znati o fontanelama: Imaju nekoliko funkcija, a mogu vam 'reći' i da je beba dehidrirala!

Iako vam možda zvuči zastrašujuće što bebi kad se rodi, prstima možete 'napipati' mozak, ne…

dojenje i antibiotici

Dojenje i antibiotici: Nikad se ne ustručavajte od 'suvišnih' pitanja liječnicima?

Kada se razbolite i liječnik vam prepiše antibiotike, a vi dojite, naravno da ste zabrinuti…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…