Bachove kapi – 12 iscjelitelja

Bachove kapi pripremljene su od biljaka čiji je energetski potencijal otkrio dr. Edward Bach, a djeluju na osobnost, emocije i um. U sustavu od 38 kapi, '12 iscjelitelja' predstavljaju 12 osnovnih tipova osobnosti. Prepoznajte se

Dr. Bach rekao je da ’12 iscjelitelja’ predstavljaju 12 važnih životnih lekcija i vjerovao da jednu od njih svatko od nas posebice mora naučiti. 12 iscjelitelja dvanaest je osnovnih tipova karaktera. Terapiji nije cilj promijeniti karakter, nego izvući najbolje osobine određenog karaktera i dovesti ga u ravnotežu.

1. AGRIMONY (AGRIMONIA EUPATORIA)
Osoba kojoj je potreban ovaj pripravak prikriva probleme i emocije osmijehom, razdraganošću i humorom. Često je ljubazna, mirotvorac uvijek spreman pomoći drugima, premda iznutra teško pati. Potiskivanje osjećaja rezultira unutarnjim nemirom i tenzijom koje pokušava umiriti alkoholom, drogama ili nekim vidom zabave.
Terapija Bachovim kapima Agrimony može joj pomoći da se otvori prema životu i ljudima te suoči i s negativnom stranom života.

2. CENTAURY (CENTAURIUM UMBELLATUM)
I ovaj je tip osobnosti ljubazan i uvijek drugima na raspolaganju, ali ne zato što bježi od problema, poput tipa Agrimony, nego zato što ima slabu volju i ne može reći NE. Okolina obično iskorištava tu slabost pa je često žrtva snažnije osobnosti. Osoba je osjetljiva, nesigurna, lako ju je uznemiriti i povrijediti.
Terapija Bachovim kapima Centaury može takvoj osobi pomoći da postane svjesna svojih potreba i da živi svoj život.

3. CERATO (CERATOSTIGMA WILLMOTTIANA)
Pati od osjećaja unutarnje nesigurnosti, nema povjerenja u svoje prosudbe i odluke. Takvo stanje rezultat je nedostatka samopoštovanja i samouvjerenosti. Često zamara okolinu pitanjima o svojim osobnim problemima i oslanja se na savjete drugih.
Terapija Bachovim kapima Cerato može takvoj pomoći da se osloni na sebe i svoju intuiciju.

4. CHICORY (CHICORIUM INTYBUS)
Ključna riječ za ovaj tip osobnosti bila bi posesivnost. Brine se za druge, ali onako kako ona misli da je to najbolje. Mnogo daje, ali očekuje da joj se tako i vrati. Često je manipulativna, glumi da je bolesna kako bi zadobila pažnju. Uvredljiva je, ljubomorna i sklona samosažaljenju. Tipičan primjer je majka koja prebacuje djetetu: “To mi je hvala nakon svega što sam učinila?”
Terapija Bachovim kapima Chicory može joj pomoći da nesebično daje i pomaže drugima.

5. CLEMATIS (CLEMATIS VITALBA)
Ova osoba je sanjar. Misli su joj uvijek negdje drugdje, kad god uhvati priliku, povlači se iz dosadne sadašnjice i gradi kule u zraku. Često pati od nedostatka energije i može imati izvantjelesna iskustva.
Terapija Bachovim kapima Clematis može joj pomoći da cijeni sadašnji trenutak i bude prisutnija u trenutnim zbivanjima.

6. GENTIAN (GENTIANELLA AMARELA)
Ovaj tip osobnosti karakterizira nedostatak vjere. Mogli bismo ga nazvati nevjerni Toma. Osoba je skeptična i odustaje od svojih namjera čim se pojavi nepredviđena prepreka na putu. Pesimizam i sklonost brizi često je dovodi do razočaranja i tjeskobe.
Terapija Bachovim kapima Gentian može joj vratiti optimizam i samopouzdanje.

7. IMPATIENS (IMPATIENS GLANDULIFERA)
Užurbanost i nestrpljivost osnovne su karakteristike ovog tipa. Osoba zna biti neotesana i puna mentalne i fizičke tenzije. Energiju troši neracionalno i zbog toga upada u privremena stanja iscrpljenosti.
Terapija Bachovim kapima Impatiens može joj pomoći da bude strpljivija i opuštenija.

8. MIMULUS (MIMULUS GUTTATUS)
Stidljiva i nesigurna osoba puna strahova. Boji se ljudi, bolesti, nesreće… Nedostaje joj hrabrosti da se suoči sa svakodnevnim životnim problemima.
Terapija Bachovim kapima Mimulus može je ohrabriti i pomoći joj da nadraste fobije.

9. ROCK ROSE (HELIANTHEMUM NUMMULARIUM)
Stanje intenzivnog straha i panike. Kada se nađe u iznenadnoj, neočekivanoj situaciji osoba reagira pretjerano, nepromišljeno, gubi prisebnost. Djeca koja se često bude noću uz vrisak zbog noćnih mora trebaju terapiju ovim kapima.
Terapija Bachovim kapima Rock Rose može pomoći kronično oslabljenom živčanom sustavu, ukloniti traumu te pružiti unutarnji mir i prisebnost.

10. SCLERANTHUS (SCLERANTHUS ANNUUS)
Neodlučna osoba, sklona emocionalnoj nestabilnosti i čestim promjenama raspoloženja. Za razliku od tipa Cerato, ne traži savjet okoline, već sama u sebi donosi odluke, iako nikada nije sigurna je li ispravno odlučila.
Terapija Bachovim kapima Scleranthus može joj pomoći da stekne mentalno-emocionalni balans.

11. VERVAIN (VERBENA OFFICINALIS)
Pretjerani entuzijazam najvažnija je osobina Vervaina. To je idealist osjetljiv na nepravdu i čvrsto se drži svojih uvjerenja. Često radi u dobrotvorne svrhe, požrtvovan je, ali zbog pretjeranog entuzijazma postaje fanatik koji sebi ne daje oduška i odmora. Može patiti od glavobolje, nesanice i mišićne tenzije.
Terapija Bachovim kapima Vervain može takvoj osobi pomoći da se opusti i racionalnije iskoristi energiju.

12. WATER VIOLET (HOTTONIA PALUSTRIS)
Osoba koju ljudi često doživljavaju kao nadmenu. Ima osjećaj superiornosti zbog kojeg se izolira od grupe, osjeća da je posebna, drukčija. Rezervirana je pa je ostali doživljavaju kao emotivno hladnu, odbojnu.
Terapija Bachovim kapima Water Violet može joj pomoći da bolje razumije i prihvati ljude koji je okružuju te da im se otvori.

Više o Bachovim kapima i tretmanima možete pronaći na www.aequilibrium-novum.hr

Tekst: Dejan Neorčić, terapeut Bachovim kapima
Izvor: http://www.sensaklub.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , ,

Pročitajte i:

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

bebina glava

Što trebate znati o fontanelama: Imaju nekoliko funkcija, a mogu vam 'reći' i da je beba dehidrirala!

Iako vam možda zvuči zastrašujuće što bebi kad se rodi, prstima možete 'napipati' mozak, ne…

dojenje i antibiotici

Dojenje i antibiotici: Nikad se ne ustručavajte od 'suvišnih' pitanja liječnicima?

Kada se razbolite i liječnik vam prepiše antibiotike, a vi dojite, naravno da ste zabrinuti…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…