djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji je otkrio priču o 10-godišnjoj djevojčici koju je prehrana bez glutena i mliječnih proizvoda doslovno spasila

“Desetogodišnjakinja mi je došla na pregled s miješanom bolešću vezivnog tkiva - upala je razarala njezinu kožu, zglobove, jetru i krvne stanice. Liječnici su bez uspjeha pokušavali kontrolirati njezine simptome konjskim dozama intravenskih steroida i imunosupresivnih kemoterapeutika. Nitko nije postavio pitanje “zašto”? Zašto su je mučile upale? Što je to izazivalo pretjeranu aktivnost njezina imunosnog sustava? Oni su ga jednostavno htjeli ugasiti. Poslije dva mjeseca prehrane bez glutena i mliječnih proizvoda, kad su se iz njezinih crijeva očistile sve gljivice, a uspostavljena je prehrana na temelju neprerađene hrane i dodataka, stanje joj se osjetno popravilo. Nakon godine dana nije imala simptoma, nije više uzimala lijekove, a razine protutijela vratile su se u normalu”. Tako svjedoči dr. Mark Hyman, autor brojnih knjiga o zdravoj prehrani i čovjek koji zastupa ideju o hrani kao lijeku, u predgovoru knjige “Plan za oporavak imunosti”, koja je nedavno objavljena u izdanju Školske knjige.

Reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, upalna bolest crijeva ili kolitis, dijabetes, hipotireoza i psorijaza - sve su to autoimunosne bolesti. O svim tim problemima razmišljamo odvojeno premda su oni zapravo samo jedna bolest u mnogo inačica, ovisno o vašoj dobi, spolu i genima. Auto-imunosne bolesti utječu na naše tijelo na gotovo svim razinama. Neke utječu na naš živčani sustav - poput autizma, a možda čak i depresije - a druge na naše zglobove i mišiće, kožu, endokrine žlijezde, srce i još više od toga.

Znanost u razvoju – i njezina praktična primjena u funkcionalnoj medicini – upozorava na samo nekoliko osnovnih uzroka autoimunosnih bolesti, koje liječnici konvencionalne medicine uglavnom zanemaruju pokušavajući isključiti imunosni sustav snažnim lijekovima s opasnim nuspojavama. No istina je da su uzroci u korijenu gotovo svih autoimunosnih bolesti isti: mikroorganizmi, toksini iz okoliša, alergeni, stres i loša prehrana. Uklonite li te osnovne uzročnike i načinom prehrane i stilom života date potporu optimalnu funkcioniranju tijela, od ovih ćete se stanja zapravo moći oporaviti.

Vizionarska knjiga dr. Susan Blum i Michele Bender "Plan za oporavak imunosti", u izdanju Školske knjige iznosi jasan plan puta prema oporavku za milijune ljudi koji pate od autoimunosnih bolesti i nudi rješenja za promjene u načinu prehrane, dodacima prehrani i okolišu, što može pomoći ljudima da se nose s autoimunosnim bolestima, čak i da preokrenu njihov tijek. Knjiga obuhvaća liječnički plan u četiri koraka i pokazuje kako da postignete optimalno zdravlje i osjećate se izvrsno, ojačate svoj imunosni sustav, liječite imunosne bolesti i uočite trenutačne rezultate. Naučit ćete kako upotrebljavati hranu kao lijek, razumjeti poveznicu sa stresom, iscijeliti crijeva i probavni sustav te pomoći jetri.

Fotografije: press i Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

dezinficiranje ruku

Jeste li se zapitali je li i koliko je štetno jesti hranu nakon dezinficiranja ruku?

Jedenje hrane nakon upotrebe sredstva za dezinfekciju ruku…

djevojčica se muči s kašljem

Kako dijete kašlje? Osluškujte i to će vam otkriti uzrok kašlja!

Kašalj može biti poprilično mukotrpan, ali da se…

novorođenče

Zašto su bebe rođene u listopadu tako posebne?

Prenatalna izloženost vitaminu D jedan je od razloga…

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…