slabovidnost

Vaš klinac ima problema s vidom i spotiče se pri prelasku preko prepreka?

Ambliopija ili slabovidnost očni je razvojni poremećaj poznat još i kao 'lijeno oko', a dok se ne otkrije, može prilično narušiti kvalitetu djetetova života

Budući da se ovaj poremećaj vida razvija kod djece još tijekom ranog djetinjstva, ponekad ga je teško primijetiti, a oftalmologinja Anđela Jukić objašnjava koji su znakovi slabovidnosti, kao i kada se preporučuje početi s liječenjem.

Anđela Jukić

Kod ambliopije ne dolazi do potpunog razvoja vidne funkcije u mozgu zbog nedovoljne vidne stimulacije. Uzroci ambliopije mogu biti razni, ali najčešće je to razlika u dioptriji između dva oka ili bijeg oka (škiljavost, strabizam). Ponekad uzrok slabijeg vida može biti neka zapreka koja smeta normalnom razvoju vida u dječjoj dobi, poput prirođene katarakte. Zbog toga je jako važno napraviti kompletan oftalmološki pregled u dječjoj dobi.

Liječenje ambliopije provodi se propisivanjem odgovarajućih naočala te okluzijom, zatvaranjem oka koje bolje vidi flasterom. Na taj način vježba se oko koje slabije vidi i potiče se razvoj bolje oštrine vida. Prognoza oporavka vidne funkcije je odlična ako se postupa prema uputama oftalmologa i ako se na vrijeme krene s liječenjem (vid se intenzivno razvija do 7. godine života, a u manjoj mjeri do 12. godine).

Dijete s ambliopijom ima slabije izražen dubinski vid, spotiče se pri prelasku preko prepreka, otežano obavlja zadatke koji zahtijevaju finu motoriku, u školskoj dobi ima teškoće s čitanjem. Ambliopija u odrasloj dobi ograničava izbor zanimanja te dovodi do češće pojave anksioznosti i depresije.

U Republici Hrvatskoj od siječnja 2016. godine dostupni su probirni pregledi ranog otkrivanja slabovidnosti za svu djecu s navršene četiri godine u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti Ministarstva zdravstva. Cilj je programa smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1% otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, a dan 12. rujna se obilježava kao Nacionalni Dan Ambliopije (NaDA).

Tekst: dr. Anđela Jukić, dr. med. spec. oftalmolog, FEBO
Foto: Shutterstock, privatni arhiv

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Problem vida kod djece

Kako prepoznati da vam dijete treba naočale? Razgovarali smo sa stručnjakom!

Vaše dijete škilji, stišće vjeđe, žali se na…

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…